ΓΔ: 1422.35 0.34% Τζίρος: 108.90 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Μαζεύει τις απώλειες ο Γενικός Δείκτης, στα επίπεδα των 870 μονάδων

Η μετοχή της ΔΕΗ που καταγράφει «βουτιά» 11% και οι φόβοι των επενδυτών για νέες αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου από μεγάλες εισηγμένες ασκούν ισχυρές πιέσεις στην αγορά που παλεύει να κρατηθεί στο όριο των 870 μονάδων.

Στα όρια των 870 μονάδων έχει ανέβει ο Γενικός Δείκτης που έχει αρχίσει να μαζεύει σταδιακά τις βαριές απώλειες που έχουν προκληθεί στη σημερινή συνεδρίαση εξαιτίας των πιέσεων από την μεγάλη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ και οι φόβοι για ΑΜΚ από μεγάλες εισηγμένες. Παράλληλα η αγορά δείχνει να επηρεάζεται και από τις πτωτικές τάσεις που επικρατούν στην Ευρώπη καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για default της κινεζικής Evergrande σε διεθνές ομόλογο.

Στις 16:11 ο Γενικός Δείκτης σημειώνει απώλειες -1,83% και διαπραγματεύεται στις 870,38 μονάδες με την αξία των συναλλαγών να φτάνει τα 76,07 εκατ. ευρώ. Στην Ευρώπη ο Euro Stoxx 50 υποχωρεί κατά -0,92%, η Γερμανία -0,75% και το Παρίσι με -1,02%, ενώ πτωτικά κινούνται και τα futures στη Wall Street.

Η μετοχή της ΔΕΗ βρίσκεται σε διακύμανση γύρω από τα 8 ευρώ μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις από τη διοίκηση της εταιρείας για την αύξηση κεφαλαίου ύψους 750 εκατ. ευρώ. Η μετοχή διαπραγματεύεται στα 8,020 ευρώ σημειώνοντας μεγάλη πτώση της τάξης του -11,09%.

Οι επενδυτές ανησυχούν για το ύψος της τιμής έκδοσης των νέων μετοχών και τον κίνδυνο να είναι σημαντικά χαμηλότερη της τρέχουσας, κάτι που οι περισσότεροι αναλυτές θεωρούν ως πιο πιθανό ενδεχόμενο. Άλλοι ωστόσο επισημαίνουν ότι το γεγονός ότι πρόκειται για έμμεση αποκρατικοποίηση δημιουργεί μια άλλη δυναμική προσδίδοντας πρόσθετη αξία στο εγχείρημα.

Στην αγορά υπάρχει μεγάλη γκρίνια για τους χειρισμούς για την ΑΜΚ, καθώς η παρατεταμένη πτώση που προηγήθηκε δημιουργεί υπόνοιες για διαρροή του σχεδιασμού της διοίκησης. Πάντως το σύνολο των αναλυτών επισημαίνουν ότι πρόκειται για κίνηση με ισχυρή επιχειρηματική λογική που θα δώσει μακροπρόθεσμα μεγάλη ώθηση στην εταιρία.

Οι ρευστοποιήσεις συνεχίζονται ευρύτερα στο χρηματιστηριακό ταμπλό, καθώς το ποσό της αύξησης είναι μεγάλο για τα δεδομένα της ελληνικής αγοράς και πολλοί ξένοι θεσμικοί που δεν επιθυμούν να αυξήσουν τη συνολική τους έκθεση στο ΧΑ αλλά θέλουν να συμμετάσχουν στην αύξηση της ΔΕΗ ρευστοποιούν τίτλους άλλων εταιρειών. Την ίδια ώρα, έχει αρχίσει και πάλι το παιχνίδι εικασιών για τις εταιρείες που μπορεί να ακολουθήσουν τον δρόμο της ΔΕΗ. Η διοίκηση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ διέψευσε με κατηγορηματικό τρόπο τη σχετική φημολογία για σχεδιασμό αύξησης κεφαλαίου.

Με ενδιαφέρον αναμένεται το τελευταίο δίωρο της συνεδρίασης, όπου θα συμμετέχουν στις συναλλαγές και τα fund από τις ΗΠΑ, τα οποία τις προηγούμενες ημέρες είχαν προχωρήσει σε αθρόες ρευστοποιήσεις, ασκώντας πίεση πριν το κλείσιμο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί κατά -2,13%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης σημειώνει απώλειες -1,11%. Ο δείκτης των τραπεζών υποχωρεί κατά -1,32%. Μεγάλη ανησυχία και φημολογία επικρατεί για το ενδεχόμενο και άλλες εισηγμένες επιχειρήσεις να προχωρήσουν σε αυξήσεις κεφαλαίου.

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, εκτός από την μετοχή της ΔΕΗ που ξεχωρίζει αρνητικά με απώλειες άνω του -11%, ισχυρές πιέσεις δέχονται επίσης  η μετοχή της Mytilineos με -3,17%, ο ΟΠΑΠ με -2,65% και η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με -2,39%.

Ο τραπεζικός κλάδος σημειώνει απώλειες 1,59%, με την μετοχή της Εθνικής να υποχωρεί κατά 2,79%, η Eurobank πέφτει κατά 1,53% ενώ η Alpha Bank έχει ανακάμψει σε θετικό πρόσημο με κέρδη 0,32 % και η Τρ. Πειραιώς υποχωρεί κατά 1,61%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ