ΓΔ: 1011.71 0.77% Τζίρος: 28.60 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 13:21:42 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Χρηματιστήριο Αθηνών

Διατηρούνται οι πιέσεις για το ΧΑ, με τον ΓΔ να χάνει τις 860 μον.

Πτωτικές τάσεις συνεχίζουν να επικρατούν στην αγορά μετά τις μεγάλες απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση, με υποαπόδοση σε σύγκριση με τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια που εμφανίζουν κέρδη άνω του 1%.

Σταθεροποιητική πορεία ακολουθεί η εγχώρια αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει πέριξ του επιπέδου των 860 μονάδων, αλλά και υποαποδίδει σε σύγκριση με τα διεθνή χρηματιστήρια, τα οποία κινούνται ισχυρά ανοδικά και ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 εμφανίζει κέρδη που ξεπερνούν το 1%. 

Στις 11:20 ο Γενικός Δείκτης υποχωρεί 0,05% στις 859,59 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,16 εκατ. ευρώ. Πτώση 0,05 % για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, ενώ 0,56% χαμηλότερα κινείται ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. Ανοδικά κινούνται 35 μετοχές, πτωτικά 21, ενώ 11 διατηρούνται αμετάβλητες. 

Οριακές απώλειες 0,09% εμφανίζει ο τραπεζικός δείκτης, με τη Eurobank να βρίσκεται στο +0,05%, την Alpha Bank να υποχωρεί 0,36%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 0,04% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να εμφανίζει πτώση 0,43%. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση, οι περισσότεροι τίτλοι κινούνται με θετικό πρόσημο, ενώ ξεχωρίζουν αυτοί των Coca-Cola HBC (+0,32%) και ΟΤΕ (+0,48%). Στον αντίποδα συνεχίζονται οι πιέσεις για τη μετοχή της ΓΕΚ ΤΈΡΝΑ η οποία υποχωρεί 1,70%, ενώ 1,41% χαμηλότερα κινείται η μετοχή των ΕΛΠΕ, λόγω και των σημαντικών πιέσεων που ασκούνται στις πετρελαϊκές τιμές, μετά το χθεσινό ράλι. 

Η πορεία της αγοράς έχει προβληματίσει αρκετά τους αναλυτές, με δεδομένο ότι και μετά τις χθεσινές μεγάλες απώλειες το Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποχωρήσει σε χαμηλό δύο μηνών, ενώ σε διεθνές επίπεδο αρκετοί ειδικοί τονίζουν ότι ο Οκτώβριος δεν θα είναι ένας εύκολος μήνας για τις αγορές, καθώς θα υπάρξει μία φυσιολογική διόρθωση. Φυσικά αυτό ισχύει για τα διεθνή χρηματιστήρια και όχι για το ελληνικό το οποίο απέχει πολύ από τα ιστορικά του υψηλά, ενώ έχει τη συνήθεια να ακολουθεί το διεθνές περιβάλλον μόνο σε συνεδριάσεις πτώσεις και σπάνια σε αυτές ανόδου. 

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι το κρίσιμο επίπεδο είναι οι 850-830 μονάδες, ενώ επισημαίνουν ότι στην αγορά έχει βαρύνει και η ανακοίνωση συνεχών αυξήσεων μετοχικών κεφαλαίων, ενώ παράλληλα συνεχώς, μετά και τη ΔΕΗ, υπάρχει φημολογία για νέες ανάλογου τύπου ανακοινώσεις και από άλλες εισηγμένες. 

Πάντως την ίδια ώρα, όπως σημειώνει το Business Daily, η ελληνική αγορά σε βάθος 5ετίας έχει προσφέρει υψηλές αποδόσεις σε όσους επενδυτές την έχουν εμπιστευθεί, καθώς στο διάστημα 2016 – 2021 περισσότερες από τις μισές μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης εμφανίζουν απόδοση από +100% έως +800%, 7 εμφανίζουν απόδοση από 59% έως 93% και μόλις 4 μετοχές υποχωρούν. Στο ίδιο διάστημα από τις 18 μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης, 2 εμφανίζουν κέρδη άνω του +1.000%, 11 μετοχές αποκομίζουν κέρδη από +100% έως +530% ενώ μόλις δυο υποχωρούν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

ΧΑ πριν το άνοιγμα: Νέα προσπάθεια για τις 1.000 μονάδες από τον Γεν. Δείκτη

Στο επίκεντρο η μετοχή της Mytilineos, μετά την ανακοίνωση ιδιαίτερα θετικών μεγεθών για το 2022. Δεν ανησυχεί για το πολιτικό ρίσκο η αγορά, με τους αναλυτές, όμως, να αναμένουν και κάποια μεταβλητότητα.