ΓΔ: 858.93 -4.45% Τζίρος: 118.67 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Pixabay

Κράτησε θετικό πρόσημο ο S&P 500 χάρη στην άνοδο της τεχνολογίας

Θετικά οικονομικά αποτελέσματα από Alphabet και Microsoft στήριξαν τον S&P 500, ενώ υποχώρησαν οι μετοχές του ενεργειακού και του χρηματοοικονομικού τομέα.

Οριακή άνοδο σημείωσε ο S&P 500, καθώς ένα άλμα στην τεχνολογία, λόγω της πτώσης των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων και των καλύτερων από τα αναμενόμενα κερδών της Microsoft και της Alphabet αντιστάθμισε την αδυναμία των ενεργειακών μετοχών.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο 0,04% και παρέμεινε κάτω από το ιστορικό υψηλό των 4.598,36. Ο Dow Jones υποχώρησε 30% ή 106 μονάδες, ενώ ο Nasdaq σημείωσε άνοδο 0,8%.

Η τεχνολογία ανέβηκε λόγω της πτώσης των αποδόσεων των ομολόγων, με την απόδοση του 10ετούς να πέφτει κάτω από το 1,6%, ενώ η άνοδος στη Microsoft και την Alphabet στήριξε επίσης τον κλάδο. Η αύξηση των κερδών της Alphabet το τρίτο τρίμηνο οφείλεται στις ισχυρές επιδόσεις στην αναζήτηση ψηφιακής διαφήμισης, η οποία ήταν λιγότερο ευάλωτη στις αλλαγές απορρήτου της Apple. Η τιμή της μετοχής της αυξήθηκε κατά 6%.

Η Microsoft παρείχε προβλέψεις για το τέταρτο τρίμηνο που ξεπέρασαν τις προσδοκίες, καθώς ο τομέας cloud (Azure) συνέχισε να εντυπωσιάζει, σημειώνοντας ανάπτυξη άνω του 50% το τρίτο τρίμηνο. Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο περίπου 4%. Η Twitter  έκανε βουτιά 10% μετά την αναφορά κερδών τρίτου τριμήνου που υπολείπονταν των εκτιμήσεων της Wall Street.

Η ανοδική τάση στην τεχνολογία αντιστάθμισε την αδυναμία στα κυκλικούς κλάδους, καθώς δέχθηκαν πιέσεις οι μετοχές ενέργειας και οι τραπεζικές.

Η ενέργεια υποχώρησε περισσότερο από 1%, καθώς οι τιμές του πετρελαίου πιέστηκαν από τις προσδοκίες για άλμα στις παγκόσμιες προμήθειες αργού από το Ιράν, αφού η Τεχεράνη και η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησαν να επαναλάβουν τις συνομιλίες για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας του 2015 πριν από το τέλος του μήνα.

Οι τιμές του πετρελαίου ωθήθηκαν επίσης χαμηλότερα από τα στοιχεία που δείχνουν μεγαλύτερη από την αναμενόμενη αύξηση των εβδομαδιαίων αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ. Τα αποθέματα αργού αυξήθηκαν κατά 4,3 εκατ. βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 24 Οκτωβρίου, πολύ πάνω από τις προβλέψεις των αναλυτών για αύξηση 1,9 εκατ. βαρελιών.

Η ενέργεια, η οποία αυξήθηκε κατά περίπου 16% από αρχή του έτους μέχρι σήμερα, πιθανότατα έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

«Είμαι αισιόδοξος για την ενέργεια, καθώς οι ανεπαρκείς επενδύσεις σε ενεργειακά έργα θα πρέπει να συνεχίσουν να υποστηρίζουν την ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης, ωθώντας τις τιμές του αργού υψηλότερα», δήλωσε ο διευθυντής χαρτοφυλακίου της Aptus Capital Advisors, David Wagner

Οι μετοχές του χρηματοοικονομικού τομέα υποχώρησαν επηρεασμένες από μια πτώση 7% στην Capital One Financial, καθώς τα καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα της εταιρείας πληρωμών αντισταθμίστηκαν από την ανησυχία για την αύξηση των δαπανών εν μέσω αύξησης των δαπανών μάρκετινγκ. Ωστόσο, οι αναλυτές της Wall Street παρέμειναν αισιόδοξοι για την Capital One, προβλέποντας ότι θα επιτύχει περαιτέρω ανάπτυξη. Οι τραπεζικές μετοχές υποχώρησαν, καθώς έπεσαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Η Boeing, εν τω μεταξύ, σημείωσε πτώση 1% μετά τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου. Η ανάκαμψη στη ζήτηση 737 Max αντισταθμίστηκε από τις καθυστερήσεις στην παραγωγή των 787 Dreamliner, καθώς η κατασκευή αεροσκαφών συνεχίζει να αντιμετωπίζει κατασκευαστικά ελαττώματα.

Στο οικονομικό μέτωπο, οι παραγγελίες διαρκών αγαθών για τον Σεπτέμβριο ήταν καλύτερες από το αναμενόμενο εν μέσω μικρότερης από την αναμενόμενη πτώσης στις παραγγελίες αεροσκαφών και αυτοκινήτων.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Stocks, Agores, Xrimatistirio, Metoxes, Markets, wall street
ΑΓΟΡΕΣ

Στο «μείον» ο S&P 500 μετά την απόφαση Μπάιντεν να κρατήσει τον Πάουελ

Ενώ είχε φτάσει σε νέο ιστορικό υψηλό, ο S&P 500 έκλεισε με απώλειες. Ακόμη μεγαλύτερη πίεση στον Nasdaq. Σε άνοδο η απόδοση του 10ετούς ομολόγου, καθώς θεωρείται βέβαιη η αύξηση επιτοκίων το καλοκαίρι.