ΓΔ: 956.28 0.73% Τζίρος: 50.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Φωτο: Shutterstock

Κέρδη για το Χρηματιστήριο σε πλήρη ευθυγράμμιση με το διεθνές κλίμα

Θετική πορεία σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, όπου ξεχωρίζει η μετοχή της Ελλάκτωρ με κέρδη που ξεπερνούν το 3% αλλά και του ΟΛΠ στο +2%.

Πλήρως ευθυγραμμισμένο με τις διεθνείς αγορές το ελληνικό Χρηματιστήριο, το οποίο πάντως στις προηγούμενες συνεδριάσεις δεν ταυτίστηκε πλήρως μαζί τους και κατόρθωσε να εκπλήξει με θετικό τρόπο, με τον Γενικό Δείκτη να κυμαίνεται στο επίπεδο των 883 μονάδων, στον απόηχο και της αποκλιμάκωσης, τουλάχιστον προς το παρόν, των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη αλλά και διεθνώς. 

Στις 11:23 ο Γενικός Δείκτης ενισχύεται 0,8% στις 883,41 μονάδες, την ίδια ώρα που ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 έχει κέρδη 1,05%, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 6,37 εκατ. ευρώ, ενώ πλήρης είναι η επικράτηση των ανοδικών μετοχών που φθάνουν στις 69 έναντι μόλις 12 πτωτικών και 7 που διατηρούνται αμετάβλητες. Στο +0,82% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να εμφανίζει κέρδη 0,58%. 

Θετική πορεία για τον τραπεζικό δείκτη, με άνοδο 0,90%, με τη Eurobank να έχει κέρδη 0,43%, την Alpha Bank να ενισχύεται 1,16%, την Εθνική Τράπεζα να κινείται 1,36% υψηλότερα και την Τράπεζα Πειραιώς να βρίσκεται στο +0,57%. Η πολύ καλή πορεία για τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας πιθανώς να σχετίζεται και με τις πληροφορίες ότι είναι θέμα ημερών το να κλείσει η τιτλοποίηση Frontier, μέσω της οποίας η ΕΤΕ θα προχωρήσει στην πώληση «κόκκινων» δανείων ύψους 6 δισ. ευρώ και πετυχαίνει τη δραστική μείωση του δείκτη NPEs στο 13,5%. 

Ανοδική κίνηση σχεδόν για το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με μοναδική εξαίρεση τη μετοχή της Aegean Airlines η οποία υποχωρεί 0,95%. Κέρδη που ξεπερνούν το 3% για τον τίτλο της Ελλάκτωρ, με τον ΟΛΠ να έχει κέρδη 2%, ενώ στο +1,7% κινείται ο τίτλος της Coca-Cola HBC, με κέρδη που ξεπερνούν το 1% να εμφανίζουν οι Viohalco, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, ΕΧΑΕ, ΕΛΠΕ, ΕΥΔΑΠ και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή. Στο +0,34% και τα 8,8 ευρώ ο τίτλος της ΔΕΗ, με την επιχείρηση να ανακοινώνει ότι «τρέχει» η συμφωνία με την RWE Renewables με δημουργία κοινοπραξίας για προώθηση έργων ΑΠΕ. 

Η αποκλιμάκωση για τις τιμές ενέργειας, τόσο για το brent όσο και για το φυσικό αέριο στην ολλανδική αγορά δημιουργεί θετικό κλίμα και για τις ευρωπαϊκές αγορές, ενώ στα θετικά και για το Χρηματιστήριο Αθηνών η πληροφορία, μέσω δημοσιεύματος του πρακτορείου Bloomberg, ότι η ΕΚΤ εξετάζει τη δημιουργία ενός νέου έκτακτου προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο θα αντικαταστήσει το ΡΕΡΡ το οποίο τυπικά ολοκληρώνεται τον Μάρτιο του 2022. Μία τέτοια εξέλιξη αποτελεί κάτι παραπάνω από ευχάριστη είδηση για την ελληνική οικονομία, υπό την προϋπόθεση ότι και το νέο πρόγραμμα της ΕΚΤ θα έχει κανόνες ανάλογες με αυτούς του ΡΕΡΡ και ως εκ τούτου θα συνεχιστούν κανονικά οι αγορές ελληνικών ομολόγων. 

Ανοδικά κινούνται όλοι οι επιμέρους δείκτες και τη μεγαλύτερη άνοδο σημειώνουν οι δείκτες των Βιομηχανικών Προϊόντων (+1,86%) και των Πρώτων Υλών (+1,65%).

Τη μεγαλύτερη άνοδο καταγράφουν οι μετοχές: ΣΙΜΔΑ +6,96% και Μουζάκης +3,45% , ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι μετοχές: Reds -2,98% και Epsiplon Net -2,14%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Markets, Metoxes, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips πιέζουν κάτω από τις 950 μονάδες τον Γ. Δείκτη

Μετά το ανοδικό ράλι των τελευταίων συνεδριάσεων, οι τραπεζικές μετοχές έχουν βρεθεί στο επίκεντρο και με απώλειες που ξεπερνούν το 1,4% πιέζουν τον Γενικό Δείκτη χαμηλότερα. Σε αρνητικό έδαφος γύρισε και η μετοχή της Coca Cola HBC.