ΓΔ: 2061.69 0.26% Τζίρος: 203.80 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Ιαπωνικός κήπος φθινοπώρου
Ηρεμία σε ιαπωνικό κήπο με φθινοπωρινά χρώματα και αντανάκλαση στη λίμνη.

Οκινάουα: Ο πιο θερμός Σεπτέμβριος στην ιστορία της νήσου

Η Οκινάουα κατέγραψε τον θερμότερο Σεπτέμβριο από το 1946, σύμφωνα με τη JMA, εν μέσω ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών στην Ιαπωνία και άλλες περιοχές της Ασίας, αποτέλεσμα της ταχύτατης υπερθέρμανσης του πλανήτη.

Η νήσος Οκινάουα στη νότια Ιαπωνία κατέγραψε τον πιο ζεστό Σεπτέμβριο στην ιστορία της, σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (JMA). Το φετινό καλοκαίρι συνοδεύτηκε από ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών σε ολόκληρη τη χώρα.

Οι θερμοκρασίες που σημειώθηκαν στην Οκινάουα τον Σεπτέμβριο ήταν οι υψηλότερες από το 1946, όταν ξεκίνησε η τήρηση αρχείων, όπως επισημαίνει η JMA.

Παρόμοια ακραία φαινόμενα ζέστης καταγράφηκαν φέτος και σε άλλες περιοχές, όπως η Ασία-Ειρηνικός, η Κεντρική Ασία, η Ευρώπη και η Ισημερινή Αφρική. Η αυξημένη συχνότητα και ένταση των κυμάτων καύσωνα αποδίδεται στη ραγδαία υπερθέρμανση του πλανήτη, ιδιαίτερα στην ευρωπαϊκή και ασιατική ήπειρο.

Η μέση θερμοκρασία στο ιαπωνικό αρχιπέλαγος από τον Ιούνιο έως τον Αύγουστο ήταν 2,36°C υψηλότερη από τον μέσο όρο, καθιστώντας το φετινό καλοκαίρι το θερμότερο από την έναρξη των καταγραφών το 1898. Πρόκειται για το τρίτο διαδοχικό καλοκαίρι με ρεκόρ θερμοκρασιών, σύμφωνα με τα στοιχεία της JMA.

Για πρώτη φορά, περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι χρειάστηκε να νοσηλευτούν αυτό το καλοκαίρι λόγω της ζέστης, σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της Υπηρεσίας Διαχείρισης Πυρκαγιών και Καταστροφών.

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα κύματα καύσωνα εντείνονται και γίνονται συχνότερα παγκοσμίως ως αποτέλεσμα της ανθρωπογενούς κλιματικής αλλαγής.

Παράλληλα, οι περίφημες κερασιές της Ιαπωνίας εμφανίζουν πλέον πρόωρη άνθηση την άνοιξη ή ακόμα και ελλιπή ανθοφορία, καθώς οι φθινοπωρινοί και χειμερινοί μήνες δεν είναι πλέον αρκετά ψυχροί για να ευνοήσουν τη φυσιολογική ανάπτυξή τους.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Κλιματική αλλαγή σύγκριση
ΔΙΕΘΝΗ

COP30: Συμβιβασμός με χαμηλές φιλοδοξίες, χωρίς έξοδο από ορυκτά καύσιμα

Στη COP30 στην Αμαζονία, οι 200 χώρες συμφώνησαν σε έναν μέτριο συμβιβασμό για την κλιματική δράση, χωρίς σαφές σχέδιο για τα ορυκτά καύσιμα, με τον Λούλα να χαιρετίζει τη συμφωνία ως νίκη της επιστήμης και της συνεργασίας.
Σημαία ΠΑΣΟΚ
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠΑΣΟΚ: Η χώρα πνίγεται από φυσικές καταστροφές και κυβερνητικές αποτυχίες

Η χώρα δοκιμάζεται ξανά από πλημμύρες και κυβερνητική αδυναμία, τονίζουν οι Ανδρέας Πουλάς και Μιχάλης Χάλαρης σε κοινή ανακοίνωση για τα ακραία φαινόμενα σε Ήπειρο, Κέρκυρα και Δυτική Ελλάδα.
Κλιματική αλλαγή τοπίο
ΔΙΕΘΝΗ

Αδιέξοδο στη Διάσκεψη ΟΗΕ για Κλίμα λόγω άρνησης της ΕΕ

Σε κρίσιμο στάδιο βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις στη Διάσκεψη COP30 του ΟΗΕ στη Βραζιλία, με την ΕΕ να μη δέχεται το προσχέδιο συμφωνίας, εκτιμώντας ότι δεν προωθεί αρκετά τον περιορισμό των ρύπων. Συνε