ΓΔ: 1435.19 -0.93% Τζίρος: 94.42 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Pixabay

«Καθηλωμένο» χαμηλότερα των 900 μον. το ΧΑ με πιέσεις για blue chips

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές το Χρηματιστήριο, με τις σημαντικότερες πιέσεις να ασκούνται στις τραπεζικές μετοχές και τον τραπεζικό δείκτη να υποχωρεί άνω του 2%.

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις ευρωπαϊκές αγορές είναι και το ελληνικό χρηματιστήριο, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει χαμηλότερα από το επίπεδο των 900 μονάδων, ενώ την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 1%, λόγω της επιστροφής των φόβων για την πορεία της παγκόσμιας ανάπτυξης. 

Στις 12:36 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απώλειες 1,21% στις 898,25μονάδες, με το ενδοσυνεδριακό χαμηλό να φθάνει στις 894,93 μονάδες, ενώ η αξία των συναλλαγών φθάνει στα 21,30 εκατ. ευρώ, λόγω και ύπαρξης πακέτων εκ των οποίων ξεχωρίζουν τρία της Jumbo τα οποία ξεπερνούν τα 4,5 εκατ. ευρώ.

Απώλειες 1,23% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να υποχωρεί 1%. Σταθερή η επικράτηση των πτωτικών μετοχών οι οποίες φθάνουν στις 85, έναντι μόλις 9 που κινούνται ανοδικά και 15 να παραμένουν αμετάβλητες. 

Μεγάλες πιέσεις για τον τραπεζικό δείκτη ο οποίος αποδυναμώνεται -2,08%, με την Εθνική Τράπεζα να δέχεται τις περισσότερες πιέσεις και να βρίσκεται στο -3,24%, την Alpha Bank να υποχωρεί 1,70%, τη Eurobank να έχει απώλειες 1,93% και την Τράπεζα Πειραιώς να διολισθαίνει κατά 1,45%. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι οι τραπεζικές μετοχές έχουν μαζέψει έστω και ένα μικρό μέρος των αρχικών τους απωλειών. 

Στο «κόκκινο» το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με πτώση που ξεπερνά το 1,5% για τους τίτλους των Lamda Development, Viohalco, ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΔΕΗ, ΕΧΑΕ, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ και Motor Oil. 

Η εικόνα της αγοράς άλλαξε σε σύγκριση με τις τελευταίες συνεδριάσεις όπου επικρατούσε σχετική «άπνοια» αλλά η αλλαγή είναι προς το χειρότερο, με τους επενδυτές να αδιαφορούν για τις θετικές ειδήσεις, όπως η επίτευξη ρυθμού ανάπτυξης 16,2% στο β’ τρίμηνο αλλά και τα πολύ καλά μηνύματα που στέλνει ο τουρισμός. 

Ταυτόχρονα μία ακόμη θετική είδηση προήλθε από τον οίκο αξιολόγησης DBRS ο οποίος προχώρησε σε αναβάθμιση της εκτίμησής του για την ελληνική οικονομία, καθώς τοποθετεί, πλέον, τον ρυθμό ανάπτυξης για το σύνολο του έτους στο 5,2% από 5% πριν, ενώ η πορεία της Ελλάδας θα είναι ιδιαίτερα καλή και το 2022, με την DBRS να «βλέπει» ανάπτυξη 5%. 

Η πιθανότερη εξήγηση για την επενδυτική αδιαφορία έγκειται στο γεγονός ότι η ρευστότητα στο ελληνικό χρηματιστήριο βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα και το φρέσκο χρήμα, προερχόμενο κυρίως από το εξωτερικό, προτιμά να παραμείνει στο περιθώριο και όχι να αυξήσει τις τοποθετήσεις του στη Λ. Αθηνών. 

Πτώση άνω του 1% στην Ευρώπη

Πάντως στη σημερινή συνεδρίαση ανάλογη είναι η εικόνα και των ευρωπαϊκών αγορών με τον Stoxx 600, να υποχωρεί 1% και όλους τους κλαδικούς δείκτες του να εμφανίζουν απώλειες. 

Στο -1,43% ο γερμανικός DAX 30, εξαιτίας ορισμένων αρνητικών μακροοικονομικών δεδομένων τις προηγούμενες ημέρες αλλά και λόγω της εν εξελίξει προεκλογικής περιόδου στη χώρα, με τον βρετανικό FTSE 100 να υποχωρεί 1,12%, ενώ 1,15% χαμηλότερα κινείται ο γαλλικός CAC 40. Σε ανάλογο κλίμα και τα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού Νότου, με τον ιταλικό FTSE MIB να αποδυναμώνεται 0,96% και τον ισπανικό ΙΒΕΧ 35 να έχει απώλειες 1,11%. 

Η συνεχιζόμενη επέλαση της μετάλλαξης «Δέλτα» επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες των επενδυτών και όχι μόνο για την επίπτωση που μπορεί να έχει στην παγκόσμια οικονομία, αλλά και τις πιέσεις που ενδέχεται να προκαλέσει στην, ήδη, πιεσμένη εφοδιαστική αλυσίδα, γεγονός που θα έχει ως επακόλουθο νέες καθυστερήσεις στις παραδόσεις αγαθών και ως εκ τούτου νέες αυξήσεις τιμών και ενίσχυση του πληθωρισμού. 
 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ