ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο:Shutterstock

Ράλι του πετρελαίου προβλέπει η ΙΕΑ, θα μειωθεί η ρωσική παραγωγή

Ως το τέλος του α’ τριμήνου, η παραγωγή ρωσικού αργού θα διολισθήσει στα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 11,2. Επίσης, προβλέπεται άνοδος της διεθνούς ζήτησης, καθώς θα ανακάμπτει η Ασία.

Αρνητικές εξελίξεις για τις τιμές του πετρελαίου προβλέπει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ) για το 2023, ωθούμενη από το γεγονός ότι οι κυρώσεις εις βάρος της Ρωσίας θα περιορίσουν την προσφορά, ωστόσο όμως η ζήτηση θα ανακάμψει ταχύτερα απ’ ό,τι προβλέπεται. 

Όπως αναφέρεται στο αναθεωρημένο report της ΙΕΑ, η ρωσική παραγωγή αργού αναμένεται να συρρικνωθεί κατά 14% έως το τέλος του α’ τριμήνου του 2023. Μια εξέλιξη, η οποία αναμφίβολα θα ασκήσει πιέσεις στα επίπεδα της προσφοράς. 

Επίσης η εκτιμώμενη μείωση της παραγωγής οφείλεται κατά κύριο λόγο στις κυρώσεις και τα περιοριστικά μέτρα της Δύσης, ως απάντηση στη στρατιωτική εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.  

Παρά το γεγονός ότι μέχρι στιγμής, οι εξαγωγές πετρελαίου της Μόσχας είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές, φθάνοντας στα 8,1 εκατ. βαρέλια ημερησίως τον Νοέμβριο (υψηλό επτά μηνών), το ευρωπαϊκό εμπάργκο εκτιμάται ότι θα αρχίσει να έχει επίδραση από τον Δεκέμβριο και μετά, με τους αναλυτές της ΙΕΑ να προεξοφλούν μια μείωση της ρωσικής παραγωγής κατά 400.000 βαρέλια ημερησίως.  

Μάλιστα ως το τέλος του α’ τριμήνου, η παραγωγή ρωσικού αργού θα διολισθήσει στα 9,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως από 11,2 εκατ. βαρέλια σήμερα. «Ενώ οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου λειτουργούν ανακουφιστικά για τους καταναλωτές, ο πλήρης αντίκτυπος του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο μένει να φανεί» αναφέρεται, μεταξύ άλλων, στην έκθεση της ΙΕΑ.

Την ίδια ώρα, ο διεθνής οργανισμός προβλέπει μια παράλληλη άνοδο της διεθνούς ζήτησης, η οποία βασίζεται στην ανάπτυξη της ασιατικής οικονομίας - και ιδίως της κινεζικής και της ινδικής.  «Ενόσω κινούμαστε προς τον χειμώνα αλλά και προς ένα πιο σφιχτό ισοζύγιο προσφοράς – ζήτησης, ένα νέο ράλι στις τιμές δεν μπορεί να αποκλειστεί» σχολιάζει ενδεικτικά. 

Σ’ αυτό το πλαίσιο, η ΙΕΑ σπεύδει να αναθεωρήσει κατά 300.000 βαρέλια ημερησίως την πρόβλεψη για τη διεθνή ζήτηση του 2023, επικαλούμενη την τάχιστη ανάπτυξη της Ινδίας αλλά και την ανθεκτικότητα της Κίνας. Ως αποτέλεσμα, η διεθνής κατανάλωση αναμένεται να διευρυνθεί κατά 1,7 εκατ. βαρέλια ημερησίως το επόμενο έτος, φθάνοντας στα 101,6 εκατ. βαρέλια ημερησίως.  

Πιο συγκεκριμένα, το πρωί της Τρίτης, η τιμή των προθεσμιακών συμβολαίων του μπρεντ διαμορφώνεται στα 80,51 δολάρια το βαρέλι, ενώ η τιμή του αμερικανικού αργού κινείται στα 75,36 δολάρια το βαρέλι. Χθες το μπρεντ διαμορφωνόταν στα 79,58 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό στα 74,52 δολάρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Πετρέλαιο, τιμές, αγορές
ΑΓΟΡΕΣ

Νέα ισχυρά κέρδη για πετρέλαιο μετά το ευρωπαϊκό εμπάργκο στη Ρωσία

Πάνω από τα 110 δολάρια το βαρέλι βρίσκεται το brent ενώ το φυσικό αέριο ανεβαίνει κατά 7%, μετά την ανακοίνωση της Κομισιόν ότι θα προχωρήσει σε επιβολή σταδιακού εμπάργκο για το ρωσικό πετρέλαιο έως το τέλος του 2022.
ΑΓΟΡΕΣ

Υπό πίεση θα μείνει το πετρέλαιο καθώς αυξάνεται η διεθνής προσφορά

Έλλειμμα μόλις 900.000 βαρελιών ημερησίως αναμένει για το δ' τρίμηνο ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας, ενώ εκτιμά ότι το ισοζύγιο προσφοράς - ζήτησης θα καταστεί πλεονασματικό το α' εξάμηνο του 2024.
russia-oil
ΑΓΟΡΕΣ

Σταματάει τις εξαγωγές ντίζελ η Ρωσία και εκτοξεύει τις τιμές

Από τις 21 Σεπτεμβρίου μπαίνει σε εφαρμογή το ρωσικό μπλόκο στις εξαγωγές ντίζελ, με τις τιμές στην Ευρώπη να αυξάνοντας κατακόρυφα καθώς εντείνονται οι ανησυχίες για παγκόσμιες ελλείψεις καυσίμων.
ΑΓΟΡΕΣ

Σαουδική Αραβία και Ρωσία στέλνουν το πετρέλαιο πάνω από τα 90 δολάρια

Εκτινάσσονται οι τιμές πετρελαίου μετά την απόφαση της Σ. Αραβίας να παρατείνει τη μονομερή περικοπή της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως, ενώ η Ρωσία μειώνει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια.