ΓΔ: 1454.98 1.38% Τζίρος: 124.03 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Μετοχές, Χρηματιστήριο Αθηνών, Επενδύσεις
Φωτο: Shutterstock

Επιμένουν οι πωλητές στο Χρηματιστήριο παρά την «ψυχραιμία» της Ευρώπης

Νέα σημαντική υποχώρηση του Γενικού Δείκτη, καθώς οι απώλειες του τραπεζικού ξεπερνούν το 2%. Μικρές μεταβολές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, ενώ ο πόλεμος Ισραήλ - Χαμάς οδηγεί σε άνοδο του πετρελαίου κατά 3%.

Σε κλοιό πιέσεων παραμένει η εγχώρια αγορά, πορεία που αποδίδεται σε εσωτερικούς λόγους και όχι στην ανάφλεξη του πολέμου στη Μέση Ανατολή, καθώς την ίδια ώρα οι ευρωπαϊκές αγορές αλλά και τα futures της Wall Street κινούνται, μεν, πτωτικά, αλλά με ψύχραιμο τρόπο, με «βαρίδι» να είναι η νέα ενίσχυση της τιμής του πετρελαίου, που διατηρεί στο προσκήνιο τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και φυσικά τη νομισματική πολιτική. 

Το ΧΑ δέχεται εκ νέου μεγάλες πιέσεις από τους πωλητές, με τους αναλυτές να τις αποδίδουν σε μία σειρά παραγόντων, από την έναρξη αποεπένδυσης του ΤΧΣ στις τράπεζες, το ράλι των προηγούμενων μηνών που δημιουργεί συνθήκες κατοχύρωσης κερδών, αλλά και στις ανακατατάξεις των ξένων κεφαλαίων που τοποθετούνται, πλέον, στην αγορά μετά και την αναβάθμιση από τις DBRS και Moody's και εν αναμονή των κινήσεων από Standard & Poor's και Fitch. 

Το πετρέλαιο συνεχίζει αμείωτο το ράλι του, με κέρδη τόσο για το brent όσο και για το αμερικανικό αργό που ξεπερνούν το 3%. Τα τελευταία γεγονότα στο Ισραήλ δεν συνιστούν άμεση απειλή για τις ροές πετρελαίου, αλλά υπάρχει ο κίνδυνος η σύγκρουση να εξελιχθεί σε έναν πιο καταστροφικό πόλεμο, εμπλέκοντας τις ΗΠΑ και το Ιράν. Τυχόν αντίποινα κατά της Τεχεράνης εν μέσω αναφορών ότι εμπλέκεται στις επιθέσεις θα μπορούσαν να θέσουν σε κίνδυνο τη διέλευση των πλοίων από τα Στενά του Ορμούζ, έναν ζωτικής σημασίας δίαυλο που το Ιράν έχει απειλήσει στο παρελθόν να κλείσει.

Επικράτηση των πωλητών στο ΧΑ

Ο Γενικός Δείκτης παραμένει σε αρνητικό πρόσημο από το ξεκίνημα της συνεδρίασης, με το χαμηλό ημέρας να είναι στις 1.113,10 μονάδες (-2,10%) και το υψηλό στις 1.127,89 μονάδες (-0,80%), ενώ στις 14:13 εμφανίζει απώλειες 1,61% στις 1.118,59 μονάδες. Σε υψηλά επίπεδα η αξία των συναλλαγών που φθάνει στα 143,9 εκατ. ευρώ, λόγω της επαναγοράς του 1,4% που κατείχε το ΤΧΣ στη Eurobank, με τον τζίρο στη μετοχή της τράπεζας να ξεπερνά το επίπεδο των 95,7 εκατ. ευρώ. Σχεδόν απόλυτη η επικράτηση των πτωτικών μετοχών που φθάνουν στις 97 έναντι 19 που κινούνται με θετικό πρόσημο. Πτώση 1,25% για τον δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, με τον δείκτη μέσης κεφαλαιοποίησης να κινείται 2,38% χαμηλότερα. 

Σταθερά σε κλοιό πιέσεων παραμένουν οι τραπεζικές μετοχές, με τον κλαδικό δείκτη να υποχωρεί κατά 2,15%. Πτώση 1,97% για την Alpha Bank, με τη Eurobank να υποχωρεί 2,23%, την Εθνική Τράπεζα να αποδυναμώνεται 1,97%, ενώ στο -2,25% βρίσκεται η Τράπεζα Πειραιώς. Απώλειες 0,83% για την Optima bank. 

Μετά την αποχώρηση του ΤΧΣ από τη Eurobank, με την τράπεζα να αποκτά εκ νέου το 1,4% των μετοχών της με συνολικό κόστος 93,7 εκατ. ευρώ, σειρά έχει η Εθνική Τράπεζα στην οποία το Ταμείο κατέχει το 40,39% και ο σχεδιασμός προβλέπει εντός Νοεμβρίου να διατεθεί το 20% μέσω δυο παράλληλων διαδικασιών, δηλαδή τη διάθεση περίπου του 15%  σε ξένους επενδυτές μέσω βιβλίου προσφοράς και τη διάθεση περίπου 5% σε εγχώριους ιδιώτες επενδυτές.

Ελάχιστες είναι οι μετοχές στην υψηλή κεφαλαιοποίηση που εμφανίζουν θετικό πρόσημο, μεταξύ των οποίων, όμως, συμπεριλαμβάνονται τόσο η Coca-Cola HBC στο +0,90%, όσο και ο ΟΠΑΠ με κέρδη 0,60%, γεγονός που «σώζει» έως ένα βαθμό και τον Γενικό Δείκτη. Ανοδική κίνηση για Jumbo (+0,08%), Lamda (+0,17%) και Sarantis (+0,14%). Στο -0,23% η ΔΕΗ, με τον ΟΤΕ να υποχωρεί 0,38%. Πτώση 4,7% για τη Cenergy, με απώλειες που ξεπερνούν το 3% Aegean, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Ελλάκτωρ, ενώ σε κλοιό πιέσεων βρίσκονται τόσο τα ΕΛΠΕ όσο και η Motor Oil καθώς αποδυναμώνονται 1,19% και 2,22% αντίστοιχα. 

Αυτοσυγκράτηση στην Ευρώπη 

Αρκετά ψύχραιμη η αντιμετώπιση του πολέμου στη Μέση Ανατολή από τους επενδυτές στις ευρωπαϊκές αγορές, οι οποίες μαζεύουν τις αρχικές τους απώλειες, ενώ ο Stoxx 600 υποχωρεί μόλις 0,02%, ενώ ενδοσυνεδριακά είχε γυρίσει και σε θετικό πρόσημο. Στο -0,53% βρίσκεται ο DAX, ενώ παραμένει σε θετική πορεία με κέρδη 0,24% ο FTSE 100, λόγω και της υψηλής βαρύτητας σε αυτόν των πετρελαϊκών μετοχών. Περίπου ίδια είναι η εικόνα και για τα futures της Wall Street, με τον S&P 500 να υποχωρεί 0,45%.

Την ίδια ώρα καταγράφεται στροφή και σε ορισμένα επενδυτικά καταφύγια, με τον χρυσό να εμφανίζει κέρδη που πλησιάζουν το 1% στα 1.863,15 δολάρια, ενώ παραμένει σε ανοδική πορεία ο δείκτης δολαρίου, με το αμερικανικό νόμισμα να ενισχύεται έναντι σχεδόν όλων των ανταγωνιστικών. 

Ακόμη μεγαλύτερη ψυχραιμία από την Ευρώπη καταγράφεται στα χρηματιστήρια της Μέσης Ανατολής, με τον Γενικό Δείκτη στο Χρηματιστήριο του Ισραήλ, μετά τη χθεσινή πτώση κατά -6,5% να κινείται θετικά και να ενισχύεται 0,29%, ενώ στο +0,26% βρίσκεται ο αντίστοιχος δείκτης για το Χρηματιστήριο της Αιγύπτου. Πιέσεις για το Χρηματιστήριο της Κωνσταντινούπολης με απώλειες 1,32%, ενώ οριακές απώλειες 0,03% εμφανίζει ο δείκτη του Χρηματιστηρίου της Σ. Αραβίας. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ