ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Θέμα ημερών το Frontier, το "Coca Cola effect" και το «χτύπημα» από τη Scope

Η οριστικοποίηση της μεγάλης τιτλοποίησης της Εθνικής, η περίεργη ανακοίνωση του γερμανικού οίκου αξιολόγησης Scope, το "Coca Cola effect" στους δείκτες, τα σχέδια της PeopleCert για εξαγορές και η Aramco των 2 τρισ. δολ.

Από ημέρα σε ημέρα θα μπουν και οι υπογραφές για το Frontier, τη μεγάλη τιτλοποίηση της Εθνικής Τράπεζας, την οποία απέκτησε η doValue σε κοινοπραξία με την Bain και την Fortress. Πρόκειται για ένα από τα τελευταία μεγάλα πακέτα μη εξυπηρετούμενων δανείων που βγήκαν στην αγορά και για την απόκτησή του πραγματοποιήθηκε μια μικρή μάχη μεταξύ των servicers. Με το Frontier η Εθνική πουλά «κόκκινα» δάνεια ύψους 6 δισ. ευρώ και πετυχαίνει τη δραστική μείωση του δείκτη NPEs στο 13,5%. Η επιλογή των doValue – Bain και Fortress από τη διοίκηση της ΕΤΕ πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούλιο και ακολούθησαν εντατικές και δύσκολες διαπραγματεύσεις μεταξύ των δυο πλευρών, καθώς πρόκειται για λίαν απαιτητικές συναλλαγές. Όλα τα μεγάλα ζητήματα της συναλλαγής έχουν πλέον κλείσει και έφτασε η ώρα των τελικών υπογραφών.

-- Ξάφνιασε δυσάρεστα την αγορά η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του γερμανικού οίκου πιστοληπτικής αξιολόγησης Scope Ratings (κρίσιμη σημείωση: είναι ένας οίκος που δεν λαμβάνεται υπόψη, προς το παρόν, από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα). Ενώ μόλις στις 10 Σεπτεμβρίου η Scope είχε αναβαθμίσει την Ελλάδα από BB σε BB+, με αρκετούς επαίνους στην έκθεσή της, χθες θυμήθηκε ότι υπάρχουν πολλοί περιορισμοί που δεν επιτρέπουν να αυξηθεί περαιτέρω η βαθμολογία της χώρας, όπως το πολύ υψηλό χρέος, ο υψηλός βαθμός διασύνδεσης των τραπεζών με το κράτος και οι διαρθρωτικές αδυναμίες της οικονομίας (δύσκαμπτη εργατική νομοθεσία κ.α.). Θα έχει ενδιαφέρον να μάθουμε τι άλλαξε, σε τόσο σύντομο διάστημα, την οπτική των αναλυτών της Scope.

-- Δεν φταίει η Coca Cola HBC γι' αυτό, όμως ο ρόλος της μετοχής της στη διαμόρφωση των βασικών δεικτών του ΧΑ αρχίζει να παίρνει χαρακτήρα στρέβλωσης. Έχοντας με διαφορά τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση (σχεδόν 10,4 δισ. ευρώ, περίπου 3 δισ. περισσότερα από τον ΟΤΕ ή πέντε φορές την κεφαλαιοποίηση της ΔΕΗ), η μετοχή του κολοσσού των αναψυκτικών έχει, εύλογα, πολύ μεγάλη συμμετοχή στη διαμόρφωση του Γ. Δείκτη και του FTSE-25. Αρκετά συχνά, όμως, αυτή η πολύ μεγάλη επιρροή στους δείκτες ασκείται με πολύ μικρές συναλλαγές στη μετοχή της Coca Cola HBC. Το παράδειγμα της χθεσινής συνεδρίασης είναι χαρακτηριστικό. Η μετοχή έγινε «βαρίδι» για τους δείκτες, υποχωρώντας κατά 1,13%, με ημερήσια αξία συναλλαγών μόλις 456,5 χιλιάδες ευρώ, τη στιγμή που η συνολική αξία των συναλλαγών στη συνεδρίαση πλησίασε τα 65 εκατ. ευρώ. Σε προηγούμενες συνεδριάσεις, μάλιστα, οι τζίροι ήταν χαμηλότεροι -έως πολύ χαμηλότεροι. Στις 30 Σεπτεμβρίου μόλις 101 χιλιάδες ευρώ, στις 27 Σεπτεμβρίου 148.000, στις 29 Σεπτεμβρίου 150.000 κ.ο.κ. Είναι αρκετά παράδοξο το κλείσιμο ενός Γενικού Δείκτη, που αποτελεί τη βιτρίνα ενός χρηματιστηρίου, να καθορίζεται σε τέτοιο βαθμό από μόνο μία μετοχή, στην οποία έγιναν τόσο λίγες συναλλαγές, αλλά δυστυχώς πρέπει να μάθουμε να ζούμε με το "Coca Cola effect": έτσι λειτουργεί μια ρηχή αγορά με ελάχιστες μετοχές με πραγματικά μεγάλη κεφαλαιοποίηση.

-- Ένα όνειρο είχε ο πρίγκιπας διάδοχος της Σαουδικής Αραβίας, γνωστός παγκοσμίως με τα αρχικά MBS (Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν): να φτάσει η Aramco σε κεφαλαιοποίηση 2 τρισ. δολ. Χθες, έγινε πραγματικότητα αυτό το όνειρο, καθώς η κεφαλαιοποίηση του πετρελαϊκού γίγαντα ξεπέρασε οριακά τα 2 τρισ. δολ. και έγινε η τρίτη μεγαλύτερη στον κόσμο, κάτω από την Apple και τη Microsoft. Για να γίνει πραγματικότητα αυτό το όνειρο, βέβαια, έπρεπε η τιμή του πετρελαίου να φτάσει σε υψηλό 7ετίας και να γίνει για όλους εμάς το γέμισμα του ρεζερβουάρ μια αρκετά ακριβή υπόθεση. Αλλά όλα αυτά λίγη σημασία έχουν για ένα γαλαζοαίματο που πραγματοποιεί τα όνειρά του.

-- Φιλόδοξα αναπτυξιακά σχέδια έχει ο Βύρων Νικολαΐδης, ιδρυτής της PeopleCert International Ltd. Όπως έλεγε χθες σε δημοσιογράφους, η εταιρεία που παρέχει ολοκληρωμένες υπηρεσίες πιστοποίησης και πέρυσι εξαγόρασε την Axelos σε ένα deal αξίας 380 εκατ. λιρών (450 εκατ. ευρώ), έχει θέσει στόχο για μεγέθυνση με ρυθμό 40% τον χρόνο, κατά τα τρία τέταρτα οργανική και κατά ένα τέταρτο μέσω εξαγορών. Στόχος της εταιρείας είναι να γίνει το κορυφαίο brand στον κόσμο στις πιστοποιήσεις, τόνισε ο κ. Νικολαΐδης. Σύμφωνα, μάλιστα, με όσα είπε, ήδη η αποτίμηση της εταιρείας, που δεν είναι ακόμη εισηγμένη σε χρηματιστήριο, ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ.

-- Ξεχώρισε ευχάριστα το Χρηματιστήριο Αθηνών το προηγούμενο τριήμερο, επιδεικνύοντας επιθετική διάθεση στην άνοδο και ισχυρή ανθεκτικότητα στην πτώση. Τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης παρέμεινε σταθερός παρά τις πιέσεις στις διεθνείς αγορές, ενώ προχθές Τρίτη σημείωσε ισχυρή άνοδο, με κέρδη +1,17%, ξεπερνώντας τις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές.  Χθες, η εγχώρια αγορά έκλεισε με ελεγχόμενες πιέσεις, την ώρα που Ευρώπη και ΗΠΑ βρίσκονταν υπό ισχυρές πιέσεις κατά το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Το μεγάλο θέμα βέβαια είναι τι θα γίνει με τις ξένες αγορές, διότι αν οι εκτιμήσεις περί σημαντικής διόρθωσης επιβεβαιωθούν δύσκολα η εγχώρια αγορά θα ξεφύγει από το γενικότερο πλαίσιο.

-- Νέα άνοδος για τη μετοχή της ΔΕΗ, η οποία προσεγγίζει τα 9 ευρώ, ενισχύοντας τις εκτιμήσεις που θέλουν το επίπεδο των 8 ευρώ να αποτελεί ορόσημο για την επικείμενη αύξηση κεφαλαίου. Η επικείμενη αύξηση κεφαλαίου, που οδηγεί στον δραστικό περιορισμό του ποσοστού συμμετοχής του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας, συνιστά μια ειδική περίπτωση και κάπως έτσι, ως ειδική περίπτωση, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί τις επόμενες εβδομάδες η μετοχή.

Αποποίηση Ευθύνης: Το περιεχόμενο και οι πληροφορίες της στήλης παρέχονται αποκλειστικά και μόνο για ενημερωτικούς σκοπούς και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να εκληφθούν ως συμβουλή, πρόταση, προσφορά για αγορά ή πώληση κινητών αξιών, ούτε ως προτροπή για την πραγματοποίηση οποιασδήποτε μορφής επένδυσης. Δεν υφίσταται ουδεμία ευθύνη της ιστοσελίδας για τυχόν επενδυτικές και λοιπές αποφάσεις που θα ληφθούν με βάση τις πληροφορίες αυτές.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Hilton Hotel Athens
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αθόρυβη διεθνοποίηση του ΧΑ, το «λουκέτο» στο Hilton και ο νέος τομέας της Mytilineos

Πώς το Χρηματιστήριο εκμεταλλεύεται τις υποδομές του για να γίνει περιφερειακός παίκτης, η εθελουσία έξοδος για το προσωπικό του Hilton, η επιστροφή της μετοχής του ΟΤΕ στο 2008, η προσφορά της Mytilineos για το ψηφιακό Κτηματολόγιο και η σχέση κρυπτονομισμάτων - μετοχών.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

«Πέρασε» από το Δ.Σ. της ΕΤΕ το deal με την Evo, τα χαμόγελα για την ΕΚΤ και η Ελλάκτωρ

Η οριστικοποίηση της συνεργασίας Εθνικής - Evo στον τομέα των καρτών, τα χαμόγελα στην ΤτΕ για τις ανακοινώσεις της Λαγκάρντ, οι προσδοκίες των Ολλανδών για έξοδο των εφοπλιστών από την Ελλάκτωρ και η ανησυχία του Χ. Μπρουμίδη της Vodafone για τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης.
Γιώργος Ζαββός
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Η αδικαιολόγητη «βουτιά» της Jumbo, η διόρθωση που δεν έρχεται και ο Magic George

Πώς η Eurostat έδωσε τέλος στη μαγεία του σχεδίου Ηρακλής, γιατί η Jumbo δεν απειλείται με άμεση έξοδο από τον δείκτη MSCI, τι κρύβει η καλύτερη του αναμενόμενου εικόνα του ΧΑ και τα στοιχήματα στην Coca Cola HBC.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Οι γερμανικές εκλογές, η πίεση στην ΕΤΕ και η πιθανή μετοχική σύνθεση της Attica

Το γέλιο που οδήγησε στα τάρταρα τον υποψήφιο των Χριστιανοδημοκρατών, πώς θα διαμορφωθεί η μετοχική σύνθεση της Attica Bank αν καλύψει την ΑΜΚ το ΤΧΣ, η πολύ καλή πορεία του Mexico, η πίεση στην Εθνική και η αντίδραση της μετοχής της ΔΕΗ.
Skylakakis, Skilakakis, Ypourgeio Oikonomikon
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

"Stop" Σκυλακάκη σε «επιδοματίες», η ανάσταση της Μηχανικής και τα πολιτικά της ΔΕΗ

Γιατί ο υφυπουργός Οικονομικών δεν θέλει επιχειρηματίες που «κυνηγούν» επιδοτήσεις, η νέα οπτική του Π. Μυλωνά για την αξιολόγηση των επιχειρήσεων, η αύξηση κεφαλαίου στη Μηχανική, η αγωνία για τα αποτελέσματα της ΔΕΗ και οι πολιτικές προεκτάσεις.
ΕΠΙΜΟΝΟΣ ΚΗΠΟΥΡΟΣ

Το επινίκιο γεύμα για το Ελληνικό, οι παράλληλοι μονόλογοι και η μάχη του Frontier

Η σύσκεψη των παράλληλων μονολόγων για τις ΜμΕ, το πρωθυπουργικό γεύμα για το Ελληνικό, οι διαγκωνισμοί των υποψηφίων επενδυτών για το Frontier της ΕΤΕ και γιατί οι επαγγελματίες της αγοράς ψάχνουν τα... χάπια τους.