ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimatistirio, Markets, Stocks, Metoxes
Φωτο: Shutterstock

«Ξυπνάει» το Χρηματιστήριο με κέρδη 5% και «πονταρίσματα» από ξένους

Ανοδικό σερί δύο εβδομάδων για τον Γενικό Δείκτη και κλείσιμο σε υψηλό 18 συνεδριάσεων. Επάνοδος αγοραστών από το εξωτερικό που αναζητούν ευκαιρίες σε χαμηλές αποτιμήσεις, αυξημένος ο τζίρος. Τι προβλέπουν οι αναλυτές για τη συνέχεια, ποιοι οι κίνδυνοι από το διεθνές περιβάλλον.

Ενδιαφέρουσα και ελπιδοφόρα αφύπνιση δείχνει το ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη διάρκεια του Οκτωβρίου, όπου ο Γ.Δ. ενισχύεται περίπου 5%, ενώ χθες εν μέσω αύξησης των συναλλαγών και μερικής διάχυσης του ενδιαφέροντος, οι κύριοι δείκτες έκλεισαν σε υψηλά 18 συνεδριάσεων και στα επίπεδα που είχαν στις 20 Σεπτεμβρίου.

Παράλληλα, στις δύο τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφηκαν σημαντικά πακέτα σε τράπεζες αλλά και μεγάλα blue chips της πραγματικής οικονομίας, ανεβάζοντας χθες το τζίρο πάνω από τα 65 εκατ. ευρώ, πολύ πάνω από τους μέσους όρους των τελευταίων πολλών εβδομάδων. Ξένοι θεσμικοί, διαβλέποντας τις υποτιμημένες τιμές του τελευταίου διαστήματος ξεκίνησαν κάποιες κινήσεις προσδίδοντας ρευστότητα στο σύστημα.

Με αιχμή τον τραπεζικό κλάδο που χθες διακίνησε τζίρο 17,7 εκατ. ευρώ, που είναι ο μεγαλύτερος από τις 23 Σεπτεμβρίου, καταγράφεται μια ενδιαφέρουσα αφύπνιση μετοχών του Large Cap πρωτίστως, ενώ υπάρχουν πονταρίσματα και στον Mid Cap.

Έτσι, από τις «νεκρές» συνεδριάσεις του προηγούμενου διαστήματος των 30 - 40 εκατ. ευρώ τζίρου, που θύμιζαν περίοδο θερινών διακοπών, χθες είχαμε μια ενδιαφέρουσα συνεδρίαση, όπου Eurobank και Εθνική ενισχύθηκαν από 4,30% και 4,53% αντίστοιχα, η Coca Cola HBC ενισχύθηκε κατά 3,52%, η Πειραιώς Financial +3,55%, ElvalHalcor +2,96%, ο OTE +2,81%, η Mytilineos +2,75%, η Lamda Development +2,45% κ.ο.κ. Συνολικά, είκοσι μετοχές είχαν άνοδο από 2% και άνω.

Εντυπωσιακή από πλευράς συναλλαγών ήταν η ΔΕΗ χθες, καθώς διακίνησε πάνω από το 1/6 του τζίρου με 12,41 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 9,61 εκατ. ευρώ αφορούσαν μεγάλο πακέτο 1,8 εκατ. τεμαχίων. Η Εθνική διακίνησε 8,67 εκατ. ευρώ, ο ΟΤΕ 6,99 εκατ. ευρώ, η Jumbo 6,69 εκατ. ευρώ, η Μυτιληναίος 4,04 εκατ. ευρώ και ο ΟΠΑΠ 3,65 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, από τα 65,38 εκατ. ευρώ του συνολικού τζίρου, τα 15,07 εκατ. ευρώ, ήτοι το 23,18% αφορούσαν πακέτα σε Εθνική, ΕΥΔΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Premia και Τιτάν.

Η ανοδική αντίδραση του Γενικού Δείκτη τις τελευταίες 30 ημέρες

xa_index

 

Μολονότι δεν έχει αλλάξει κάτι στη μεγάλη εικόνα διεθνώς, με όλους τους αρνητικούς καταλύτες να παραμένουν στον ορίζοντα, όπως ο πόλεμος, η ενεργειακή κρίση, η συνεχιζόμενη πολιτική νομισματικής σύσφιξης επιτοκίων από τις κεντρικές τράπεζες και όλα τα υπόλοιπα, εντούτοις, τις δύο τελευταίες εβδομάδες – παρά τις έντονες αναταράξεις – οι αγορές έδειξαν τάσεις φυγής προς τα εμπρός και διάθεσης συγκρατημένης ανάληψης ρίσκου, με την ελπίδα να αποδειχθεί ότι η πτώση αυτής της bear market φτάνει στα όριά της.

Από εκεί και πέρα, η χθεσινή πτώση στη Wall Street, με τον Dow να χάνει 1,34%, τον S&P 500 2,37% και τον Nasdaq 3,08%,  ήρθε στο πλαίσιο του «εξορθολογισμού» και της εξισορρόπησης μετά τις ακρότητες που επικράτησαν στη συνεδρίαση της Πέμπτης, όπου είχαμε διακυμάνσεις – ροντέο. Ο S&P 500 αρχικά έφτασε να υποχωρεί έως 2,39%, όμως προς το τέλος έφτασε να κερδίζει έως 2,87%! Αυτό αποδόθηκε στις τεράστιες θέσεις short που είχαν ανοίξει πριν την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό, οι οποίες έκλεισαν απότομα μετά τις ανακοινώσεις, αλλά και στην προσέγγιση του S&P 500 στο κρίσιμο τεχνικό σημείο στήριξης των 3.500 μονάδων, που ενεργοποίησε αγοραστές.

Το διεθνές περιβάλλον κρύβει, πάντως, σοβαρούς κινδύνους για τις αγορές και θα αποτελέσει το σταθερό εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια ανοδικής αντίδρασης του ΧΑ. Την περασμένη εβδομάδα, το ΔΝΤ προειδοποίησε για κίνδυνο «άτακτης ανατιμολόγηση μετοχών και ομολόγων», ο επικεφαλής της JP Morgan, Τζέιμι Ντάιμον μίλησε για επερχόμενη ύφεση στις ΗΠΑ, ενώ Ρέι Ντάλιο, ιδρυτής του κορυφαίου hedge fund, Bridgewater μίλησε για τέλεια καταιγίδα που απειλεί την αμερικανική οικονομία.

Σε υψηλό μήνα οι δείκτες του Χ.Α.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε χθες στις 832,32 μονάδες με άνοδο 2%, έχοντας κινηθεί μόνιμα σε θετική τροχιά με χαμηλό στις 825,75 μονάδες (+1,19%) στο ξεκίνημα της συνεδρίασης και υψηλό στις 838,71 μονάδες (+2,78%) στις 16:37 μ.μ. Πάνω από τις 830 μονάδες ο Γ.Δ. είχε να κλείσει από τις 20 Σεπτεμβρίου, ενώ θυμίζουμε ότι ξεκίνησε τον Οκτώβριο από τις 792,90 μονάδες. Ο FTSE 25 ξεπέρασε τις 2.000 μονάδες μετά από ημέρες κλείνοντας στις 2.013,88 μονάδες με άνοδο 2,31%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 3,56% στις 562,16 μονάδες.

Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλία Ζαχαράκη, οι τράπεζες «φώναζαν» αρκετές ημέρες για την ανοδική τους κίνηση. Είχαν την πιο μικρή διόρθωση σε σχέση με την υπόλοιπη αγορά από τον Ιούλιο, ενώ παράλληλα έχουν δώσει και ημερήσιο αγοραστικό σήμα εδώ και μέρες.

Πλέον, σύμφωνα με τον ίδιο, το μεγάλο επίπεδο αντίστασης για τον τραπεζικό δείκτη είναι η ζώνη των 560+ μονάδων, που σε περίπτωση που κατοχυρωθεί (όπως και έγινε, αλλά χρειάζεται επιβεβαίωση φίλτρου τριών συνεδριάσεων), «μπορεί να κινηθούν ακόμα πιο επιθετικά με στόχο την ζώνη των 600 μονάδων.

Σε κάθε περίπτωση το ελληνικό χρηματιστήριο υπεραπέδωσε γενικά και τις δύο τελευταίες εβδομάδες, δείχνοντας ότι στη ζώνη των 780 -790 μονάδων οι ρευστοποιήσεις εξαντλούνται. Το Χ.Α. συμπλήρωσε δύο διαδοχικές ανοδικές εβδομάδες κάτι που έχει να γίνει καιρό, με το Γ.Δ. να κερδίζει 2,24%, τον FTSE 25 +2,73%, τον Mid Cap να επιβεβαιώνει την υστέρησή του με άνοδο μόλις 0,56%, ενώ ο τραπεζικός δείκτης ξεχώρισε με άνοδο 4,16%. Έτσι, από την αρχή του 2022 μειώθηκαν οι απώλειες στο Γ.Δ. στο -6,83%, ο FTSE 25 χάνει 6,28%, ο Mid Cap είναι στο -14,48% και οι τράπεζες στο -2,22%.

Τι λένε οι αναλυτές

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Δεπόλας Χρηματιστηριακή, Νικόλαος Καυκάς σημειώνει πως το Χ.Α. δεν πρόλαβε να συμμετάσχει στο ράλι τιμών την Πέμπτη, εξού και το ράλι της Παρασκευής. «Σε πρώτη φάση θα μπορούσαμε ιδανικά να προσεγγίσουμε το άνω εύρος των εκτιμώμενων τιμών, ήτοι την περιοχή των 850 μονάδων με την προϋπόθεση ότι το διεθνές τοπίο θα παραμείνει υποστηρικτικό», τονίζει ο αναλυτής.

Από την πλευρά του, ο Θόδωρος Δημητρίου της Merit Χρηματιστηριακή σημειώνει πως ο κινητός μέσος όρος 200 ημερών βρίσκεται στις 871 μονάδες, με σημεία στήριξης τις 804 και 779 μονάδες και σημεία αντίστασης τις 823 και 834 μονάδες. Χθες ο Γ.Δ. στο υψηλό ημέρας έφτασε έως τις 838,71 μονάδες όμως η αλλαγή σκηνικού διεθνώς, περιόρισε τα κέρδη.

Ο υπεύθυνος ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνος Χατζηδάκης, τονίζει πως «το διάστημα που μεσολαβεί έως το τέλος του μήνα σε επίπεδο φημολογίας δείχνει να αποκτά ενδιαφέρον καθώς εγχειρήματα εξαγορών που έχουν ξεκινήσει εδώ και καιρό φαίνεται να φθάνουν σε ώριμο στάδιο ανακοινώσεων. Αν όντως η φημολογία ευσταθεί θα απελευθερωθούν δυνάμεις και η αγορά θα βρει ένα νέο καταλύτη που θα βάλει τις αποτιμήσεις σε μια ανοδική αναθεώρηση. Σε αντίθετη περίπτωση το σύρσιμο των μικρών διακυμάνσεων με τους χαμηλούς όγκους θα συνεχιστεί καθώς η προσφορά δεν δείχνει ιδιαίτερα πρόθυμη να “σκοτώσει” την αγορά – όπως είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν- δεδομένης και της συνολικά θετικής εικόνας των φετινών εταιρικών κερδών».

Αναφερόμενος στην τεχνική εικόνα, ο αναλυτής σημειώνει πως «ο Γ.Δ. συνέχισε σε επίπεδο εβδομάδας την ανοδική του αντίδραση από τα χαμηλά των 783 μονάδων επιστρέφοντας σχετικά γρήγορα κοντά στην αντίσταση τιμών των 840 μονάδων. Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας οι πωλητές έχασαν μια μεγάλη ευκαιρία να ωθήσουν την αγορά χαμηλότερα από το ανοδικό χάσμα τιμών της 4ης Οκτωβρίου ενισχύοντας την δυναμική της πτώσης.

Το κλείσιμο του καθοδικού κενού στις 804 μονάδες ενεργοποίησε δυνάμεις, με αποτέλεσμα ο Γενικός Δείκτης να βελτιώσει θεαματικά την συνολική διαγραμματική εικόνα κάνοντας ένα μάλλον ανέλπιστο come back, δεδομένης της πολύ ισχνής συναλλακτικής δραστηριότητας που παρουσίαζε στις τελευταίες συνεδριάσεις.

Τα καλά νέα για τους αγοραστές μπορούν να έχουν συνέχεια, αφού αν ο δείκτης υπερβεί τις 840 μονάδες εδραιώνει τα αγοραστικά σήματα των κινητών μέσων των 30 και 50 ημερών βάζοντας πλέον πλώρη για τοι επόμενο σημείο αναφοράς που αφορά τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών ο οποίος κινείται πλαγιοκαθοδικά στις 855 μονάδες.

Αν και η άνοδος έχει συντελεστεί ως τώρα με δυνάμεις που δεν έχουν την απαραίτητη συναλλακτική υποστήριξη, το σενάριο της προσέγγισης των 855 μονάδων για το επόμενο χρονικό διάστημα φαίνεται να κερδίζει έδαφος. Ενδεχομένως η προσέγγιση της Αγοράς στο εν λόγω επίπεδο τιμών να χρήζει επανεξέτασης ως προς τις προοπτικές συνέχισης ή ολοκλήρωσης του μίνι ράλι που είναι σε εξέλιξη από τις αρχές Οκτώβριου».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Κοπάζει η διεθνής θύελλα στις τράπεζες, γιατί υπεραποδίδουν οι ελληνικές

Πώς πέρασαν οι αγορές από τη «βουτιά» μετά το deal για την Credit Suisse στο ράλι ανακούφισης. Οι κινήσεις των εποπτικών αρχών και το «κούρεμα» των AT1. Κλειδί οι αποφάσεις Fed για τα επιτόκια. Γιατί «ψώνισαν» ελληνικές τραπεζικές μετοχές οι ξένοι επενδυτές.
ΑΓΟΡΕΣ

Πώς «νίκησε» το ΧΑ τις ξένες αγορές: Έξι «ασπίδες» στις διεθνείς πιέσεις

Θετικό πρόσημο (+2%) για τον Γενικό Δείκτη φέτος, ενώ ο Stoxx 600 χάνει 13,3% και ο S&P 500 σχεδόν 20%. Ποια είναι τα μυστικά της ανθεκτικότητας του ελληνικού χρηματιστηρίου, πώς αποφεύγει την παγκόσμια υποχώρηση των αγορών.
ΑΓΟΡΕΣ

Ζητούνται... καύσιμα στο Χρηματιστήριο για συνέχεια στο ράλι του Οκτωβρίου

Κέρδη 7,83% σε έναν παραδοσιακά κακό μήνα για τις αγορές, απόδοση 14,32% για τον τραπεζικό δείκτη. Προσδοκίες για επιχειρηματικές συμφωνίες και κινητικότητα των τραπεζικών μετοχών συντηρούν το ενδιαφέρον. Θετικά «σινιάλα» από την ανοδική αντίδραση στη Wall Street.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

Διεθνής ανησυχία για την Credit Suisse, δύσκολο τρίμηνο για τις αγορές

Σε εξαιρετικά δύσκολη θέση φέρεται να βρίσκεται ο ελβετικός τραπεζικός όμιλος, άνοιξαν με μεγάλη πτώση τα ευρωπαϊκά futures. Έχασαν 36 τρισ. δολ. οι επενδυτές παγκοσμίως στο 9μηνο. Σε δοκιμασία το ελληνικό χρηματιστήριο παρά την ανάπτυξη και τα ισχυρά κέρδη των εταιρειών.
Agores, Metoxes, Stocks, Xrimatistiria, Markets
ΑΓΟΡΕΣ

«Κάηκαν» 36 τρισ. δολάρια στις αγορές: Πόσο χάνουν το ΧΑ και τα ομόλογα

Ξεπέρασαν το 11% οι απώλειες του Γενικού Δείκτη στο 9μηνο και το 21% η πτώση των ελληνικών ομολόγων. Οι επιθετικές αυξήσεις επιτοκίων βυθίζουν τις διεθνείς αγορές, πρωτοφανής στροφή στα μετρητά. Αναλυτικοί πίνακες για τις αποδόσεις μεγάλης και μεσαίας κεφαλαιοποίησης στο ΧΑ.