ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ισχυρές οι ευρωπαϊκές τράπεζες, δεν έχουν απώλειες καταθέσεων

Σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις των 30 μεγαλύτερων τραπεζών της Ευρώπης -εάν από εξαιρεθεί η Credit Suisse- παρέμεινε αμετάβλητος στο 102,74% στα τέλη του 2022.

Ως ιδιαίτερη και όπως όλα δείχνουν μοναδική περίπτωση αντιμετωπίζει η S&P Global Market Intelligence την Credit Suisse, τονίζοντας ότι είναι η μοναδική μεταξύ των μεγάλων ευρωπαϊκών τραπεζών που «βίωσε» απώλειες καταθέσεων, καθώς ο δείκτης δανείων προς καταθέσεις των υπόλοιπων ομίλων παρέμεινε σταθερός στα τέλη του περασμένου έτους. 

Ο συγκεκριμένος δείκτης έφθασε για την Credit Suisse στο 113,26% στα τέλη του 2022 από 74,25% που ήταν το προηγούμενο έτος, βάσει των στοιχείων που παραθέτει η S&P Global Market Intelligence, με τον ελβετικό όμιλο να βρίσκεται αντιμέτωπος με μία «επιθετική» εκροή καταθέσεων στο δ’ τρίμηνο του 2022, γεγονός που οδήγησε, τελικά, στην αναγκαστική εξαγορά της από την αντίπαλο UBS. 

Ο αντίστοιχος δείκτης κατά μέσο όρο για τις κορυφαίες ευρωπαϊκές τράπεζες έφθασε πέρυσι στο 103,16% από 101,61% που ήταν το 2021, ενώ εάν από το δείγμα που εξετάζουν οι αναλυτές της S&P Global Market Intelligence εξαιρεθεί η Credit Suisse ο δείκτης παραμένει ουσιαστικά αμετάβλητος καθώς διαμορφώθηκε στο 102,74% το 2022 από 102,75% που ήταν το 2021. 

Όπως ίσχυε και σε προηγούμενη αντίστοιχη έρευνα του οίκου οι τράπεζες της Σκανδιναβίας είναι αυτές που έχουν τον υψηλότερο δείκτη δανείων προς καταθέσεις, με καλύτερη πορεία να σημειώνουν οι τραπεζικοί όμιλοι Svenska Handelsbanken, Danske Bank και Nordea Bank, ενώ τους χαμηλότερους δείκτες είχαν οι HSBC Holdings, Standard Chartered και Barclays.

Στο report σημειώνεται ακόμη ότι ο όγκος και η σύσταση των καταθέσεων και των δανείων των τραπεζών έχουν έρθει στο επίκεντρο της προσοχής εν μέσω μιας ταραχώδους περιόδου για τον κλάδο. Η Silicon Valley Bank παρουσίασε ταχεία εκροή καταθέσεων τον Μάρτιο, μετά την αύξηση των ανησυχιών για μη πραγματοποιηθείσες ζημίες στο χαρτοφυλάκιο ομολόγων της, το οποίο η τράπεζα αύξησε για να αντισταθμίσει τις μειωμένες ευκαιρίες δανεισμού.

Το bank run στην τράπεζα που ανήκε στην SVB Financial Group επιταχύνθηκε από τη συγκέντρωση των καταθέσεών της σε επιχειρήσεις που στηρίζονται σε επιχειρηματικά κεφάλαια και οδήγησε στην κατάρρευσή της. Οι καταθέσεις λιανικής θεωρούνται συχνά πιο «σταθερές» από τις εταιρικές καταθέσεις, εν μέρει επειδή είναι πιθανότερο να πληρούν τις προϋποθέσεις για συστήματα προστασίας των καταθέσεων.

Η σύνθεση των καταθέσεων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το επιχειρηματικό μοντέλο μιας τράπεζας. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 70% του χαρτοφυλακίου καταθέσεων της Skandinaviska Enskilda Banken αφορά επιχειρηματικές καταθέσεις, σύμφωνα με την εστίασή της στην επενδυτική τραπεζική και τις συμβουλευτικές δραστηριότητες. Η Erste Group Bank, εν τω μεταξύ, ξεκίνησε ως αυστριακό ταμιευτήριο και σήμερα είναι μια σημαντική τράπεζα λιανικής σε πολλές αγορές της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης. Σχεδόν το 70% των καταθέσεών της αφορά τη λιανική αγορά, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence .

Σε επίπεδο χωρών, η εικόνα των καταθέσεων είναι αρκετά διαφορετική. Οι τράπεζες στη Γαλλία και τη Γερμανία συνέχισαν την τάση που παρατηρείται σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια με αύξηση των καταθέσεων για το σύνολο του 2022. Ωστόσο, οι καταθέσεις υποχώρησαν ελαφρώς στην Ισπανία, την Ιταλία, Βέλγιο, Λουξεμβούργο και Γαλλία.

Από τις μεγάλες αγορές, η Ιταλία και η Ισπανία ήταν οι μόνες με πλήρη στοιχεία που κατέγραψαν μείωση των συνολικών δανείων σε ετήσια βάση. Η αύξηση των δανείων ήταν ισχυρότερη στην περιοχή της Benelux με 6,4%.

Η εικόνα του δείκτη δανείων προς καταθέσεις για τις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Euros, Money, xrhmata, nomismata
ΑΓΟΡΕΣ

Ανησυχία για δάνεια 322 δισ. από τράπεζες της Ευρώπης στον τομέα ενέργειας

Αυξημένα κατά 50 δισ. τα δάνεια σε εταιρείες του τομέα ενέργειας το πρώτο εξάμηνο, επισημαίνει η ING. Οι τράπεζες σε Γερμανία, Ελλάδα, Ιταλία και Ολλανδία έχουν τη μεγαλύτερη έκθεση. Τι γίνεται με τα παράγωγα.