ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
wall street, xrimatistirio, metoxes, stocks
Φωτο: Shutterstock

Εμφανίστηκαν αγοραστές στη Wall και μειώθηκαν οι απώλειες των δεικτών

Μικρότερη από 2% η πτώση του S&P 500, ενώ ενδοσυνεδριακά έχανε 2,9%. Η πτώση δίνει ευκαιρίες αγορών, τονίζει η JP Morgan. Έντονη ανησυχία για την κινεζική Evergrande.

Την εμφάνισή τους έκαναν οι αγοραστές κατά την τελευταία ώρα των συναλλαγών στη Wall Street και συνέβαλαν καθοριστικά στη μείωση των απωλειών των βασικών δεικτών, σε μια ημέρα ισχυρών αναταράξεων σε όλες τις αγορές, καθώς αναμένονται αποφάσεις από μεγάλες κεντρικές τράπεζες, με πρώτη την Fed, για τη νομισματική πολιτική, ενώ κορυφώνεται η αγωνία για την τύχη της μεγάλης κινεζικής εταιρείας ακινήτων Evergrande.

Ο S&P 500, ενώ έχανε ενδοσυνεδριακά έως και 2,9%, τελικά έκλεισε με πτώση 1,78%. Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones έχασε στο κλείσιμο 1,70%, ενώ νωρίτερα υποχωρούσε κατά 2,8%. Ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq «μάζεψε» τις απώλειές του από το 3,4% στο 2,19%. Ο δείκτης τεκμαρτής μεταβλητότητας (δείκτης VIX ή «δείκτης φόβου») έκανε άλμα 23,5% στις 25,71 μονάδες, αντανακλώντας τις βίαιες σημερινές διακυμάνσεις των τιμών. Νωρίτερα, στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 έκλεισε με πτώση 1,70%, υποχωρώντας σε χαμηλό δύο μηνών.

Την ώρα που αρκετοί επενδυτές φοβούνται ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση, η JP Morgan επιμένει να συνιστά στους επενδυτές να εκμεταλλευθούν την πτώση του δείκτη S&P 500 για να προχωρήσουν σε τοποθετήσεις, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια αγοραστική ευκαιρία, καθώς η παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα.

Οι επενδυτές εστίασαν την προσοχή τους στην Evergrande Group, δεύτερη μεγαλύτερη εταιρεία ακινήτων στην Κίνα, που έχει χρέη άνω των 300 δισ. δολ. και παραμένει άγνωστο αν θα καταφέρει να βρει ρευστότητα για να πληρώσει τόκους 120 εκατ. δολ. σε ομόλογα που έχει εκδώσει στο εξωτερικό. Η προθεσμία πληρωμής των τόκων λήγει την Πέμπτη.

Ενδεχόμενη αποτυχία του κινεζικού κολοσσού ακινήτων να πληρώσει τα κουπόνια των ομολόγων θα τον έφερνε στο χείλος της χρεοκοπίας, προκαλώντας μια ευρύτερη κρίση ρευστότητας στον τομέα των ακινήτων, που αποτελεί βασική συνιστώσα της οικονομίας της χώρας, με πιθανές ευρύτερες επιδράσεις στην ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Οι κινεζικές αρχές δεν έχουν ξεκαθαρίσει αν θα παρέμβουν για τη διάσωση της Evergrande, ενώ η Daiwa Capital Markets εκτιμά ότι η κρίση με την Evergrande θα μπορούσε να δώσει αφορμή στο Πεκίνο να παρέμβει ευρύτερα στον τομέα των εταιρειών ακινήτων.

Οι φόβοι για πιθανή οικονομική κρίση στην Κίνα, τον μεγαλύτερο καταναλωτή ενέργειας, προκάλεσαν πτώση των τιμών του πετρελαίου και υποχώρηση των αμερικανικών μετοχών ενέργειας κατά περισσότερο από 4%. Την ίδια ώρα, οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν λόγω της κάμψης των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων, ενώ το sell off επηρέασε και τις τεχνολογικές μετοχές, με τους τίτλους των Google, Apple, Facebook, Amazon και Microsoft να υποχωρούν σημαντικά.

Διασώθηκαν από την πτώση οι μετοχές των αεροπορικών εταιρειών, χάρη στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης για τη χαλάρωση των ταξιδιωτικών περιορισμών. Οι ΗΠΑ πρόκειται να αμβλύνουν τους περιορισμούς για τους διεθνείς επισκέπτες που εμβολιάζονται κατά του Covid-19 από τον Νοέμβριο, όπως ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Με κέρδη έκλεισαν οι μετοχές των μεγάλων αεροπορικών εταιρειών American, United και Delta.

Σημειώνεται ότι η τρέχουσα εβδομάδα είναι αρκετά κρίσιμη για τις αγορές διεθνώς όχι μόνο ενόψει των πληρωμών τόκων από την Evergrande, αλλά και επειδή αναμένονται οι αποφάσεις τριών μεγάλων κεντρικών τραπεζών (Fed, Τράπεζα της Αγγλίας, Τράπεζα της Ιαπωνίας), σχετικά με την πολιτική που θα ακολουθήσουν, σε μια περίοδο αναθέρμανσης των πληθωριστικών πιέσεων διεθνώς. Οι αποφάσεις της Fed, που είναι και οι σημαντικότερες για τις αγορές, ανακοινώνονται την Τετάρτη.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Ανακάμπτει η Wall Street μετά τα νέα στοιχεία για την αγορά εργασίας

Οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα προσέλαβαν τον Σεπτέμβριο τους λιγότερους εργαζόμενους εδώ και περισσότερο από 2,5 χρόνια. Σημαντική άνοδος για τις τεχνολογικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης.