ΓΔ: 895.94 -0.89% Τζίρος: 5.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:04:09 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: FIBA Group

Αποσύρεται από την ενεργό δράση ο Τούρκος μεγιστάνας Οζυεγκίν

Ο Χουσνού Οζυεγκίν, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος της Τουρκίας, γνωστός στην Ελλάδα από το μεγάλο ντιλ της Finansbank με την Εθνική Τράπεζα, αποφάσισε να αποσυρθεί από την ενεργό επιχειρηματική ζωή.

Ο Χουσνού Οζυεγκίν, τρίτος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία, αποφάσισε να αποσυρθεί από την θέση του προέδρου του διοικητικού συμβουλίου των εταιρειών FIBA και FINA, με τον γιο του Μουράτ να αναλαμβάνει τα καθήκοντά του και την αδελφή του να τοποθετείται στην θέση του αντιπροέδρου, όπως αναφέρει η ανακοίνωση της FIBA Group που δημοσιεύτηκε νωρίτερα στην εβδομάδα.

Ο Οζυεγκίν είναι τρίτος στη λίστα Τούρκων δισεκατομμυριούχων που καταρτίζει το Forbes, με προσωπική περιουσία που υπολογίζεται ότι ξεπερνάει τα 2,1 δισ. δολάρια. Θα συνεχίσει να είναι επίτιμος πρόεδρος του Ομίλου και θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρόεδρος του διοικ. συμβουλίου δυο τραπεζών του Fiba Group, της Fibabank και της Credit Europe Moscow.

Γεννημένος το 1944 στην δυτική πόλη της Σμύρνης, ο Οζυεγκίν αποφοίτησε από το φημισμένο Robert College στην Κωνσταντινούπολή και αργότερα σπούδασε πολιτικός μηνχανικός στο Oregon State University. Το 1969 τελείωσε το μεταπτυχιακό του στο Χάρβαρντ. Εργάστηκε σε διάφορες επιχειρήσεις στις ΗΠΑ πριν επιστρέψει στην Τουρκία το 1974 και ξεκινήσει να εργάζεται στην Pamukbank που ήταν ιδιοκτησίας του συμφοιτητή του στο Robert College Μεχμέτ Εμιν Καραμεχμετ, που ήταν ο πλουσιότερος άνθρωπος στην Τουρκία και έμεινε ιστορία ως εκείνος που εγκατέστησε το πρώτο δίκτυο κινητής τηλεφωνίας στη γείτονα χώρα με την εταιρεία Turkcell. Ο Οζυεγκίν έγινε γενικός διευθυντής το 1977 στην ηλικία των 32 ετών, ενώ αργότερα ανέλαβε το ίδιο πόστο στην Yapi Kredi Bank, ιδιοκτησίας και αυτή του Καραμεχμέτ, και κατάφερε να επαναφέρει την τράπεζα σε κερδοφόρα πορεία.

Η Finansbank και η Εθνική

Το 1987, ο Οζυέγκιν ίδρυσε την Finansbank και κατάφερε να οδηγήσει την τράπεζα μέσα από την ταραχώδη δεκαετία του '90 και την οικονομική κρίση του 2001, όπου πολλές τράπεζες πτώχευσαν. Η Finansbank γρήγορα κέρδισε μια θέση ανάμεσα στις μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες στη Τουρκία, μέχρι που εξαγοράστηκε το 2006 από την Εθνική Τράπεζα, αντί 2,7 δισ δολαρίων για το 46% των μετοχών που έλεγχε ο Οζυεγκίν, ενώ δόθηκαν ακόμα 800 εκατ. δολ. για το υπολοιπόμενο 9%. Αργότερα, το 2015, πωλήθηκε στην Qatar National Bank αντί 2,7 δισ ευρώ, και από τον Οκτώβριο του 2016 η τράπεζα μετονομάστηκε σε QNB Finansbank.

Με 67 εγχώριες και διεθνείς θυγατρικές που λειτουργούν σε 12 χώρες, το FIBA Group δραστηριοποιείται σε πολλούς τομείς της οικονομίας, της ενέργειας και τον τουρισμό. Ο όμιλος απασχολεί 13.000 εργαζόμενους από 48 εθνικότητες. Η FINA Energy είναι μεταξύ των κορυφαίων επιχειρήσεων στην αγορά των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στη Τουρκία καθώς διαθέτει ισχύ 369 MW σε αιολική ενέργεια, 40 MW ηλιακής ενέργεια και τρέχει επενδύσεις για ακόμα 260 MW αιολικής ενέργειας.

Οι μη τουρκικές επιχειρήσεις της Finansbank έχουν περάσει κάτω από την ομπρέλα της Credit Europe Bank που ανήκει στον Όμιλο FIBA και δραστηριοποιείται σε 10 χώρες με την Ολλανδία και την Ρωσία να αποτελούν τις βασικές αγορές και εξυπηρετεί 7 εκατ. Πελάτες. Ο Οζυεγκίν επέστρεψε στη λιανική τραπεζική στην Τουρκία το 2010 με την ίδρυση της Fibabanka.

Ο βετεράνος επιχειρηματίας δήλωσε πως αφήνει πίσω του 50 χρόνια επαγγελματικής ζωής και την ίδρυση του FIBA Group 32 χρόνια πριν. «Έχουμε 32 χρόνια, στη διάρκεια των οποίων δώσαμε στην χώρα μια δυνατή οικονομία, σημαντικές υποδομές και υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές δομές».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Sweden, Flag, Simaia, Souidia
ΔΙΕΘΝΗ

Η Σουηδία απέλασε εχθές το βράδυ ένα μέλος του PKK στην Τουρκία

Η τύχη ορισμένων Κούρδων υπηκόων της Τουρκίας που έχουν εξοριστεί ή καταφύγει στη Σουηδία και, σε μικρότερο βαθμό, στη Φινλανδία, είναι στο επίκεντρο των συζητήσεων με την Άγκυρα ώστε οι δύο σκανδιναβικές χώρες να γίνουν μέλη του ΝΑΤΟ.
usa-army
ΔΙΕΘΝΗ

Αντίθετες ΗΠΑ και Ρωσία σε χερσαία επιχείρηση της Τουρκίας στη Συρία

Σαφές μήνυμα προς τον Ερντογάν έστειλαν Ουάσιγκτον και Μόσχα εκφράζοντας τις ανησυχίες τους για την κλιμάκωση της βίας στην περιοχή και αναφέρουν ότι μια χερσαία επιχείρηση θα είχε αρνητικό αντίκτυπο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ανησυχία Πενταγώνου για τις τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία

Ο ταξίαρχος της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας τόνισε πως οι πρόσφατες αεροπορικές επιδομές στη Συρία απείλησαν άμεσα την ασφάλεια στρατιωτικού προσωπικού των ΗΠΑ και κάλεσε για άμεση αποκλιμάκωση της έντασης στην περιοχή.
ΔΙΕΘΝΗ

Παρά τις εκκλήσεις, η Τουρκία συνεχίζει να βομβαρδίζει τη Συρία

Το τουρκικό πυροβολικό έπληξε θέσεις κουρδικών δυνάμεων στο Χαλέπι με αποτέλεσμα να υπάρξουν πέντε νεκροί άμαχοι, και πολλοί τραυματίστηκαν. Προετοιμάζεται χερσαία επιχείρηση των τουρκικών δυνάμεων στα βόρεια της Συρίας.