Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε χθες ότι οι ΗΠΑ αποσύρονται από σημαντική διεθνή και επιστημονική συνθήκη για το κλίμα. Η απόφαση αυτή εντάσσεται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο αποχώρησης από 64 διεθνείς οργανισμούς, με το σκεπτικό ότι «δεν εξυπηρετούν τα αμερικανικά συμφέροντα».
Η κίνηση αυτή προστίθεται στην προηγούμενη αποχώρηση των ΗΠΑ από τη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, η οποία είχε ανακοινωθεί την ημέρα της επιστροφής του Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο. Ο Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που προβλέπει την απόσυρση των ΗΠΑ από 66 διεθνείς οργανισμούς, όπως γνωστοποιήθηκε μέσω X.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται 31 οργανισμοί που υπάγονται στο σύστημα των Ηνωμένων Εθνών. Από την επιστροφή του στον Λευκό Οίκο πριν από σχεδόν έναν χρόνο, ο πρόεδρος Τραμπ εφαρμόζει το δόγμα «πρώτα η Αμερική».
Στο πλαίσιο αυτό, αποφάσισε την αποχώρηση των ΗΠΑ και από την UNESCO, στην οποία η Ουάσιγκτον είχε επιστρέψει επί προεδρίας Τζο Μπάιντεν, καθώς και από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Παράλληλα, η κυβέρνηση Τραμπ περιόρισε σημαντικά την αμερικανική εξωτερική βοήθεια, επηρεάζοντας τους προϋπολογισμούς διεθνών οργανισμών του ΟΗΕ, όπως η Ύπατη Αρμοστεία για τους Πρόσφυγες και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα.
Τον Σεπτέμβριο, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε εκτεταμένη κριτική κατά του Οργανισμού.