ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Σταθεροποιητικές τάσεις στο ΧΑ εν αναμονή των στοιχείων για το ΑΕΠ

Πτωτικές τάσεις για τον Γενικό Δείκτη που διολισθαίνει στο επίπεδο των 913 μονάδων, με πιέσεις για τις περισσότερες τραπεζικές μετοχές, με την προσοχή να έχει στραφεί στις ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ.

Με το βλέμμα στραμμένο στη σημερινή ανακοίνωση των στοιχείων για την πορεία του ΑΕΠ στο β' τρίμηνο βρίσκεται σήμερα η ελληνική αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να κινείται στο επίπεδο των 913 μονάδων. Ήπια πτωτική κίνηση και για τις ευρωπαϊκές αγορές με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί μόλις 0,03%. 

Στις 11:09 ο Γενικός Δείκτης διαμορφώνεται στις 913,13 μονάδες, εμφανίζοντας απώλειες 0,23%, με την αξία των συναλλαγών να βρίσκεται στο επίπεδο των 3,14 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 13 μετοχές, 8 πτωτικά και 18 παραμένουν σταθερές. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζει πτώση 0,43%, ενώ ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης έχει κέρδη 0,43%. 

Στο -0,57% κινείται ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να έχει απώλειες 0,8%, ενώ άνοιξε σήμερα το βιβλίο προσφορών για το νέο ομόλογο της τράπεζας, η οποία έχει στόχο τη συγκέντρωση ποσού έως 500 εκατ. ευρώ με επιτόκιο έως 2,5%. Πτώση 0,43% για την Alpha Bankμε την Εθνική Τράπεζα να υποχωρεί 0,76%, ενώ αμετάβλητη παραμένει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές των Motor Oil (+0,52%), Jumbo (+0,23%), η οποία ανακοίνωσε αύξηση κατά 9% των συνολικών της πωλήσεων στο οκτάμηνο Ιανουαρίου - Αυγούστου 2021 και ΑΔΜΗΕ (+0,20%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση καταγράφουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (-1,30%), της ΕΧΑΕ (-0,91%) και του ΟΠΑΠ (-0,76%).

Η ελληνική αγορά παραμένει για μεγάλο χρονικό διάστημα σε αντίθετη πορεία με τις ευρωπαϊκές, οι οποίες έχουν κατακτήσει συνεχή ιστορικά υψηλά, ενώ αντίθετα το ΧΑ απέχει πολύ από αυτά τα επίπεδα. Μία από τις αιτίες θεωρείται και το γεγονός ότι στη Λ. Αθηνών είναι σχεδόν ανύπαρκτος ο κλάδος υψηλής τεχνολογίας, ο οποίος έχει αποτελέσει τον βατήρα στον οποίο στηρίζουν την άνοδό τους όλες οι αγορές της υφηλίου. 

Η εικόνα του ταμπλό που δεν είναι πολύ διαφορετική από το αυτή της δεκαετίας του 1990, του 2000 και του 2010 χαρακτηρίζεται από ένα βαθύ διχασμό: από την μια μετοχές blue chips όπως ΟΤΕ, Coca Cola HBC, Mytilineos, ΟΠΑΠ, ΓΕΚ Τέρνα βρίσκονται σε υψηλά 5ετίας (και ορισμένες σε ιστορικά υψηλά) από την άλλη οι τραπεζικές μετοχές παραμένουν καθηλωμένες στα τάρταρα και οι οποίες έχουν μεγάλο βάρος στη διαμόρφωση των δεικτών. Και αφού δεν έχουμε τεχνολογία περιμένουμε το πότε θα πάρουν μπροστά οι τράπεζες, για να οδηγήσουν το Γενικό Δείκτη πάνω από τις 1.000 μονάδες, οι οποίες ωστόσο δεν παίρνουν μπροστά καθώς υπάρχουν ακόμα πολλά που πρέπει να γίνουν πριν καταστούν ελκυστικές επενδυτικές ευκαιρίες. Και όταν λέμε ελκυστικές δεν εννοούμε μόνο για την εγχώρια μαρίδα αλλά κυρίως για τους ξένους επενδυτές.

Από τους επιμέρους δείκτες, τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες της Τεχνολογίας (+0,48%) και των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (+0,21%), ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Ασφαλειών (-1,21%) και των Ταξιδιών (-0,70%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ιντερτέκ +5,30% και Λάνακαμ +2,40%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοκαπρέτ -7,60% και Attica Bank -6,78%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ