ΓΔ: 1062.79 -0.15% Τζίρος: 20.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:40:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Ανακάμπτει το Χρηματιστήριο με τον ΓΔ να «βλέπει» εκ νέου τις 900 μον.

Μοναδική μετοχή στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, με έστω και ήπιες απώλειες στο -0,4% αυτή του ΟΤΕ, ενώ ανακάμπτουν, μετά τις χθεσινές μεγάλες πιέσεις οι τραπεζικές μετοχές.

Ανοδικά αλλά όχι με την ίδια «επιθετικότητα» των ευρωπαϊκών αγορών κινείται το Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά το επίπεδο των 896 μονάδων, με σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινείται με θετικό πρόσημο, ενώ την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 ενισχύεται 1,09% 

Στις 11:34 ο Γενικός Δείκτης έχει κέρδη 0,45% στις 896,39 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στο επίπεδο των 9,79 εκατ. ευρώ. Άνοδος 0,49% για τον δείκτη  υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ οριακά κέρδη 0,07% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά κινούνται 64 μετοχές, πτωτικά 17 και 5 διατηρούνται αμετάβλητες. 

Επιστροφή στα κέρδη για τον τραπεζικό δείκτη, ο οποίος ενισχύεται 1,07%, με τη Eurobank να βρίσκεται στο +0,24%, την Alpha Bank να έχει άνοδο 1,25%, την Εθνική Τράπεζα να σημειώνει κέρδη 1,77% και την Τράπεζα Πειραιώς να κινείται 1,46% υψηλότερα. Ισχυρή άνοδος 6,6% για τον τίτλο της Attica Bank, μετά και την ανακοίνωση για την ολοκλήρωση της τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων «Omega».

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση την καλή εικόνα «χαλά» η δεικτοβαρής μετοχή του ΟΤΕ, καθώς υποχωρεί 0,43%, ενώ τα μεγαλύτερα κέρδη εμφανίζουν οι τίτλοι των Aegean Airlines (1,17%) και η Sarantis (1,07%).

Η κατάσταση της οικονομίας, με το ρυθμό ανάπτυξης να ξεπερνά και τις πιο αισιόδοξες εκτιμήσεις και το ΑΕΠ να επανέρχεται ήδη στα προ κρίσης επίπεδα, η μεγάλη πρόοδος των τραπεζών στην εξυγίανση των ισολογισμών (που αναγνωρίζεται από τους οίκους αξιολόγησης, όπως φάνηκε και από τις χθεσινές αναβαθμίσεις από τη Moody's) και οι προβλέψεις για βελτιωμένα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων και κατά το β' εξάμηνο του έτους, καθιστούν ρεαλιστική την προοπτική επανόδου του Γενικού Δείκτη στην τροχιά προς τις 1.000 μονάδες το επόμενο διάστημα.

Άλλωστε, η ελληνική αγορά έχει χάσει τεράστιο έδαφος στα χρόνια της μεγάλης οικονομικής κρίσης και βρέθηκε σε θέση ουραγού όταν ανέβαιναν δυναμικά τα χρηματιστήρια διεθνώς. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε βάθος δεκαετίας, όπως φαίνεται στο γράφημα, ο Stoxx 600 στην Ευρώπη έχει κέρδη που πλησιάζουν το 80%, τη στιγμή που ο Γενικός Δείκτης κερδίζει μόλις 12%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ