ΓΔ: 1413.26 -0.42% Τζίρος: 105.92 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Τέλος στο σκάνδαλο που πυροδότησε την κόντρα της Credit Suisse με την UBS

Η Credit Suisse απήλλαξε τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τιτζάν Τίαμ των κατηγοριών ότι έδωσε εντολή να παρακολουθήσουν τον πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου Ικμπαλ Καν.

Η Credit Suisse απήλλαξε τον διευθύνοντα σύμβουλό της Τιτζάν Τίαμ των κατηγοριών ότι έδωσε εντολή για την αποτυχημένη παρακολούθηση του πρώην επικεφαλής του τμήματος διαχείρισης πλούτου Ικμπαλ Καν, αλλά ανακοίνωσε ότι ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής της παραιτήθηκε αναλαμβάνοντας την ευθύνη.

Ο Καν, που αποχώρησε ξαφνικά τον Ιούλιο και μόλις άρχισε να εργάζεται στη βασική ανταγωνίστρια της Credit Suisse, την UBS, ήταν υπό παρακολούθηση από ιδιωτικούς ντετέκτιβ που είχε προσλάβει η Credit Suisse για επτά εργάσιμες ημέρες από τις 4 έως τις 17 Σεπτεμβρίου, όταν αντελήφθη την παρουσία τους.

Η εσωτερική έρευνα, που διενεργήθηκε από την νομική εταιρία Homburger, κατέληξε ότι ήταν μόνο ο γενικός επιχειρησιακός διευθυντής Πιερ-Ολιβιέ Μπουέ που ξεκίνησε την παρακολούθηση του Καν για να δει εάν προσπαθούσε να προσελκύσει πρώην συναδέλφους του για τον ακολουθήσουν στη UBS.

Ο πρόεδρος της Credit Suisse Ουρς Ρόνερ δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ότι ο Τίαμ συνεχίζει να απολαμβάνει την πλήρη εμπιστοσύνη του διοικητικού συμβουλίου. «Δεν έχουμε καμία απολύτως απόδειξη ότι ήταν ενήμερος για αυτό», δήλωσε ενώ ζήτησε συγνώμη από τον Καν και την οικογένειά του για το περιστατικό.

Το σκάνδαλο αυτό, που οδήγησε σε εντυπωσιακούς τίτλους για προσωπική εχθρότητα μεταξύ του Τιάμ και του Καν στον συνήθως χαμηλών τόνων τραπεζικό κόσμο της Ελβετίας, προκάλεσε επίσης ποινική έρευνα και έπληξε την εικόνα όλων των εμπλεκόμενων.

«Το διοικητικό συμβούλιο πιστεύει ότι η εντολή για παρακολούθηση του Ικμπαλ Καν ήταν λανθασμένη και δυσανάλογη και είχε ως αποτέλεσμα να ζημιωθεί σοβαρά η φήμη της τράπεζας», σύμφωνα με ανακοίνωση της δεύτερης μεγαλύτερης τράπεζας της Ελβετίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Αρνείται την ευθύνη για την Credit Suisse η ρυθμιστική αρχή της Ελβετίας

Η πρόεδρος της FINMA, Μαρλίν Άμσταντ σημείωσε πως η αντίδραση ήταν πολύ γρήγορη και οι κανόνες από μόνοι τους δεν μπορούν να επιλύσουν μια κρίση εμπιστοσύνης όπως αυτή που έκανε την τράπεζα να καταρρεύσει.
ΔΙΕΘΝΗ

Σκάνδαλο κατασκοπείας οδήγησε σε παραίτηση τον CEO της Credit Suisse

Μετά από 20 χρόνια ο Τόμας Γκοτστάιν θα είναι ο πρώτος Ελβετός που βρίσκεται στην κεφαλή της Credit Suisse Καθώς ο ο Τιτζάν Τίαμ παραιτήθηκε ύστερα από το σκάνδαλο κατασκοπείας πρώην στελεχών της τράπεζας.