ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Wall Street, Metoxes, Agores
Φωτο: Shutterstock

Έκπληξη από τις λιανικές πωλήσεις έφερε ισχυρή άνοδο στη Wall Str.

Οι αναλυτές περίμεναν οριακή μείωση, αλλά οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,7%. Θετικές οι ανακοινώσεις αποτελεσμάτων από τις εταιρείες. Άνοδος 0,8% για τον S&P 500, 1,1% για τον Dow Jones.

Με τα κέρδη των εταιρειών να αποδεικνύονται συνεχώς καλύτερα από τις προβλέψεις της αγοράς και τα νέα στοιχεία που έδειξαν απροσδόκητη αύξηση των λιανικών πωλήσεων, οι βασικοί δείκτες στη Wall Street έλαβαν νέα ώθηση για να κλείσουν την εβδομάδα με σημαντική άνοδο.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,8%, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones κέρδισε 1,1% ή 382 μονάδες και ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,5%.

Το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν πτώση 0,2%. Η αύξηση των λιανικών πωλήσεων υποδηλώνει ότι ο αντίκτυπος της παραλλαγής Δέλτα του κορονοϊού στις καταναλωτικές δαπάνες, η οποία αποτελεί περίπου το 66% της οικονομικής ανάπτυξης, αρχίζει να μειώνεται.

«Οι καταναλωτικές δαπάνες έχουν παραμείνει ανθεκτικές και αντικατοπτρίζουν την ισχυρή αγοραστική δύναμη και τους ευνοϊκούς πιστωτικούς όρους. Η αύξηση κύκλου εργασιών των υπηρεσιών τροφίμων σε όλο το κύμα Δέλτα υποδηλώνει ότι τα νοικοκυριά είναι σε καλύτερη θέση για να διαχειρίζονται τις εξάρσεις covid», ανέφερε η Morgan Stanley.

Η αισιοδοξία για την οικονομική ανάκαμψη ώθησε τις αποδόσεις των ομολόγων του Δημοσίου υψηλότερα, υποστηρίζοντας τις τραπεζικές μετοχές, οι οποίες ενισχύθηκαν και από τα αισιόδοξα τριμηνιαία αποτελέσματα των μεγάλων τραπεζών της Wall Street.

Η Goldman Sachs ήταν η τελευταία μεγάλη τράπεζα αυτή την εβδομάδα που ανέφερε αποτελέσματα θεαματικά αυξημένα. Η τράπεζα ανακοίνωσε κέρδη 14,93 δολαρίων ανά μετοχή, πολύ πάνω από τις προσδοκίες για 10,18 δολάρια ανά μετοχή, στέλνοντας τις μετοχές της να κλείσουν με άνοδο πάνω από 3%.

Τα οικονομικά στοιχεία αναμένεται να συνεχίσουν να οδηγούν τις αποδόσεις των τίτλων του Δημοσίου υψηλότερα, καθώς οι επενδυτές στοιχηματίζουν ότι τα επιτόκια εξακολουθούν να έχουν περιθώρια να αυξηθούν.

Η εταιρεία θαλάσσιων μεταφορών JB Hunt κέρδισε περισσότερο από 8% όταν ανακοίνωσε καλύτερα από τα αναμενόμενα κέρδη 1,88 δολαρίων ανά μετοχή με έσοδα 3,14 δισ. δολ.

Η ενέργεια κέρδισε περίπου 0,5%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου συνέχισαν να συσσωρεύουν κέρδη λόγω της ανησυχίας για πιθανές ελλείψεις προσφοράς. Οι πιθανότητες έλλειψης προσφοράς επιδεινώθηκαν από τις προσδοκίες για υψηλότερη ζήτηση καυσίμων για αεροσκάφη, καθώς η ταξιδιωτική δραστηριότητα πρόκειται να αυξηθεί τους επόμενους μήνες, αφού οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι θα αρχίσουν να δέχονται εμβολιασμένους επισκέπτες από το εξωτερικό από τις 8 Νοεμβρίου.

Η Virgin Galactic έπεσε σχεδόν 17% μετά την καθυστέρηση των δοκιμών διαστημικών πτήσεων στο τέταρτο τρίμηνο του 2022. Η Bank of America μείωσε τον στόχο τιμής της μετοχής στα 20 δολάρια από 25 δολ.

Το καλό τέλος της εβδομάδας για την ευρύτερη αγορά ακολουθεί αρκετές συνεδριάσεις μεγάλων διακυμάνσεων, καθώς η αγορά έχει εισέλθει σε περίοδο αστάθειας. Αλλά πολλοί εκτιμούν ότι δεν θα αργήσει να βρει η αγορά τα πατήματά της και να κινηθεί υψηλότερα. «Ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος τείνουν να είναι τα εποχικά ασθενέστερα μέρη του έτους, ενώ ο Νοέμβριος και ο Δεκέμβριος τείνουν να είναι τα εποχικά ισχυρότερα μέρη του έτους», ανέφερε αναλυτής.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «μείον» ο S&P 500 μετά την απόφαση Μπάιντεν να κρατήσει τον Πάουελ

Ενώ είχε φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Nasdaq. Σε άνοδο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς θεωρείται βέβαιη η αύξηση επιτοκίων το καλοκαίρι.