ΓΔ: 2279.73 0.03% Τζίρος: 73.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:10:43
Χρηματιστήριο Αθηνών

Διατηρούνται οι πιέσεις για το ΧΑ, με τον ΓΔ να χάνει τις 860 μον.

Πτωτικές τάσεις συνεχίζουν να επικρατούν στην αγορά μετά τις μεγάλες απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση, με υποαπόδοση σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%.

Σταθεροποιητική πορεία ακολουθεί η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πέριξ του επιπέδου των 860 μονάδων, αλλά και υποαποδίδει σε σύγκριση με τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται ισχυρά ανοδικά και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 1%. 

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,05% στις 859,59 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,16 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,05 % για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 0,56% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, πτωτικά 21, ενώ 11 διατηρούνται αμετάβλητες. 

Οριακές απώλειες 0,09% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να βρίσκεται στο +0,05%, την Alpha Bank να υποχωρεί 0,36%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,04% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζει πτώση 0,43%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι περισσότεροι τίτλοι κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζουν αυτοί των Coca-Cola HBC (+0,32%) και ΟΤΕ (+0,48%). Στον αντίποδα συνεχίζονται οι πιέσεις για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΈΡΝΑ η οποία υποχωρεί 1,70%, ενώ 1,41% χαμηλότερα κινείται η μετοχή των ΕΛΠΕ, λόγω και των σημαντικών πιέσεων που ασκούνται στις πετρελαϊκές τιμές, μετά το χθεσινό ράλι. 

Η πορεία της αγοράς έχει προβληματίσει αρκετά τους αναλυτές, με δεδομένο ότι και μετά τις χθεσινές μεγάλες απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποχωρήσει σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ σε διεθνές επίπεδο αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι ο Οκτώβριος δεν θα είναι ένας εύκολος μήνας για τις αγορές, καθώς θα υπάρξει μία φυσιολογική διόρθωση. Φυσικά αυτό ισχύει για τα διεθνή χρηματιστήρια και όχι για το ελληνικό το οποίο απέχει πολύ από τα ιστορικά του υψηλά, ενώ έχει τη συνήθεια να ακολουθεί το διεθνές περιβάλλον μόνο σε συνεδριάσεις πτώσεις και σπάνια σε αυτές ανόδου. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κρίσιμο επίπεδο είναι οι 850-830 μονάδες, ενώ επισημαίνουν ότι στην αγορά έχει βαρύνει και η ανακοίνωση συνεχών αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, ενώ παράλληλα συνεχώς, μετά και τη ΔΕΗ, υπάρχει φημολογία για νέες ανάλογου τύπου ανακοινώσεις και από άλλες εισηγμένες. 

Πάντως την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Business Daily, η ελληνική αγορά σε βάθος 5ετίας έχει προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε όσους επενδυτές την έχουν εμπιστευθεί, καθώς στο διάστημα 2016 – 2021 περισσότερες από τις μισές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν απόδοση από +100% έως +800%, 7 εμφανίζουν απόδοση από 59% έως 93% και μόλις 4 μετοχές υποχωρούν. Στο ίδιο διάστημα από τις 18 μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, 2 εμφανίζουν κέρδη άνω του +1.000%, 11 μετοχές αποκομίζουν κέρδη από +100% έως +530% ενώ μόλις δυο υποχωρούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Χρηματιστήριο Αθηνών εσωτερικό
ΑΓΟΡΕΣ

Με οριακές μεταβολές και στήριξη από Coca Cola HBC κινείται ο Γενικός Δείκτης

Με οριακές μεταβολές και στήριξη από την Coca Cola HBC ξεκίνησε τη συνεδρίαση ο Γενικός Δείκτης που αναζητεί αντίδραση εν μέσω του επιφυλακτικού κλίματος που επικρατεί στις διεθνείς αγορές.
Χρηματιστήριο και μετοχές
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Εκκίνηση με πιέσεις από το αρνητικό διεθνές κλίμα

Εν μέσω αρνητικού διεθνούς κλίματος ξεκινά η συνεδρίαση στο ΧΑ, με τον Γενικό Δείκτη να αναζητεί αντίδραση και τις τράπεζες να παραμένουν στο επίκεντρο ενόψει και των ανακοινώσεων των αποτελεσμάτων.
Χρηματιστήριο Αθηνών είσοδος
ΑΓΟΡΕΣ

Το παράδοξο στο Χρηματιστήριο: «Κρατάει» ο Γ. Δείκτης, διορθώνουν οι μετοχές

Ο Γενικός Δείκτης σημειώνει από το υψηλό που σημείωσε στις 04.02 μικρές απώλειες κοντά στο -5% ωστόσο πολλές μετοχές υποχωρούν αισθητά περισσότερο. Πίνακες με την ακτινογραφία των αποδόσεων των μετοχών.
Χρηματιστήριο και αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο: Γύρισε σε άνοδο με κέρδη σε τράπεζες και blue chips

Το Χρηματιστήριο Αθηνών ανέκαμψε από τις πρωινές απώλειες και κινείται ανοδικά, με τον Γενικό Δείκτη πάνω από τις 2.290 μονάδες. Στήριξη δίνουν Titan και Metlen, μικτά πρόσημα στις τράπεζες, ενώ αυξημένος είναι ο όγκος σε Eurobank και Alpha Bank.