ΓΔ: 1022.82 -0.19% Τζίρος: 145.75 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Το «αθόρυβο» ράλι της μετοχής της Eurobank και πως η τράπεζα πήρε «κεφάλι»

Με κέρδη άνω του +40% η μετοχή της τράπεζας εμφανίζει την υψηλότερη απόδοση μεταξύ των μετοχών FTSE 25. Η αποτελεσματική αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων και το μεγάλο στοίχημα της κερδοφορίας και της διανομής μερίσματος.

Με έμφαση συνεχίζει να ξεχωρίζει στις αποδόσεις τόσο του κλάδου των τραπεζών όσο και όλου του FTSE 25 η μετοχή της Eurobank, έχοντας συμπεριφορά leader όλο το τελευταίο διάστημα, με ισχυρούς όγκους και τζίρους, ενώ ανακοίνωσε και εξαιρετικά αποτελέσματα την περασμένη Τρίτη. 

Η μετοχή της τράπεζας, μετά το +39,50% που έκανε το πρώτο 8μηνο, επίδοση που την έφερε στην πρώτη θέση όχι μόνο των τραπεζών αλλά ολόκληρου του FTSE 25, ξεκίνησε το Σεπτέμβριο με νέα άνοδο 2,50% και κλείσιμο στα 0,8272 ευρώ. Παράλληλα, διακίνησε τον κορυφαίο όγκο στην αγορά με 29,45 εκατ. τεμάχια αλλά και (μακράν) τον κορυφαίο τζίρο με 24,16 εκατ. ευρώ, έχοντας συμπεριφορά leader.

Πλέον η Eurobank βρίσκεται στην 4η θέση στο σύνολο των κεφαλαιοποιήσεων του ελληνικού χρηματιστηρίου, πίσω από τις Coca Cola HBC, OTE και ΟΠΑΠ. Η Eurobank αποτιμάται 3,068 δισ. ευρώ, έναντι 2,70 δισ. ευρώ της Alpha Bank, 2,33 δισ. ευρώ της Εθνικής και 1,75 δισ. ευρώ της Πειραιώς Financial. 

Θυμίζουμε ότι την περασμένη Τρίτη η τράπεζα ανακοίνωσε πολύ καλά αποτελέσματα, με τον διευθύνοντα σύμβουλο, Φωκίωνα Καραβία, του ομίλου να ανοίγει τη συζήτηση για την επαναφορά της διανομής μερίσματος από το 2022, μέσω διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Μια εξέλιξη που αν προχωρήσει, θα σημάνει την περαιτέρω επάνοδο στην κανονικότητα για όλο το σύστημα, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό ευρύτερα. 

Η Eurobank, δείχνει να είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τις άλλες τράπεζες, έχοντας «τρέξει» ταχύτερα όλες τις κινήσεις εξυγίανσης και απαλλαγής από τα τοξικά NPEs που βαραίνουν τον ισολογισμό της. Συνάμα, είναι και η ελληνική τράπεζα που διατηρεί σημαντική παρουσία σε διεθνές επίπεδο, διατηρώντας επαφή με αγορές δεκάδων εκατομμυρίων εν δυνάμει πελατών. 

Τον περασμένο Ιούλιο η Eurobank απέκτησε το 9,9% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου από την Third Point Hellenic Recovery Fund, ενώ θα εξαγοράσει και το επιπλέον 2,7% και έτσι θα αποκτήσει το 12,6% δηλαδή όλη την συμμετοχή του συγκεκριμένου fund. 

Η Ελληνική Τράπεζα είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα στην Κύπρο μετά την Τράπεζα Κύπρου, με δραστηριότητα στην τραπεζική ιδιωτών, επιχειρήσεων και στη διεθνή τραπεζική. Η Ελληνική Τράπεζα Κύπρου έχει 16 δισ. ευρώ ενεργητικό, με 1,12 δισ. κεφάλαια. Το 2020 πέτυχε κέρδη 50 εκατ. ενώ το α’ τρίμηνο του 2021 είχε κέρδη 12,9 εκατ. ευρώ. Η Eurobank με βάση τα μοντέλα ανάλυσης, πιστεύει ότι η κυπριακή τράπεζα μπορεί να πετύχει - στο όχι μακρινό μέλλον - κερδοφορία 100 εκατ. ευρώ. Συνάμα, σύμφωνα με πληροφορίες, μεσοπρόθεσμος στόχος είναι να αποκτήσει το 20% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, αν δοθεί ευκαιρία μέσω αποχώρησης άλλων μετόχων. 

Σύμφωνα με το management της Eurobank, η επένδυση αυτή είναι ευθυγραμμισμένη με τη στρατηγική της περαιτέρω ενδυνάμωσης της παρουσίας σε όλες τις βασικές αγορές στις οποίες διατηρεί στρατηγικό ενδιαφέρον. Για την απόκτηση του 12,9% της Ελληνικής Τράπεζας Κύπρου, η Eurobank θα επενδύσει συνολικά περί τα 40 με 43 εκατ. ευρώ. 

Ήταν η πρώτη επεκτατική κίνηση εγχώριου τραπεζικού ιδρύματος την τελευταία 15ετία, διάστημα το οποίο σύσσωμο το εγχώριο τραπεζικό σύστημα υποχρεώθηκε σχεδόν άτακτα και άκριτα να ρευστοποιήσει όλες τις διεθνείς συμμετοχές του, λόγω των προβλημάτων που προέκυψαν από την οικονομική κρίση, τη χρεοκοπία και τα κόκκινα δάνεια. 

Παρουσία σε πέντε χώρες πλην της Ελλάδας 

Επίσης η Eurobank ενίσχυσε την παρουσία της και στη Σερβία, κίνηση που έρχεται σε συνέχεια αντίστοιχων στη Βουλγαρία, όπου η θυγατρική της Eurobank εξαγόρασε το 2016 την Alpha Bank Bulgaria και το 2019 την Piraeus Bank Bulgaria.

Πλέον η Eurobank έχει παρουσία σε πέντε χώρες εκτός Ελλάδος (Βουλγαρία, Κύπρος, Σερβία, Λουξεμβούργο και Βρετανία). Έχει την 3η σε μέγεθος τράπεζα της Βουλγαρίας (Postbank), την κορυφαία corporate bank στην Κύπρο (Eurobank Cyprus) και μια εξειδικευμένη στο private banking και το wealth management θυγατρική, την Eurobank Private Bank Luxembourg.   

Το γεγονός ότι η Postbank είναι η τρίτη σε μέγεθος τράπεζα στη Βουλγαρία, είναι μια διόλου ευκαταφρόνητη τοποθέτηση, σε μια οικονομία ανερχόμενη και σε καλό momentum ανάπτυξης. Στη Σερβία, ύστερα από τη συγχώνευση της Eurobank Serbia, με την Direktna Banka η Eurobank ηγείται της 7ης σε μέγεθος τράπεζας της χώρας, με ενεργητικό πάνω από 2 δισ. ευρώ και δανειακό χαρτοφυλάκιο άνω του 1,5 δισ. ευρώ. Είναι στην 7η θέση σε ενεργητικό και δάνεια και στην 8η θέση σε καταθέσεις. 

Ο στόχος της διεθνούς κερδοφορίας 

Στόχος του management της Eurobank είναι το 30% των βασικών εσόδων προ-προβλέψεων του Ομίλου, να προέρχονται από τις διεθνείς δραστηριότητες. Όπως έχει δηλώσει κατ’ επανάληψη ο κ. Καραβίας «είμαστε η μόνη ελληνική τράπεζα με ουσιαστική παρουσία στη γεωγραφική μας περιφέρεια».

Σημειώνεται ότι η Eurobank κατάφερε να διατηρήσει μεγάλο τμήμα των κτήσεων του εξωτερικού και οι οποίες αποτέλεσαν σταθερή πηγή εσόδων για τον όμιλο καθ' όλη τη διάρκεια της κρίσης. 

Το 2020 οι διεθνείς δραστηριότητες της Eurobank έφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 128 εκατ. ευρώ. Στις προχθεσινές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων 1ου εξαμήνου 2021, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη από τις διεθνείς δραστηριότητας διαμορφώθηκαν στα 73 εκατ. ευρώ, έναντι 82 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2020. Τα οργανικά κέρδη προ προβλέψεων ενισχύθηκαν κατά 3,9% και ανήλθαν σε 127 εκατ. ευρώ. 

Καταλυτική για το γύρισμα σελίδας στη Eurobank ήταν η στρατηγική απόφαση για συγχώνευση με τη Grivalia Properties, που ενίσχυσε την κεφαλαιακή δομή και θωράκισε την τράπεζα και της επέτρεψε να εφαρμόσει το Σχέδιο Επιτάχυνση για την δρατική μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Πλέον κεντρικός στόχος της Eurobank, όπως έχει τονίσει ο CEO της τράπεζας, είναι η επίτευξη των στόχων κερδοφορίας και απόδοσης ιδίων κεφαλαίων (RoE) της τάξης του 10%.

H βασική στόχευση της τράπεζας είναι να επιτυγχάνει κέρδη πάνω από 200 εκατ. από το εξωτερικό, κάτι που αποτελεί μια μεγάλη στρατηγική επιλογή. Εξυπακούεται πως ήδη η Eurobank εμφανίζει μακράν την υψηλότερη κερδοφορία από το εξωτερικό στους ενοποιημένους ισολογισμούς της σε σύγκριση με οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα

Σημειώνεται ότι τα μερίσματα που εισέπραξε η Eurobank από τις θυγατρικές στο εξωτερικό την περίοδο 2017 – 2019 ανήλθαν σε 200 εκατ. ευρώ

Ο βασικός στόχος είναι η Eurobank να επιτύχει συνολικά κέρδη 500 εκατ. ευρώ το 2022, εκ των οποίων 200 εκατ. να προέρχονται από εξωτερικό.  Θυμίζουμε ότι στο εξάμηνο του 2021 τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα 195 εκατ. ευρώ (+10,7%), οπότε στο σύνολο του τρέχοντος έτους δύναται να προσεγγίσουν τα 390 – 400 εκατ. ευρώ

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Trapeza, trapeza peiraios
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πρώτη σε συναλλαγές και τον Νοέμβριο στο χρηματιστήριο η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ

Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ ηγείται της αγοράς, καταλαμβάνοντας την πρώτη θέση τα τελευταία χρόνια, με σταθερή άνοδο του μεριδίου αγοράς από το 10% του 2017 σε άνω του 20% το 2021 όταν πραγματοποίησε συναλλαγές που υπερέβησαν τα 7 δισ.ευρώ.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου και οι καλοί οιωνοί για Δεκέμβριο

Κέρδη 4,35% είχε ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 4,78% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 8,08%. Με διψήφιο ποσοστό κερδών έβγαλαν το μήνα οι Quest Συμμετοχών Πειραιώς, ElvalHalcor, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Οι… στοιχειωμένες 900 μονάδες για το ΧΑ και οι κινήσεις των ξένων funds

Για τρίτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο το ΧΑ αποτυγχάνει να ελέγξει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων. Πώς σχολιάζουν αυτή τη δυστοκία οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης, Μ. Χατζηδάκης και Ν. Καυκάς. Κινητικότητα και πακέτα από ξένους.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Ξύπνημα αγοραστών τον Οκτώβριο στο ΧΑ: Πώς φθάσαμε σε κέρδη κοντά στο 10%

Με διαφορά ο καλύτερος μήνας του 2022 αποδεικνύεται ο Οκτώβριος για το χρηματιστήριο, εν μέσω διεθνούς ανοδικής αντίδρασης. Η ισχυρή ανάκαμψη των τραπεζών, οι προσδοκίες για deal και η κινητικότητα σε ενέργεια - υποδομές αναθερμαίνουν το ενδιαφέρον.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Rebound των τραπεζικών μετοχών με ώθηση από τα αποτελέσματα τριμήνου

Με «ατμομηχανή» τον τραπεζικό κλάδο, που κερδίζει 12,77% σε έξι συνεδριάσεις, η ανοδική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου επιβεβαίωσαν τις υποσχέσεις των τραπεζικών διοικήσεων.