ΓΔ: 1027.25 0.43% Τζίρος: 103.95 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Πιέσεων συνέχεια για το ΧΑ με τον ΓΔ να «βλέπει» τις 900 μον.

Στο «κόκκινο» σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή του ΟΛΠ που ενισχύεται μόλις 0,1%, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται οριακά άνω των 900 μονάδων.

Πτωτικό το ξεκίνημα για την αγορά και στη σημερινή συνεδρίαση, με τον Γενικό Δείκτη να διαμορφώνεται ελαφρώς υψηλότερα από τις 900 μονάδες, ενώ βρίσκεται σε σχετική «συμπόρευση» με τις διεθνείς αγορές, καθώς ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχωρεί 0,4%. 

Στις 11:08 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες 0,35% στις 902,17 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,98 εκατ. ευρώ, με απόλυτη επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν τις 47, έναντι 10 ανοδικών και 16 που διατηρούνται σταθερές. Απώλειες 0,39% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να 0,11%. 

Στο -0,28% διαμορφώνεται ο τραπεζικός δείκτης με τη Eurobank να έχει πτώση 0,12%, την Alpha Bank να υποχωρεί 0,6%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 0,24%, ενώ στο -0,07% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζει κέρδη έστω και κατά το οριακό 0,10% είναι αυτή του ΟΛΠ, ενώ στο κόκκινο βρίσκεται το υπόλοιπο ταμπλό, με τις μεγαλύτερες πιέσεις να ασκούνται στις μετοχές των Ελλάκτωρ (-1,54%), Τιτάν (-1,01%) και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ (-0,95%).

Αυτό που συνεχίζει να προβληματίζει τους αναλυτές και όχι μόνο είναι το γεγονός ότι σε μια συγκυρία που υπάρχει ομοβροντία θετικών εξελίξεων και ειδήσεων, όπως το ξεμπλοκάρισμα κομβικών και εμβληματικών έργων (Ελληνικό, Εγνατία, γραμμή 4 Μετρό κ.α.), ιδιωτικοποιήσεις σε πρωτοφανείς αποτιμήσεις (ΔΕΔΔΗΕ, ΔΕΠΑ), πολλαπλά deals σε πληθώρα κλάδων (Wind, Nova, πληροφορική, τρόφιμα), αναθεωρήσεις προς τα πάνω του ΑΕΠ, καλές ανακοινώσεις αποτελεσμάτων και φορολογικές μεταρρυθμίσεις από την κυβέρνηση, το ελληνικό χρηματιστήριο παραμένει σχεδόν απαθές. 

Επιπρόσθετα οι ενεργοί κωδικοί παραμένουν εξαιρετικά λίγοι (μόλις λίγο πάνω από τις 20 χιλ. τον Αύγουστο), ενώ όλη την τελευταία 10ετία, σπάνια ξεπερνούν τους 30-35 χιλιάδες, και αυτό σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Συνάμα, η συντριπτική πλειονότητα των επενδυτών ήτοι πάνω από 80%, έχει χαρτοφυλάκιο αξίας έως 3.000 ευρώ, ενώ άνω του 90% έχει χαρτοφυλάκια έως 9.000 ευρώ! Άρα, κάθε άλλο παρά… εύρωστη και υγιής είναι η σχέση του ελληνικού χρηματιστηρίου με την εγχώρια επενδυτική κοινότητα, ενώ εξοβελισμένη είναι και η πάλαι ποτέ ισχυρή κοινότητα των θεσμικών επενδυτών.

Από τους επιμέρους δείκτες, οριακή άνοδο σημειώνει μόνο ο δείκτης της Τεχνολογίας (+0,05%) , ενώ τις μεγαλύτερες απώλειες καταγράφουν οι δείκτες των Προσωπικών Προϊόντων (-1,64%) και των Κατασκευών (-1,02%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: Ξυλεμπορία (κ) +5,71%) και Έλαστρον +2,35%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Βιοκαρπέτ -4,58% και Λάμψα -3,17%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών, Μετοχές, Επενδύσεις
ΑΓΟΡΕΣ

Ήπια μεταβολή για το Χρηματιστήριο, παραμένουν θετικά οι τράπεζες

Στάση αναμονής φαίνεται να διατηρούν οι επενδυτές εν όψει και των ανακοινώσεων της Fed, με τις τραπεζικές μετοχές να παραμένουν με θετικό πρόσημο και το ΧΑ να «αφομοιώνει» το ράλι του Ιανουαρίου.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Trading στα τρέχοντα επίπεδα, με επιλεκτικές τοποθετήσεις

Εν αναμονή της Fed βρίσκονται οι αγορές σε παγκόσμιο επίπεδο. Με τη φόρα του εντυπωσιακού Ιανουαρίου ξεκινά τον νέο μήνα το Χρηματιστήριο, με εκτίμηση ότι μπορεί να υπάρξει, το επόμενο διάστημα και μία φυσιολογική διόρθωση.