ΓΔ: 891.84 1.54% Τζίρος: 23.53 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διεθνής συμμαχία από τις ΗΠΑ για να πέσει η τιμή του πετρελαίου

Στην αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών αργού συμφώνησαν ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Κορέα και Βρετανία. Απαντούν στην άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Την αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, σε συνεργασία με Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βρετανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του μαύρου χρυσού. 

Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 32 εκατ. βαρέλια εντός των επόμενων μηνών, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Όπως, δε, δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν η αποδέσμευση θα ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να λάβουν και περαιτέρω μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Η παραπάνω απόφαση καταφθάνει μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής του, ενώ αξιωματούχοι από το καρτέλ δεν δίστασαν να υποστηρίξουν ότι εάν υπάρξει μεγάλη πτώση των τιμών τότε ο ΟΠΕΚ+ δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση για έστω και μερική αύξηση παραγωγής. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωκε την από κοινού αποδέσμευση εδώ και εβδομάδες και την είχε προτείνει και στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψή τους. Τελικά το Πεκίνο πείσθηκε να συμμετάσχει. Σημείωνεται ότι δεν πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κίνηση, καθώς το 2011 είχε συμφωνηθεί η αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα διεθνή στρατηγικά αποθέματα, λόγω της διακοπής παραγωγής στη Λιβύη, ενώ τη διαδικασία είχε συντονίσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Μετά την ανακοίνωση το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,30% στα 76,51 δολάρια, ενώ αντίθετα το brent ενισχύεται 0,24% στα 79,88 δολάρια. 

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

china-australia-investments
ΔΙΕΘΝΗ

Για οικονομικό πόλεμο κατά της Αυστραλίας κατηγορούν την Κίνα οι ΗΠΑ

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Κίνα επέβαλε σειρά τιμωρητικών κυρώσεων σε αυστραλιανά προϊόντα στο πλαίσιο της διμερούς πολιτικής σύγκρουσης που βύθισαν τις διμερείς σχέσεις στο χειρότερο επίπεδο από τα γεγονότα της Τιενανμέν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εντάσσονται επιπλέον 12 κινεζικές εταιρείες στη «μαύρη λίστα» των ΗΠΑ

Η κινεζική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον επέκρινε τις ΗΠΑ ότι «χρησιμοποιούν την αντίληψη περί εθνικής ασφάλειας για κάθε σκοπό και καταχρώνται την κρατική εξουσία για να καταστείλουν και να περιορίσουν τις κινεζικές επιχειρήσεις με κάθε δυνατό μέσο».
ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Ξεκίνησε την παράδοση S-400 στην Ινδία παρά τις απειλές των ΗΠΑ

Το Νέο Δελχί έχει δηλώσει ότι έχει στρατηγική συνεργασία τόσο με τις ΗΠΑ, όσο και με τη Ρωσία, ενώ η Ουάσινγκτον έχει ενημερώσει την Ινδία ότι είναι απίθανο να απαλλαχθεί από τις κυρώσεις CAATSA.
ΔΙΕΘΝΗ

Κοινό ανακοινωθέν από ΗΠΑ και Κίνα για την προστασία του περιβάλλοντος

Στην ανακοίνωση οι δύο χώρες δεσμεύονται να εργαστούν στην COP26 για «ένα φιλόδοξο, ισορροπημένο και χωρίς αποκλεισμούς αποτέλεσμα στον μετριασμό (χαμηλότερες εκπομπές), την προσαρμογή και την οικονομική υποστήριξη».