ΓΔ: 1392.62 0.84% Τζίρος: 117.84 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

Rebound των τραπεζικών μετοχών με ώθηση από τα αποτελέσματα τριμήνου

Με «ατμομηχανή» τον τραπεζικό κλάδο, που κερδίζει 12,77% σε έξι συνεδριάσεις, η ανοδική αντίδραση της χρηματιστηριακής αγοράς. Τα αποτελέσματα α' τριμήνου επιβεβαίωσαν τις υποσχέσεις των τραπεζικών διοικήσεων.

Ενθαρρυντικά είναι τα αποτελέσματα των τεσσάρων συστημικών τραπεζών το πρώτο τρίμηνο του 2022, με τον κλάδο να δείχνει ανθεκτικότητα στη νέα κρίση που προέκυψε μετά την κήρυξη του πολέμου και όλα τα συνεπακόλουθα όπως η διαρκής ενεργειακή κρίση, η κρίση της εφοδιαστικής αλυσίδας και η αύξηση των τιμών στις πρώτες ύλες.

Με τις ανακοινώσεις επιδόσεων 1ου τριμήνου διαλύθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι ανησυχίες ότι η κρίση θα ανέτρεπε τα σχέδια των διοικήσεων των τραπεζών για εξυγίανση των χαρτοφυλακίων τους, αυξάνοντας τα κόκκινα δάνεια και τις επισφάλειες. Συνάμα, και οι προβλέψεις που κάνουν από τώρα και στο εξής είναι καλές και εντός πλαισίου, δε δείχνουν δηλαδή ανησυχητική επιδείνωση ή αλλοίωση της εικόνας βελτίωσης που παρουσιάζουν διαρκώς τα τελευταία τρίμηνα τα τραπεζικά ιδρύματα.

Το δεύτερο θετικό στοιχείο είναι ότι και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες έδειξαν σημαντική βελτίωση στις χορηγήσεις νέων δανείων, που σημαίνει ότι επιστρέφουν στο ρόλο τους ως ατμομηχανή της οικονομίας και ως κεντρικός πυλώνας στήριξης των επιχειρήσεων στην προσπάθεια ανάπτυξης, επέκτασης και διεύρυνσης.

Μέχρι στιγμής οι τράπεζες έχουν φανεί απόλυτα συνεπείς στις υποσχέσεις που έδωσαν κατά την περυσινή χρονιά: Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μειώνονται σε μονοψήφια ποσοστά, το χτίσιμο νέων επισφαλειών είναι εντός προβλέψεων και αναμένεται στο επόμενο εξάμηνο της χρήσης, η οργανική κερδοφορία βελτιώνεται και τα έκτακτα αποτελέσματα ενισχύουν την τελική γραμμή.

Παράλληλα, η αύξηση των επιτοκίων από την ΕΚΤ θα ενισχύσει το εισόδημα από τόκους ενώ το οικονομικό περιβάλλον εξακολουθεί να φορτίζεται θετικά από την αύξηση του τουρισμού και των έργων από το ταμείο ανάκαμψης. Η εικόνα των ισολογισμών στο κομμάτι των νέων δανείων και των NPEs ήταν σαφώς πολύ πιο σημαντική από την εικόνα των αποτελεσμάτων, καθώς ανοίγει πλέον ο δρόμος για την εκπόνηση επιχειρηματικών πλάνων με ισχυρότερο αποτύπωμα ανάπτυξης και στο όχι πολύ μακρινό μέλλον αρχίζει να αποκτά βάσιμη πιθανότητα η ανταμοιβή των μετοχών με μέρισμα.

Όπως σημειώνει ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, «η εικόνα που παρουσιάζουν οι τράπεζες χρηματιστηριακά έχει ένα μεγάλο βαθμό δικαιοσύνης καθώς αντανακλά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί σε κάθε λειτουργικό τομέα καθώς και την εγγύτητα που υπάρχει στην δυνατότητα τους να παράξουν μια αξιόλογη κερδοφορία».

Οι τρεις παράγοντες που κράτησαν τις τράπεζες

Τρεις είναι οι βασικοί παράγοντες που συντηρούν σε καλό momentum την προσπάθεια ανάκαμψης των τραπεζών.

  • Υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων - πιστωτική επέκταση. Τα περισσότερα επενδυτικά σχέδια, μεγάλα αλλά και μικρότερα, υλοποιούνται κανονικά και δεν υπάρχει «πάγωμα» επενδύσεων λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ουκρανία και την επιδείνωση των συνθηκών στην ευρωπαϊκή οικονομία. Η ζήτηση για νέα δάνεια ενισχύεται και οι τράπεζες αυξάνουν τις χορηγήσεις δανείων σύμφωνα με τον σχεδιασμό τους.
  • Ισχυρή ζήτηση για κεφάλαια κίνησης. Η μεγάλη αύξηση των τιμών ενέργειας, πρώτων υλών και των μεταφορικών δημιουργεί αυξημένες ανάγκες ρευστότητας στις επιχειρήσεις και μεγάλη ζήτηση για κεφάλαια κίνησης.
  • Η εξαιρετική πορεία του τουρισμού το 2022 που μολονότι είναι νωρίς να κριθεί αν θα πιάσει τα ρεκόρ του ’19, εντούτοις θα είναι φέτος ο ισχυρότερος καταλύτης ενίσχυσης και στήριξης της ελληνικής οικονομίας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι η ατμομηχανή της, είναι ισχυρός παράγοντας βοήθειας και για τις τράπεζες. Ο τουρισμός επηρεάζει 17 κλάδους της ελληνικής οικονομίας και διαχέεται σε όλη την κοινωνία άμεσα και έμμεσα, φέρνοντας «ζεστή» ρευστότητα σε μια συγκυρία μεγάλης κρίσης.

Τα αποτελέσματα α' τριμήνου

Βελτίωση σ’ όλες τις βασικές γραμμές παρουσίασε η Πειραιώς Financial το πρώτο τρίμηνο του 2022, όπου είδε την κερδοφορία της να διαμορφώνεται στα 520 εκατ. ευρώ ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET1 ανήλθε στο 10%. Η τράπεζα πέτυχε ισχυρή νέα παραγωγή δανείων ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 1ο 3μηνο, που οδήγησε σε επέκταση των εξυπηρετούμενων δανείων κατά 0,3 δισ., με επιτάχυνση των δανειοδοτήσεων κατά το 2ο  τρίμηνο.

Με καθαρά κέρδη 305 εκατ. ευρώ, έναντι 72 εκατ. ευρώ πέρυσι έκλεισε το α' τρίμηνο του 2022 για τη Eurobank, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή διαμορφώθηκαν στα 0,07 ευρώ και η απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων σε 22,9%. Παράλληλα, οι νέες εκταμιεύσεις δανείων στην Ελλάδα έφτασαν στα 2,3 δισ. ευρώ το πρώτο τρίμηνο του έτους. Tα καθαρά έσοδα από τόκους αυξήθηκαν κατά 1,4%, τα καθαρά έσοδα από αμοιβές και προμήθειες ενισχύθηκαν κατά 24,7%. Έτσι, τα οργανικά έσοδα ενισχύθηκαν κατά 6,7% σε 462 εκατ. ευρώ. Τα λοιπά έσοδα αυξήθηκαν σε 240 εκατ. ευρώ από 13 εκατ. ευρώ το 1ο τρίμηνο του 2021, κυρίως λόγω χρηματοοικονομικών κερδών από προϊόντα αντιστάθμισης κινδύνου. Κατά συνέπεια, τα συνολικά έσοδα αυξήθηκαν κατά 57,4% σε 703 εκατ. ευρώ.

Καθαρή πιστωτική επέκταση 1 δισ. ευρώ προς επιχειρήσεις κατέγραψε η Alpha Bank το πρώτο τρίμηνο του 2022, ενώ σε επίπεδο ομίλου τα εξυπηρετούμενα ανοίγματα αυξήθηκαν κατά 4% σε τριμηνιαία βάση και ανήλθαν σε ευρώ 29,7 δισ. (+ 1,1 δισ. ευρώ). Οι νέες εκταμιεύσεις στην Ελλάδα ανήλθαν σε 2,4 δισ. ευρώ από 1,6 δισ. ευρώ που ήταν το 4ο τρίμηνο του 2021. Το αποτέλεσμα προ προβλέψεων ανήλθε σε 273,8 εκατ. ευρώ έναντι 135,8 εκατ. το προηγούμενο τρίμηνο, ενώ τα κέρδη μετά από φόρους σε 125,4 εκατ. ευρώ και τα προσαρμοσμένα κέρδη μετά από φόρους σε 134 εκατ. ευρώ. Ο Δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) μειώθηκε σε 12% τον Μάρτιο 2022, από 43% ένα χρόνο πριν και αναμένεται να υποχωρήσει σε μονοψήφιο ποσοστό το δεύτερο τρίμηνο.

Με ισχυρή κερδοφορία και σημαντική βελτίωση αποδοτικότητας της ολοκλήρωσε το πρώτο τρίμηνο του έτους η Εθνική Τράπεζα, κατά το οποίο παράλληλα ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων υποχώρησε στο 6,5% στην Ελλάδα. Τα οργανικά κέρδη της τράπεζας εκτινάχθηκαν κατά 32% σε ετήσια βάση, φτάνοντας στα 125 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει η ΕΤΕ, η ισχυρή οργανική κερδοφορία αντικατοπτρίζει την εντυπωσιακή αύξηση των καθαρών εσόδων από προμήθειες που αντιστάθμισε την πίεση των καθαρών εσόδων από τόκους λόγω της εξυγίανσης του χαρτοφυλακίου, καθώς και την περιστολή των λειτουργικών εξόδων και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους πιστωτικού κινδύνου.

Οι τράπεζες οδηγός της αντίδρασης στο Χρηματιστήριο

Το ξύπνημα των τραπεζικών μετοχών ήταν η κύρια αιτία που το χρηματιστήριο έχει βελτιώσει την εικόνα του στις τελευταίες συνεδριάσεις, καθώς στις έξι τελευταίες κλείνει θετικά στις πέντε, ενώ η μοναδική πτώση ήρθε με μόλις 0,03%. Ο Γ.Δ. από τις 19 Μαΐου και έως την περασμένη Παρασκευή ενισχύεται σε ποσοστό 4,72%, ο FTSE 25 είναι στο +5,54%, ο Mid Cap +1,81%, ενώ ο τραπεζικός κλάδος δέσποσε με ράλι +12,77%.

Πρώτη σε αντίδραση αυτό το 6ήμερο ήταν η Eurobank με άνοδο 14,63%, ακολουθεί η Εθνική με άνοδο 13,96%, η Alpha Bank +12,27%, ενώ η Πειραιώς Financial σημείωσε άνοδο 5,74%. Η Εθνική δεσπόζει σε όγκους και τζίρους καθώς από την 1η Ιουνίου 2022 εισέρχεται στο δείκτη MSCI Standard Greece. Οι αλλαγές θα τεθούν σε ισχύ από την Τετάρτη 1η Ιουνίου, οπότε την Τρίτη 31 Μαΐου θα κορυφωθεί το ισχυρό rebalancing με σημαντικές εισροές, τόσο για την Εθνική όσο και τη Μυτιληναίος που επίσης εισέρχεται στο δείκτη.

Πλέον, ο δείκτης MSCI Standard Greece θα απαρτίζεται από οκτώ μετοχές, ενώ ο τραπεζικός κλάδος που έως το Μάιο του 2021 δεν είχε παρουσία καθώς οι μετοχές είχαν διαγραφεί τα χρόνια της πτώχευσης, πλέον θα έχει τρεις εκπροσώπους. Τον Μάιο του 2021 εισήλθε η Eurobank, τον Ιούνιο μετά την αύξηση κεφαλαίου μπήκε η Alpha Bank, ενώ τώρα εισέρχεται και η Εθνική, αυξάνοντας το ειδικό βάρος του ελληνικού τραπεζικού κλάδου διεθνώς.

Μέσα σ’ αυτό το περιβάλλον και με τις διεθνείς αγορές να βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα τους καθώς οι αγοραστές επέστρεψαν με εμφατικό τρόπο, το ελληνικό χρηματιστήριο βελτίωσε σημαντικά την τεχνική του εικόνα, βλέποντας ξανά εφικτή την προσέγγιση του ορίου ψυχολογίας των 900 μονάδων.

Στη Wall Street ο Dow Jones όχι μόνο επανήλθε πάνω από τις 33.000 μονάδες αλλά έκλεισε πάνω από τις 33.200 μονάδες, διακόπτοντας ένα πτωτικό σερί οκτώ εβδομάδων, το μεγαλύτερο από το 1932, ενώ κέρδισε 6,2% το πενθήμερο. Αντίστοιχα, οι S&P 500 και Nasdaq άφησαν πίσω τους 7 διαδοχικές πτωτικές εβδομάδες, το μεγαλύτερο αρνητικό σερί τους από το 2001 και τη φούσκα του dot com, κερδίζοντας 6,6% και 6,8% αντίστοιχα το πενθήμερο. Σήμερα οι αμερικανικοί δείκτες θα παραμείνουν κλειστοί λόγω της αργίας για την Ημέρα των Πεσόντων (Memorial Day).

Εντός αυτού του βελτιωμένου κλίματος, ο Γενικός Δείκτης ενισχύθηκε κατά 3,65% την περασμένη εβδομάδα, ο FTSE 25 έκλεισε στο +4,18%, ο Mid Cap +1,66% και ο τραπεζικός δείκτης στο +8,25%.

Την Παρασκευή το Χ.Α. έκλεισε ανοδικά για 5η συνεδρίαση ανοδικά στις έξι τελευταίες επιβεβαιώνοντας την κυριαρχία των αγοραστών, με τον Γενικό Δείκτη να ξεπερνά τις 890 μονάδες για πρώτη φορά από τις 5 Μαΐου, κλείνοντας στις 891,41 μονάδες με άνοδο 0,46%, έχοντας εξαιρετικά μικρή διακύμανση μόλις 5 μονάδων, με χαμηλό στις 888,09 μονάδες και υψηλό στις 893,19 μονάδες.

Σε εβδομαδιαίο επίπεδο η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 76,7 εκατ. ευρώ, μειωμένη κατά 17,7% έναντι της αμέσως προηγούμενης εβδομάδας, ενώ οι μέσες συναλλαγές το πρώτο 5μηνο του 2022 διαμορφώνονται στα 90,6 εκατ. ευρώ. Πλέον, μετά την άνοδο αυτής της εβδομάδας, οι απώλειες από την αρχή του χρόνου σχεδόν μηδενίστηκαν για το Γ.Δ. (-0,22%), ο FTSE 25 γύρισε θετικός στο +0,25%, ο Mid Cap χάνει 4,40%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης κερδίζει πλέον 6,06%.

Νέο επίπεδο αντίστασης οι 910 μονάδες

Αναφορικά με τα τεχνικά δεδομένα, ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή, Μάνος Χατζηδάκης τονίζει πως «οι 890 μονάδες δεν είναι απλώς το σημείο αναφοράς για την διέλευση του κινητού μέσου των 200 ημερών, αλλά εκεί που συγκλίνουν οι κινητοί μέσοι των 30 και 50 ημερών. Από την Πέμπτη ο MACD ενεργοποίησε σήματα αγορών τα οποία πιστοποιήθηκε και στην συνεδρίαση της Παρασκευής. Το νέο επίπεδο αντίστασης έχει μετακινηθεί στις 910 μονάδες, όπου συμπληρώνονται αναλογίες διόρθωσης 61,8% από τα πρόσφατα χαμηλά.

Οι ταλαντωτές δίνουν αρκετό ανοδικό περιθώριο αφού κινούνται σε ουδέτερα επίπεδα και η εικόνα των συναλλαγών παρουσιάζει προοδευτική βελτίωση υποστηρίζοντας την άνοδο της αγοράς. Συμπερασματικά η ερχόμενη εβδομάδα ξεκινάει με θετικούς οιωνούς από τεχνικής άποψης καθώς η τάση έρχεται από συσσώρευση τριών εβδομάδων με δυναμική ανοδικής διαφυγής».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Πέρασε το τεστ ρευστότητας το ΧΑ, κλειδιά τα κέρδη και το διεθνές ράλι

Μια πολύ απαιτητική περίοδο από πλευράς ρευστότητας πέντε μηνών έβγαλε το ελληνικό χρηματιστήριο με την ολοκλήρωση του placement της Πειραιώς. Εξαιρετικά τα εταιρικά αποτελέσματα, στήριξη από τη διεθνή άνοδο.
Markets, Xrimatistirio, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Στο 2011 επέστρεψε το χρηματιστήριο, κλείνει τον «μαύρο κύκλο» κρίσης

Ο Γενικός Δείκτης βρίσκεται και πάλι στον κόμβο των 1.400 μονάδων, όπου βρισκόταν τον Μάιο του 2011, ένα χρόνο μετά το πρώτο μνημόνιο. Μόνο ανοδικές συνεδριάσεις τον Φεβρουάριο με μεγάλη αύξηση συμμετοχής των επενδυτών.
ΑΓΟΡΕΣ

Έως 300% οι «χρυσές» αποδόσεις στο ΧΑ: Πώς φτάσαμε στο μεγάλο φετινό ράλι

Πέντε μετοχές με κέρδη άνω του 100% σε μεγάλη και μεσαία κεφαλαιοποίηση: ποιες ήταν οι αποδόσεις της χρονιάς (πίνακας). Μόνο ο Nasdaq «νίκησε» φέτος τον Γενικό Δείκτη. Καταλύτες οι εκλογές και η επενδυτική βαθμίδα.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets, bonds, omologa
ΑΓΟΡΕΣ

Οι μετοχές με διψήφια απόδοση Νοεμβρίου και οι καλοί οιωνοί για Δεκέμβριο

Κέρδη 4,35% είχε ο Γενικός Δείκτης τον Νοέμβριο, ενώ ο FTSE 25 κέρδισε 4,78% και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 8,08%. Με διψήφιο ποσοστό κερδών έβγαλαν το μήνα οι Quest Συμμετοχών Πειραιώς, ElvalHalcor, Viohalco, Motor Oil και Τιτάν.
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
ΑΓΟΡΕΣ

Οι… στοιχειωμένες 900 μονάδες για το ΧΑ και οι κινήσεις των ξένων funds

Για τρίτη φορά το τελευταίο πεντάμηνο το ΧΑ αποτυγχάνει να ελέγξει με πειστικότητα το κομβικό όριο των 900 μονάδων. Πώς σχολιάζουν αυτή τη δυστοκία οι αναλυτές Ηλ. Ζαχαράκης, Μ. Χατζηδάκης και Ν. Καυκάς. Κινητικότητα και πακέτα από ξένους.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Οκτώβριος κερδών στο Χρηματιστήριο: Ποια blue chips «πλήρωσαν» έως 22,9%

Οι καλύτερες επιδόσεις της αγοράς από τον Νοέμβριο του 2020, όταν είχαν ανακαλυφθεί τα εμβόλια για τον Covid-19. Πρωταγωνιστικός ρόλος σε ενέργεια - τράπεζες. Κέρδη άνω του 20% για ΔΕΗ, Mytilineos, Εθνική και Πειραιώς.