ΓΔ: 957.6 0.63% Τζίρος: 80.51 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Metoxes, Agores, Xrimatistirio, Stocks
Πηγή: Shutterstock

Διατηρεί την ορμή του ο Γ. Δείκτης με υπεραπόδοση τραπεζών - ΟΤΕ

Κέρδη που ξεπερνούν το 1,7% τόσο για τον τίτλο του ΟΤΕ όσο και για τον τραπεζικό δείκτη, ενώ την καλύτερη πορεία στην υψηλή κεφαλαιοποίηση εμφανίζει η Lamda Development καθώς ενισχύεται άνω του 3%.

Η πολύ καλή πορεία δεικτοβαρών τίτλων όπως αυτοί ΟΤΕ και Coca-Cola HBC αλλά και των τραπεζικών μετοχών διατηρούν το θετικό πρόσημο για την αγορά, με τον Γενικό Δείκτη να βρίσκεται υψηλότερα από το επίπεδο των 906 μονάδων, έχοντας, πάντως, περιορίσει ελαφρά τα αρχικά του κέρδη αλλά συνεχίζοντας να ακολουθεί πορεία καλύτερη από αυτήν των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων όπου ο Stoxx 600 ενισχύεται 0,5%. 

Στις 14:07 ο Γενικός Δείκτης εμφανίζει κέρδη 0,97% στις 906,79 μονάδες, με ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 910,41 μονάδες  και χαμηλό στις 901,40, με την αξία των συναλλαγών να συνεχίζει την καλή της πορεία, φθάνοντας στα 26,61 εκατ. ευρώ, ενώ σταθερά προηγούνται οι ανοδικές μετοχές έναντι των πτωτικών με το ισοζύγιο να διαμορφώνεται στο 55 - 38. Κέρδη 1,10% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να ακολουθεί λιγότερο «επιθετική» πορεία και να ενισχύεται 0,2%. 

Σταθερά σε ανοδική πορεία ο τραπεζικός δείκτης καθώς ενισχύεται 1,79%, με τη μετοχή της Eurobank να παραμένει πρωταγωνίστρια και να κινείται στο +2,86%, την Alpha Bank να έχει άνοδο 1,87%, την Εθνική Τράπεζα να βρίσκεται στο +1,07%, ενώ οριακά κέρδη 0,14% σημειώνει η Τράπεζα Πειραιώς. 

Τα σημαντικά κέρδη για τους δεικτοβαρείς τίτλους των ΟΤΕ και Coca-Cola HBC, στο +1,7% και +1,55% αντίστοιχα, μαζί με τις τραπεζικές μετοχές αποτελούν τον «βατήρα» στον οποίο στηρίζεται η εγχώρια αγορά, με τους επενδυτές να εμφανίζοντα αρκετά πρόθυμοι να προχωρήσουν σε έστω προσεκτική αύξηση των τοποθετήσεών τους, γεγονός το οποίο, μάλιστα, συμβαίνει και σε μία περίοδο που προετοιμάζονται για την πολυαναμενόμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΗ. Η μετοχή της επιχείρησης, πιθανώς σε μία απόλυτα φυσιολογική εξέλιξη, υποχωρεί σήμερα 1,87% στο επίπεδο των 9,2 ευρώ, παραμένοντας, όμως, υψηλότερα από την τιμή προσφοράς των νέων μετοχών της ΑΜΚ η οποία κυμαίνεται από 8,5 έως και 9 ευρώ. 

Στους κερδισμένους της υψηλής κεφαλαιοποιήσης βρίσκεται η Lamda Development καθώς ενισχύεται 3,3% και όλα δείχνουν ότι οι πωλήσεις από το fund Helikon στη συνεδρίαση της Παρασκευής, όπως τουλάχιστον «υποψιάζεται» η αγορά, καθώς δεν υπήρξαν επίσημες ανακοινώσεις έδρασε με θετικό τρόπο για τη μετοχή. Πολύ καλή η εικόνα και για τον τίτλο της Viohalco με κέρδη 2,74%. Αντίθετα μοναδικές μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν απώλειες, αλλά αρκετά ελεγχόμενες, είναι αυτές των Aegean (-0,58%), ElvalHalcor (-0,22%) και ΟΛΠ (-0,66%). 

Παρότι το Χ.Α. δεν έχει ξεπεράσει ακόμη τα προ Covid-19 επίπεδά του, που ήταν οι 950 μονάδες, εντούτοις είναι εξαιρετικά θετικό ότι γίνεται ξανά μοχλός ανάπτυξης των εταιρειών, καθώς εντός του 2021 θα καταγραφεί μεγάλο ρεκόρ άντλησης κεφαλαίων που θα ξεπεράσει κατά πολύ τα 3 δισ. ευρώ, ενώ μέσα στο επόμενο δίμηνο θα έχουμε κι άλλες ομολογιακές εκδόσεις.

Θυμίζουμε πως το πρώτο 10μηνο του 2021 το Χ.Α. βγήκε περαιτέρω στο προσκήνιο, καθώς μπόρεσε και «σήκωσε» πολύ μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου (Πειραιώς Financial, Alpha Bank, Aegean Airlines, Ελλάκτωρ κ.α.) και τώρα καλείται να καλύψει τη μεγάλη ΑΜΚ της ΔΕΗ, που ανακοινώθηκε την Παρασκευή ότι μπορεί να ανέλθει έως τα 1,35 δισ. ευρώ.

 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ