Σύμφωνα με ανακοίνωση της δανικής κυβέρνησης, δύο σοβαρές κυβερνοεπιθέσεις που σημειώθηκαν στη χώρα το 2024 αποδίδονται σε ομάδες που έχουν διασυνδέσεις με το ρωσικό κράτος. Οι επιθέσεις αυτές περιλάμβαναν παρέμβαση κατά τη διάρκεια των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών του Νοεμβρίου, καθώς και επίθεση σε εργοστάσιο επεξεργασίας νερού στα τέλη του έτους.
Ο υπουργός Άμυνας της Δανίας, Τρολς Λουντ Πούλσεν, δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι η κυβέρνηση θα καλέσει τον Ρώσο πρεσβευτή για εξηγήσεις. Όπως σημείωσε, μετά την κυβερνοεπίθεση στην υποδομή ύδρευσης, σημειώθηκαν εκρήξεις σε αγωγούς με αποτέλεσμα να πληγούν νοικοκυριά.
Την παραμονή των εκλογών, αρκετοί ιστότοποι πολιτικών κομμάτων, δήμων, δημόσιων οργανισμών, καθώς και η ιστοσελίδα εταιρίας του αμυντικού τομέα, τέθηκαν εκτός λειτουργίας λόγω κυβερνοεπίθεσης. Την ευθύνη ανέλαβαν φιλορώσοι χάκερ.
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών (FE), Τόμας Αρένκιλ, επισήμανε ότι "θεωρούμε ότι αυτό είναι πολύ πιθανό" αναφορικά με την απόδοση ευθύνης στις φιλορωσικές ομάδες. "Αυτό σημαίνει ότι είμαστε πολύ σίγουροι πως πρόκειται για φιλορωσικές ομάδες που συνδέονται με το ρωσικό κράτος".
Από την πλευρά του, ο Λουντ Πούλσεν τόνισε ότι η Δανία έχει ήδη λάβει σειρά πρωτοβουλιών και θα προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα, χαρακτηρίζοντας "εντελώς απαράδεκτο" τον τρόπο δράσης της Ρωσίας.
Η κυβέρνηση σχεδιάζει τη δημιουργία ενός νέου δικτύου κυβερνοεπιτήρησης και ενός διαδικτυακού κέντρου επιχειρήσεων για την ενίσχυση της ασφάλειας.
Ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Τόρστεν Σακ Πέντερσεν, δήλωσε στη δημόσια τηλεόραση DR: "Είναι πολύ σοβαρό να μπορούμε να αποδώσουμε τις επιθέσεις στο ρωσικό κράτος. Ότι αυτοί δεν είναι απλώς συμπαθούντες, αλλά μια ομάδα που συνδέεται απευθείας με το ρωσικό κράτος. Αυτό υπογραμμίζει ότι η κατάσταση είναι ιδιαίτερα σοβαρή".
"Δεν είμαστε σε κατάσταση πολέμου, δεν είμαστε σε ειρήνη, αλλά είμαστε σε υβριδικό πόλεμο", κατέληξε.