ΓΔ: 906.57 0.50% Τζίρος: 49.09 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

ΧΑ: Διόρθωση σε blue chips, αφύπνιση τραπεζών και κινητικότητα στα mid caps

Ισχυρή στήριξη στο Γενικό Δείκτη από τις τράπεζες την προηγούμενη εβδομάδα. Τα νέα δεδομένα για την αγορά, τα επόμενα βήματα και το «στοίχημα των 1.000 μονάδων.

Με ελεγχόμενης μορφής διόρθωση σε blue chips της πραγματικής οικονομίας που είχαν καταγράψει μεγάλη πρότερη άνοδο, αλλά και ενδείξεις αφύπνισης των τραπεζών και συνέχισης της υπεραπόδοσης αρκετών μετοχών του μεσαίου χώρου, η αγορά μπαίνει πλέον για τα καλά στο μήνα Σεπτέμβριο και το τελευταίο 4μηνο του 2021.

Από τη μία αναζητείται ο ισχυρός καταλύτης που θα μπορούσε να κάνει τη διαφορά και να «τραβήξει» την αγορά σε αλλαγή επιπέδου και πάνω από τις 930 μονάδες, από την άλλη πλευρά είναι ελπιδοφόρο ότι σε πτωτικές συνεδριάσεις όγκοι και τζίροι μειώνονται, πιστοποιώντας ότι διάθεση ισχυρών πωλήσεων δεν υπάρχει.

Την περασμένη εβδομάδα το ΧΑ συμπλήρωσε τέσσερα πτωτικά κλεισίματα σε πέντε συνεδριάσεις, όμως η τελική εικόνα ήταν οριακά θετική, με την αγορά να δείχνει ανθεκτικότητα και άμυνες σ’ ότι αφορά τις ημέρες διόρθωσης. Ο Γενικός Δείκτης παρά το ότι έκλεισε στις περισσότερες ημέρες αρνητικά, έβγαλε το 5ήμερο με οριακή άνοδο 0,07%, λόγω του +1,63% της περασμένης Δευτέρας που έφερε και τα νέα υψηλά 19 μηνών.

Ισχυρή στήριξη στο Γενικό Δείκτη έδωσε ο τραπεζικός κλάδος που δείχνει να «ξυπνά» βελτιώνοντας σημαντικά την εικόνα του, καθώς έκλεισε το πενθήμερο με άνοδο 2,79%, έχοντας τέσσερις στις πέντε ανοδικές συνεδριάσεις. Ο κλάδος έχει μείνει χαρακτηριστικά πίσω συγκριτικά με την υπόλοιπη αγορά, απέχοντας σημαντικά από το υψηλό των 600 μονάδων που βρέθηκε στις 11 Ιουνίου, τη στιγμή που ο ΓΔ αλλά και ο Mid Cap βρέθηκαν σε υψηλά 19 μηνών και δέκα ετών αντίστοιχα. Στο πρώτο 3ήμερο του Σεπτέμβρη ο τραπεζικός δείκτης ενισχύεται κατά 4,06%, ενώ από την αρχή του έτους βρίσκεται στο +10,26%.

Οδηγός για τη βελτίωση της εικόνας του τραπεζικού δείκτη είναι η μετοχή της Eurobank που ανακοίνωσε εξαιρετικά αποτελέσματα, άνοιξε τη συζήτηση για διανομή μερίσματος από το 2022, ενώ έχει σημαντική παρουσία στο εξωτερικό, εν αντιθέσει με τα άλλα εγχώρια τραπεζικά ιδρύματα που έχουν «ψαλιδίσει» τη διεθνή τους παρουσία.

Η Eurobank μετά το +39,50% των πρώτων οκτώ μηνών του 2021 που την έφερε στην πρώτη θέση σε όλο τον FTSE 25, συνέχισε εκ νέου με άνοδο το πρώτο 3ήμερο του Σεπτέμβρη, κερδίζοντας 5,08%, ενώ συνολικά την περασμένη εβδομάδα είχε απόδοση 6,80% κλείνοντας και τις πέντε ημέρες ανοδικά. Παράλληλα, έχει συμπεριφορά leader τελευταία, διακινώντας τον κορυφαίο τζίρο στην αγορά σχεδόν σε καθημερινή βάση, ένδειξη ότι ισχυρά χαρτοφυλάκια δραστηριοποιούνται στον τίτλο.

Και στη συνεδρίαση της Παρασκευής η Eurobank διακίνησε τον κορυφαίο όγκο, με 8,6 εκατ. τεμάχια αλλά και τον κορυφαίο τζίρο με 7,27 εκατ. ευρώ, πιστοποιώντας αυτά που αναφέρουμε παραπάνω. Πλέον η Eurobank έχει κεφαλαιοποίηση 3,145 δισ. ευρώ και βρίσκεται στην 4η θέση σε όλο το Χ.Α. πίσω από Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ.

Με οδηγό τη Eurobank αλλά και την Εθνική που ενισχύθηκε κατά 3,79% το πενθήμερο λοιπόν, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 572,26 μονάδες και όπως σημειώνουν οι αναλυτές έχει δώσει αγοραστικό σήμα, έχοντας καλές προοπτικές συνέχισης της ανόδου.

Θυμίζουμε ότι πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης σε ανάλυσή του είχε υποστηρίξει ότι ο τραπεζικός δείκτης είναι αυτός που μπορεί να φέρει το Γ.Δ. στις 1.000 μονάδες μεσοπρόθεσμα.

Η πορεία του τζίρου και το στοίχημα

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή στις 915,05 μονάδες με οριακή πτώση 0,22%, ενώ η αξία συναλλαγών ήταν μειωμένη καθώς κατήλθε στα 42,42 εκατ. ευρώ. Είναι θετικό ότι σε πτωτικές – διορθωτικές συνεδριάσεις ο τζίρος μειώνεται, στοιχείο που δείχνει ότι δεν υπάρχει διάθεση νέων ισχυρών πωλήσεων, ενώ η πτώση έρχεται κυρίως λόγω ανάγκης εξαέρωσης και (τεχνικής) αποφόρτισης και λόγω απουσίας νέων αγοραστών.

Βεβαίως, για να υπάρξει αλλαγή επιπέδου και να μπορέσει ο Γ.Δ. να διασπάσει τα υψηλά 19 μονάδων και τις 930 μονάδες στοχεύοντας στις 950 μονάδες, θα πρέπει να καταγραφεί σημαντική ενίσχυση των συναλλαγών και εμφάνιση νέων καταλυτών. Τέτοιοι καταλύτες μπορεί να προέλθουν μέσα από την ίδια την αγορά, είτε από κάποια είδηση ή επιχειρηματική εξέλιξη, είτε από καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων.

Φυσικά, μια καθοριστική ημερομηνία ίσως είναι η προσεχή Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, όπου και θα συνεδριάσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα με θέμα τη νομισματική πολιτική, οπότε με ενδιαφέρον αναμένεται η όποια εξέλιξη, σε μια συγκυρία που έχει ανοίξει η συζήτηση για το ενδεχόμενο περιορισμού της αγοράς ομολόγων την Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve).

Ράλι έως 15,27% στον Mid Cap την περασμένη εβδομάδα

Πλην των τραπεζών, θετική είναι καθ’ όλη τη διάρκεια του 2021 και η συνδρομή του μεσαίου χώρου, όπως αυτός αντιπροσωπεύεται από το δείκτη Mid Cap. Μετά το +37,25% του πρώτου 8μήνου 2021, ο Mid Cap συνέχισε ανοδικά και την περασμένη εβδομάδα κερδίζοντας 1,54% και ήταν αυτός που μαζί με τις τράπεζες στήριξε το Γενικό Δείκτη. Την Παρασκευή ο Mid Cap έκλεισε στις 1.516,17 μονάδες με άνοδο 0,42% και πολύ κοντά στις 1.519,90 μονάδες που βρέθηκε την περασμένη Δευτέρα, επίπεδα που αποτελούν υψηλό δέκα ετών.

Αρκετές μετοχές του συγκεκριμένου χώρου έδωσαν καλές αποδόσεις το περασμένο 5ήμερο, ξεχωρίζοντας απ’ όλο το Χ.Α. Ο τίτλος της Πλαίσιο Computers έκανε την έκπληξη με ξέσπασμα +15,27%, η Profile με άνοδο 8,07% έκλεισε σε νέα ιστορικά υψηλά και στα 6,16 ευρώ, η Cenergy Holdings ενισχύθηκε κατά 7,79%, η Έλτον +5,15% και η Πλαστικά Θράκης +4,89% επίσης με νέα ιστορικά υψηλά τα 8,37 ευρώ.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Merit Χρηματιστηριακή, Πέτρος Τσούρτης, επισημαίνει πως «η βραχυπρόθεσμη τάση είναι ανοδική, με τον εκθετικό Κινητό Μέσο Όρο 30 ημερών στις 901 μονάδες. Σημείο στήριξης είναι οι 901 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 930 μονάδες».

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Λέων Δεπόλας Χρηματιστηριακή Νικόλαος Καυκάς, επισημαίνει το γεγονός ότι ο δείκτης MSCI World Index έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό την περασμένη Πέμπτη. Για το Χ.Α. σημειώνει ότι «το εκτιμώμενο εύρος τιμών δεν έχει παραβιαστεί, ενώ παρόλο που η συναλλακτική δραστηριότητα έχει βελτιωθεί τις τελευταίες συνεδριάσεις, απέχει αρκετά από τον μέσο ημερήσιο τζίρο 90 ημερών που κινείται στα 69 εκατ. ευρώ περίπου».

Από την πλευρά του, ο διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης τονίζει πως «η αγορά ουσιαστικά έχει σχηματίσει στην παρούσα μία διπλή κορυφή. Είναι σε ένα επίπεδο (930 μονάδες) που θα πρέπει να κατοχυρωθεί, αν το Χ.Α. θέλει να κάνει την διαφορά και να δοκιμάσει κίνηση προς τις 949 μονάδες που είναι τα υψηλά Ιανουαρίου 2020. Κάτι τέτοιο θα πρέπει να συνοδεύεται με αύξηση τζίρου. Σε διαφορετική περίπτωση, θα συνεχιστεί η πλάγια κίνηση με τα επίπεδα των 911 μονάδων να είναι η κοντινή στήριξη».

Ο κ. Ζαχαράκης σημειώνει πως «ο κλάδος που ουσιαστικά θα μπορούσε να βοηθήσει στην κίνηση τεχνικά τουλάχιστον είναι ο τραπεζικός που όσο συντηρεί τις 559 μονάδες, έχει τις προϋποθέσεις. Αρκετά γραφήματα έχουν δοκιμάσει ζώνη αντιστάσεων και απλά συντηρούν επίπεδα τιμών μέχρι να δούμε την συνέχεια.

Η τετράμηνη συσσώρευση έχει βοηθήσει στην αποκλιμάκωση των ταλαντωτών, παρ’ όλα αυτά χρειάζεται μία δυνατή εβδομάδα για να μπορέσει να βγάλει νέους αγοραστές. Η λήξη των συμβολαίων είναι σημαντική στις 17 του μήνα, μιας και θα δούμε και την διάθεση των αγοραστών. Πολλές αποτιμήσεις έχουν προεξοφλήσει ήδη αποτελέσματα που θα πρέπει σταδιακά να γίνονται και πραγματικότητα».

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

Τι κρύβει το «ξύπνημα» του χρηματιστηρίου, γιατί εισρέουν νέα κεφάλαια

Τις θετικές εξελίξεις που είχαν περάσει... απαρατήρητες αρχίζει να τιμολογεί το ΧΑ, ενώ ξένοι οίκοι αρχίζουν να «βλέπουν» τις 1.000 μονάδες. Πώς αποτιμούν την πορεία της αγοράς Ν. Χρυσοχοΐδης και Β. Χαρατσής.
ΑΓΟΡΕΣ

Γιατί άρχισαν να ανεβάζουν στροφές οι τράπεζες στο Χρηματιστήριο

Κόντρα στον Γ. Δείκτη κινήθηκε χθες ο τραπεζικός, κλείνοντας με άνοδο 0,68% και με πολύ αυξημένες συναλλαγές. Γιατί «ποντάρουν» σε ευχάριστες εκπλήξεις από τα αποτελέσματα γ' τριμήνου οι επενδυτές.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Χάθηκαν κέρδη, «κάηκαν» καλές ειδήσεις τον Σεπτέμβριο στο Χρηματιστήριο

Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 6,26% τον Σεπτέμβριο και ήταν ο πιο πτωτικός μήνας του 2021 μετά τον Ιανουάριο, με αποτέλεσμα τα κέρδη στο 9μηνο να μειωθούν σε 6,97%. Πώς κινήθηκαν οι μετοχές μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης.
agores, markets, metoxes, xrimatistirio
ΑΓΟΡΕΣ

«Κόκκινο» Οκτώβριο φοβούνται οι αγορές, σε χαμηλό διμήνου έπεσε το ΧΑ

Έξαρση πληθωρισμού και άνοδος επιτοκίων οδηγούν τις μετοχές σε τροχιά διόρθωσης. Η νέα δοκιμασία για το χρηματιστήριο και τα κρίσιμα τεχνικά σημεία για τον Δείκτη. Τι εκτιμούν οι χρηματιστές.
ΑΓΟΡΕΣ

Προβληματισμός στο Χρηματιστήριο: Γιατί η αγορά αγνοεί το μπαράζ θετικών ειδήσεων

Η εγχώρια αγορά παραμένει μουδιασμένη και φοβική, αγνοώντας σε βαθμό που εκπλήσσει μια πληθώρα θετικών ειδήσεων και εξελίξεων, που χρόνια είχαν να εμφανιστούν συνδυαστικά στην ελληνική αγορά.