ΓΔ: 879.95 0.08% Τζίρος: 9.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 12:50:07 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Πτώση για το Χρηματιστήριο σε ευθυγράμμιση με το διεθνές κλίμα

Επιστροφή σε πτωτική πορεία για την αγορά, μετά το χθεσινό ξέσπασμα ανόδου, με τις περισσότερες μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης να κινούνται με αρνητικό πρόσημο.

Το αρνητικό κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές, με τον πανευρωπαϊκό Stoxx 600 να υποχωρεί 0,3%, επηρεάζει και το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά τη χθεσινή εντυπωσιακή πορεία του, με τον Γενικό Δείκτη να παραμένει υψηλότερα των 900 μονάδων, ενώ σημειώνεται και μία ήπια κατοχύρωση κερδών σε μετοχές που «έτρεξαν» στη συνεδρίαση της Τετάρτης. 

Στις 11:41 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει απώλειες 0,37% στις 904,79 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 10,05 εκατ. ευρώ, ενώ επικρατούν οι πτωτικές μετοχές που φθάνουν στις 47 έναντι 23 ανοδικών. Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχωρεί 0,41%, ενώ οριακές απώλειες 0,06% εμφανίζει ο δείκτης μέσης κεφαλαιοποίησης. 

Απώλειες 0,22% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να είναι η μόνη που εμφανίζει έστω και οριακά κέρδη 0,07%, ενώ αντίθετα απώλειες 0,29% σημειώνει η Eurobank, με την Alpha Bank να υποχωρεί 0,31%, ενώ στο -0,33% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. 

Στο κόκκινο σχεδόν το σύνολο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, με εξαίρεση τη μετοχή της Lamda Development με κέρδη 0,4%, ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημειώνουν οι τίτλοι των Ελλάκτωρ (-1,81%), ΔΕΗ (-0,95%) και ΕΛΠΕ (-0,81%).

Το χθεσινό ανοδικό ξέσπασμα της αγοράς δημιούργησε νέες ελπίδες για έναρξη ενός ανοδικού κύκλου, κατά τον οποίο ο Γενικός Δείκτης, όπως άλλωστε εκτιμά και η Goldman Sachs μπορεί σε μεσοπρόθεσμο διάστημα να αγγίξει και το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Για πρώτη φορά στη συνεδρίαση της Τετάρτης οι επενδυτές φάνηκε να προσέχουν τις θετικές ειδήσεις που έρχονται τόσο από την πραγματική οικονομία όσο και από διεθνείς χρηματοπιστωτικούς ομίλους, οι οποίοι με συνεχείς εκθέσεις τους προχωρούν σε αναβάθμιση των εκτιμήσεών τους για την ανάπτυξη, ενώ οι  περισσότεροι εξ αυτών τονίζουν ότι οι ελληνικές μετοχές αποτελούν αγοραστικές ευκαιρίες. 

Ένα ακόμη θετικό μήνυμα φέρνει και η σημερινή ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με την οποία οι τουριστικές εισπράξεις τον Αύγουστο ενισχύθηκαν εντυπωσιακά έναντι του αντίστοιχου μήνα του περασμένου έτους και έφθασαν στο 75,8% του Αυγούστου του 2019, σε μία ακόμη ένδειξη ότι ο ελληνικός τουρισμός ανακάμπτη με αξιοσημείωτη ταχύτητα. 

Από την πλευρά τους Έλληνες χρηματιστές σημειώνουν ορισμένα ενθαρρυντικά μηνύματα που έστειλε η αγορά το τελευταίο διάστημα. Στο βελτιωμένο κλίμα των (ώριμων) διεθνών αγορών που παρέχουν «κάλυψη» και στις αναδυόμενες, όπως η ελληνική αποδίδει την καλή εικόνα του Χ.Α. το τελευταίο διάστημα ο Νίκος Χρυσοχοΐδης, διευθύνων σύμβουλος της ομώνυμης χρηματιστηριακής και αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Ο ίδιος σημειώνει πως η τωρινή κίνηση του Χ.Α. έχει το ποιοτικό στοιχείο του τζίρου και αυτό είναι πολύ ενθαρρυντικό. 

Από την πλευρά του, ο Βαγγέλης Χαρατσής, διευθύνων σύμβουλος της Beta Χρηματιστηριακή και γραμματέας του ΣΜΕΧΑ τονίζει πως «η αγορά μας είχε μείνει πολύ πίσω τόσο συγκριτικά με τις ξένες αγορές, όσο και συγκριτικά με τα αλλεπάλληλα θετικά νέα που είχαν ανακοινωθεί το τελευταίο διάστημα». 

 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΓΟΡΕΣ

«Παγώνει» το ΧΑ η ακραία μεταβλητότητα, δεύτερη ημέρα χαμηλών συναλλαγών

Κέρδη 2,36% για τον Γενικό Δείκτη σε εβδομαδιαία βάση, με ώθηση από τις τραπεζικές μετοχές καθώς η άνοδός τους ξεπέρασε το 4%. Προβληματίζει η χαμηλή αξία των συναλλαγών, που άγγιξε σήμερα οριακά τα 50 εκατ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Τράπεζες και blue chips ωθούν πάνω από τις 880 μονάδες τον Δείκτη

Με ώθηση από την ανοδική αντίδραση της Wall Street και των ευρωπαϊκών αγορών η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κινείται πάνω από τις 880 μονάδες. Αγοραστικό ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές και κέρδη για Coca Cola HBC, Jumbo, ΟΤΕ και ΟΠΑΠ.
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
ΑΓΟΡΕΣ

Εκμηδένισε τις απώλειες ο Δείκτης με κούρσα πριν το κλείσιμο

Αστάθεια και έντονη μεταβλητότητα στα διεθνή χρηματιστήρια λόγω της μετάλλαξης Όμικρον απομάκρυναν τους επενδυτές από το ΧΑ και προκάλεσαν μείωση της αξίας των συναλλαγών κάτω από τα 50 εκατ. ευρώ.