ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Σταθεροποιητική πορεία για το Χρηματιστήριο, μετά την ισχυρή άνοδο

Σταθερά υψηλότερα από τις 960 μονάδες, με τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας να ξεχωρίζει με κέρδη που ξεπερνούν το 1%, ενώ θετική είναι η εικόνα και για τους τίτλους ΟΤΕ και ΔΕΗ.

Διαθέσεις σταθεροποίησης, με αρκετά συχνή εναλλαγή προσήμων, σημειώνεται στο ξεκίνημα της σημερινής συνεδρίασης για το Χρηματιστήριο Αθηνών, μετά την πολύ καλή πορεία των τελευταίων ημερών και την εκτίμηση των αναλυτών ότι ο Γενικός Δείκτης «βλέπει», πλέον, το επίπεδο των 1.000 μονάδων. Ανάλογο κλίμα και στις ευρωπαϊκές αγορές, με τον Stoxx 600 να υποχωρεί, παρά το θετικό ξεκίνημα, κατά 0,05%. 

Στις 11:15 ο Γενικός Δείκτης είναι πρακτικά αμετάβλητος, καθώς υποχωρεί μόλις 0,01% στις 960,19 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να διαμορφώνεται στα 9,48 εκατ. ευρώ. Ανοδικά κινούνται 43 μετοχές, απώλειες σημειώνουν 25, ενώ 6 παραμένουν αμετάβλητες. Στο -0,06% ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να έχει κέρδη 0,08%. 

Πτώση 0,43% για τον τραπεζικό δείκτη, με τη Eurobank να υποχωρεί 0,90%, την Alpha Bank να έχει απώλειες 0,88%, ενώ αντίθετα η Εθνική Τράπεζα ενισχύεται 1,05% και η Τράπεζα Πειραιώς κινείται 0,72% χαμηλότερα. 

Στην υψηλή κεφαλαιοποίηση τη μεγαλύτερη άνοδο εμφανίζουν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (+0,91%), ΔΕΗ (+1,63%) και ΟΤΕ (+0,62%), ενώ τη μεγαλύτερη πτώση οι τίτλοι των Coca Cola HBC (-1,43%)  και Sarantis (-1,62%).

Η εγχώρια αγορά ακολουθεί πολύ καλή πορεία από την αρχή του έτους, ενώ χθες σημειώθηκε «έκρηξη» συναλλαγών σε μία ακόμη απόδειξη ότι το ΧΑ συγκεντρώνει πλέον το ενδιαφέρον ξένων χαρτοφυλακίων

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο έγκριτοι αναλυτές της ελληνικής αγοράς, οι κ.κ. Πέτρος Τσούρτης, υπεύθυνος ανάλυσης της Merit ΧΑΕΠΕΥ και Μάνος Χατζηδάκης υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, σε πρόσφατες αναλύσεις τους, κάνουν λόγο για πιθανή ανάκτηση των 1.000 μονάδων μέσα στο τρέχον έτος. 

Ο αναλυτής της Merit ΧΑΠΕΥ διατυπώνει τη μακροπρόθεσμα θετική στάση της χρηματιστηριακής για το ελληνικό χρηματιστήριο, δίνοντας τιμή – στόχο για το Γενικό Δείκτη τις 1.037 μονάδες εντός του έτους. Από την πλευρά του, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή σε πολύ πρόσφατη έκθεσή του είχε τονίσει πως πλέον «οι 1.040 μονάδες είναι πιο ορατές, καθώς η ανοδική διάσπαση των 950 μονάδων δεν έχει μπροστά της κάποια σημαντική αντίσταση από το κοντινό παρελθόν». 

Με λίγα λόγια, η αγορά είναι «καθαρή» τεχνικά πάνω από τις 950 – 960 μονάδες, και αν σήμερα και προσεχώς δεν παλινδρομήσει εκ νέου χαμηλότερα και κρατήσει αυτή τη ζώνη, τότε κάλλιστα τους επόμενους μήνες μπορεί να κινηθεί προς το ψυχολογικό όριο των 1.000 μονάδων. Το οποίο άλλωστε δεν απέχει πλέον του 4,5%.  

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διευρύνει τις απώλειες το Χρηματιστήριο με αναιμική αξία συναλλαγών

Πτώση που ξεπερνά το 4% εμφανίζουν οι τίτλοι των ΔΕΗ και Τρ. Πειραιώς, ενώ ελάχιστες είναι οι μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης που κινούνται με θετικό πρόσημο. Σε χαμηλα επίπεδα ο τζίρος.