ΓΔ: 1450.74 1.08% Τζίρος: 22.17 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:26:33 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Διεθνής συμμαχία από τις ΗΠΑ για να πέσει η τιμή του πετρελαίου

Στην αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών αργού συμφώνησαν ΗΠΑ, Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Ν. Κορέα και Βρετανία. Απαντούν στην άρνηση του ΟΠΕΚ να αυξήσει περαιτέρω τις εξαγωγές.

Την αποδέσμευση 50 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα στρατηγικά τους αποθέματα, σε συνεργασία με Κίνα, Ιαπωνία, Ινδία, Νότια Κορέα και Βρετανία ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ, προκειμένου να υπάρξει αποκλιμάκωση της τιμής του μαύρου χρυσού. 

Βάσει της συμφωνίας οι ΗΠΑ θα αποδεσμεύσουν 32 εκατ. βαρέλια εντός των επόμενων μηνών, όπως ανακοινώθηκε από τον Λευκό Οίκο. Όπως, δε, δήλωσε στέλεχος της κυβέρνησης Μπάιντεν η αποδέσμευση θα ξεκινήσει στα μέσα Δεκεμβρίου, ενώ οι ΗΠΑ είναι αποφασισμένες να λάβουν και περαιτέρω μέτρα εάν αυτό κριθεί απαραίτητο. 

Η παραπάνω απόφαση καταφθάνει μετά την άρνηση του ΟΠΕΚ+ να προχωρήσει σε σημαντική αύξηση της παραγωγής του, ενώ αξιωματούχοι από το καρτέλ δεν δίστασαν να υποστηρίξουν ότι εάν υπάρξει μεγάλη πτώση των τιμών τότε ο ΟΠΕΚ+ δεν πρόκειται να εφαρμόσει την απόφαση για έστω και μερική αύξηση παραγωγής. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος επιδίωκε την από κοινού αποδέσμευση εδώ και εβδομάδες και την είχε προτείνει και στον Κινέζο ομόλογό του Σι Τζινπίνγκ, στην πρόσφατη τηλεδιάσκεψή τους. Τελικά το Πεκίνο πείσθηκε να συμμετάσχει. Σημείωνεται ότι δεν πρόκειται για μία πρωτόγνωρη κίνηση, καθώς το 2011 είχε συμφωνηθεί η αποδέσμευση 60 εκατ. βαρελιών πετρελαίου από τα διεθνή στρατηγικά αποθέματα, λόγω της διακοπής παραγωγής στη Λιβύη, ενώ τη διαδικασία είχε συντονίσει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (ΙΕΑ).

Μετά την ανακοίνωση το προθεσμιακό συμβόλαιο για το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,30% στα 76,51 δολάρια, ενώ αντίθετα το brent ενισχύεται 0,24% στα 79,88 δολάρια. 

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Κίνα και Ινδία στήριξαν τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου το 2023

Όπως ανέφερε ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης Α. Νόβακ, το μερίδιο της Κίνας έχει αυξηθεί στο 45-50% ενώ και η Ινδία έχει γίνει σημαντικός εταίρος τα τελευταία δυο χρόνια, αντισταθμίζοντας τις απώλειες από την Ευρώπη.