ΓΔ: 1049.7 2.16% Τζίρος: 113.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Amazon Forest-Brazilia-apopsilosi
Shutterstock

Δέσμευση ΕΕ να δαπανήσει 1 δισ. για την προστασία των δασών στον κόσμο

Περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στη διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύθηκε σήμερα να δαπανήσει 1 δισ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της τα επόμενα πέντε χρόνια για την προστασία των δασών, συμπεριλαμβανομένων 250 εκατ. ευρώ για χώρες στη Λεκάνη του Κονγκό στην Κεντρική Αφρική.

«Χρειάζεται να ακούσουμε καλύτερα τις γηγενείς κοινότητες, τους παραγωγούς, τους καταναλωτές και τους εμπόρους… Να ακούσουμε ο ένας τον άλλον, να εργαστούμε ο ένας με τον άλλον, να σταματήσουμε την αποψίλωση», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στη διάσκεψη COP26 στη Γλασκώβη της Σκωτίας.

Η συνεισφορά της ΕΕ εντάσσεται σε ένα μεγαλύτερο χρηματοδοτικό πακέτο 12 δισ. δολαρίων για την προστασία, αποκατάσταση και βιώσιμη διαχείριση δασών σε φτωχότερες χώρες.

Διατήρηση των δασών για να σωθεί το κλίμα: περίπου 100 χώρες, μεταξύ των οποίων κάποιες από αυτές που επικρίνονται για έντονη αποψίλωση, όπως η Βραζιλία, δεσμεύτηκαν σήμερα για τον τερματισμό της ως το 2030 στην διεθνή διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα COP26 που διεξάγεται στην Γλασκώβη, στη Σκωτία. Ωστόσο η δέσμευσή τους κρίνεται πολύ μακρινή από τους υπέρμαχους της προστασίας του περιβάλλοντος.

Στην ημερήσια διάταξη της διάσκεψης για το κλίμα βρίσκεται σήμερα επίσης μια συμφωνία που έχει στόχο την μείωση των εκπομπών μεθανίου, ενός από τα πλέον επιβαρυντικά αέρια όσον αφορά την κλιματική αλλαγή μαζί με το CO2, κατά 30% ως το 2030.

Σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο που ρωτήθηκε, αυτήν την προσυπογράφουν περισσότερες από 90 χώρες που εκπροσωπούν τα δύο τρίτα της παγκόσμιας οικονομίας, εκ των οποίων "οι μισές από τις 30 που είναι οι κύριες υπεύθυνες για τις εκπομπές μεθανίου".

Πνεύμονες του πλανήτη μαζί με τους ωκεανούς, τα δάση παίζουν ουσιαστικό ρόλο στην καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου καθώς απορροφούν σημαντικό μέρος από τους δισεκατομμύρια τόνους αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη και απελευθερώνονται κάθε χρόνο στην ατμόσφαιρα από τις ανθρώπινες δραστηριότητες.

Για να εξαλειφθεί η αποψίλωση και να αποκατασταθούν αυτοί "οι καθεδρικοί της φύσης", οι ηγέτες περισσότερων από 100 χωρών στις οποίες βρίσκεται το 85% των παγκόσμιων δασών, μεταξύ των οποίων το αρκτικό δάσος του Καναδά, το δάσος του Αμαζονίου στη Βραζιλία ή ακόμη το τροπικό δάσος της λεκάνης του Κονγκό, υιοθέτησαν διακήρυξη για τα δάση στο πλαίσιο της κλιματικής διάσκεψης του ΟΗΕ στη Γλασκώβη.

Η πρωτοβουλία αυτή, που θα λάβει δημόσια και ιδιωτική χρηματοδότηση 19,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων (16,5 δισεκατομμύρια ευρώ) σε διάστημα ετών, είναι ζωτικής σημασίας για να επιτευχθεί ο στόχος να περιοριστεί η άνοδος των θερμοκρασιών στον 1,5 βαθμό Κελσίου, σύμφωνα με τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, τον οικοδεσπότη της διεθνούς διάσκεψης.

"Η καταστροφική απώλεια οικοσυσυστημάτων και ειδών δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και η κλιματική αλλαγή δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί χωρίς να προστατεύσουμε το φυσικό μας περιβάλλον και να σεβαστούμε τα δικαιώματα των αυτοχθόνων λαών", δήλωσε σήμερα ο Βρετανός πρωθυπουργός. προστασία των δασών μας είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε όχι μόνον για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, αλλά και για ένα μέλλον με μεγαλύτερη ευημερία για όλους", πρόσθεσε.

Τα δάση μειώνονται σήμερα με "ανησυχητικό ρυθμό" 27 γηπέδων ποδοσφαίρου κάθε λεπτό, σύμφωνα με την βρετανική προεδρία της COP26. Σύμφωνα επίσης με την μη κυβερνητική οργάνωση Global Forest Watch, η αποψίλωση των δασών στον κόσμο επιταχύνθηκε τα τελευταία χρόνια: η καταστροφή των αρχέγονων δασών σημείωσε αύξηση 12% το 2020 σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά.

Μεταξύ των χωρών που υπέγραψαν την συμφωνία βρίσκονται η Κίνα, η Ρωσία, η Γαλλία, η Αυστραλία ή οι ΗΠΑ.

Φόβοι για αποτυχία

Η νέα δέσμευση για τον τερματισμό της αποψίλωσης απηχεί την Δήλωση της Νέας Υόρκης για τα δάση του 2014, όταν πολλές χώρες, επιχειρήσεις και αυτόχθονες λαοί δεσμεύτηκαν να μειωθεί κατά το ήμισυ η αποψίλωση των δασών το 2020 και να τερματιστεί το 2030.

Ωστόσο για μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως η Greenpeace, ο στόχος για το 2030 είναι υπερβολικά μακρινός και δίνει το πράσινο φως για "μια επιπρόσθετη δεκαετία αποψίλωσης".

Παράλληλα η Global Witness εκφράζει φόβους ότι θα δούμε να επαναλαμβάνονται "οι αποτυχίες προηγούμενων παρόμοιων δεσμεύσεων" λόγω ανεπαρκούς χρηματοδότησης και μη τήρησης των υποσχέσεων που δόθηκαν.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

ΟΗΕ-κλίμα: Να βάλουμε τέλος στον πόλεμο εναντίον του πλανήτη μας

Οι αναπτυγμένες χώρες δεσμεύτηκαν το 2009 στην Κοπεγχάγη να διαθέτουν 100 δισ. δολάρια ετησίως μέχρι το 2020 ως βοήθεια στις χώρες του Νότου για να προσαρμοστούν στις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Όμως αυτός ο στόχος δεν επιτεύχθηκε.
Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Φιλόδοξοι στόχοι από ΕΕ για τις αποθήκες άνθρακα με ορίζοντα το 2030

Ο νέος στόχος της ΕΕ που είναι κατά 15% υψηλότερος για τις καθαρές απορροφήσεις αερίων του θερμοκηπίου αναμένεται να μειώσει περαιτέρω τους ρύπους στην ΕΕ το 2030 από 55% σε περίπου 57% σε σύγκριση με τα επίπεδα του 1990.
ΔΙΕΘΝΗ

Έχουν αποτύχει τα πλούσια κράτη να στηρίξουν τις δεσμεύσεις για το κλίμα

Ο διαχειριστής του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη δήλωσε ότι οι χώρες της G20 πρέπει να αποφασίσουν για αναδιαρθρώσεις χρέους και «κουρέματα» καθώς 52 αναπτυσσόμενες χώρες βρίσκονται κοντά σε χρεοκοπία.