ΓΔ: 1448.7 0.06% Τζίρος: 152.33 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
energeiaki apodotikotita-ktiria
Φώτο: Shutterstock

Νέες προτάσεις της Κομισιόν για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων

Η Επιτροπή προτείνει ότι από το 2030, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές, ενώ όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ήδη από το 2027.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε σήμερα πρόταση για την ανακαίνιση των κτιρίων στην ΕΕ, με στόχο την καλύτερη ενεργειακή απόδοση και τη σταδιακή μείωση των εκπομπών των κτιρίων σε μηδενικούς ρύπους έως το 2050.

Η αναθεώρηση της Οδηγίας για την Ενεργειακή Απόδοση των Κτιρίων αποτελεί μέρος των προτάσεων «Fit for 55» της Επιτροπής για την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και του Ευρωπαϊκού Νόμου για το Κλίμα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, τα κτίρια αντιπροσωπεύουν το 40% της ενέργειας που καταναλώνεται στην ΕΕ και το 36% των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου που σχετίζονται με την ενέργεια. Περισσότερες από 30 εκατομμύρια κτιριακές μονάδες στην ΕΕ καταναλώνουν υπερβολική ενέργεια (τουλάχιστον 2,5 φορές περισσότερο από τον μέσο όρο των κτιρίων), αυξάνοντας τους λογαριασμούς ενέργειας των νοικοκυριών. «Οι άνθρωποι που ζουν σε κτίρια με τις χειρότερες επιδόσεις και εκείνοι που αντιμετωπίζουν ενεργειακή φτώχεια θα ωφεληθούν από τα ανακαινισμένα και καλύτερα κτίρια, καθώς και από το μειωμένο ενεργειακό κόστος και θα προστατευτούν από περαιτέρω αυξήσεις των τιμών της αγοράς και αστάθεια», εκτιμά η Επιτροπή.

Ο Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος για την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, Φρανς Τίμερμανς δήλωσε: «Η τόνωση της ανακαίνισης κατοικιών και άλλων κτιρίων υποστηρίζει την οικονομική ανάκαμψη και δημιουργεί νέες ευκαιρίες απασχόλησης. Επιπλέον, η ενεργειακή ανακαίνιση οδηγεί σε χαμηλότερους λογαριασμούς ενέργειας και στο τέλος η επένδυση αποδίδει. Παρέχοντας οικονομική υποστήριξη για την απαραίτητη αρχική επένδυση, η σημερινή πρόταση για την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων στοχεύει στην ενίσχυση του ρυθμού ενεργειακής ανακαίνισης σε ολόκληρη την ΕΕ. Η εστίαση στα κτίρια με τη χειρότερη απόδοση δίνει προτεραιότητα στις πιο οικονομικές ανακαινίσεις και συμβάλλει στην καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχειας».

Ειδικότερα, η Επιτροπή προτείνει ότι από το 2030, όλα τα νέα κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές. Για να αξιοποιηθεί η δυνατότητα ταχύτερης δράσης στον δημόσιο τομέα, όλα τα νέα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν μηδενικές εκπομπές ήδη από το 2027. Αυτό σημαίνει ότι τα κτίρια πρέπει να καταναλώνουν λίγη ενέργεια, να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές όσο το δυνατόν περισσότερο, να μην εκπέμπουν από ορυκτά καύσιμα και να αναφέρουν το δυναμικό υπερθέρμανσης του πλανήτη με βάση τις εκπομπές ολόκληρου του κύκλου ζωής τους στο Πιστοποιητικό Ενεργειακής Απόδοσης τους.

Όσον αφορά τις ανακαινίσεις, προτείνονται νέα πρότυπα ελάχιστης ενεργειακής απόδοσης σε επίπεδο ΕΕ, τα οποία απαιτούν την αναβάθμιση του 15% του κτιριακού αποθέματος κάθε κράτους μέλους με τη χειρότερη απόδοση από τον βαθμό G του Πιστοποιητικού Ενεργειακής Απόδοσης σε τουλάχιστον τον Βαθμό F έως το 2027 για μη οικιστικά κτίρια και 2030 για κτίρια κατοικιών.

Με τις σημερινές προτάσεις, τα Πιστοποιητικά Ενεργειακής Απόδοσης θα περιέχουν βελτιωμένες πληροφορίες. Η υποχρέωση κατοχής πιστοποιητικού ενεργειακής απόδοσης επεκτείνεται σε κτίρια που υπόκεινται σε ριζική ανακαίνιση, κτίρια για τα οποία ανανεώνεται η σύμβαση μίσθωσης και σε όλα τα δημόσια κτίρια. Τα κτίρια ή οι κτιριακές μονάδες που προσφέρονται προς πώληση ή ενοικίαση πρέπει επίσης να διαθέτουν πιστοποιητικό και η κλάση ενεργειακής απόδοσης θα πρέπει να αναφέρεται σε όλες τις διαφημίσεις. Έως το 2025, όλα τα πιστοποιητικά πρέπει να βασίζονται σε μια εναρμονισμένη κλίμακα από το Α έως το Ζ.

Τα Εθνικά Σχέδια Ανακαίνισης Κτιρίων θα ενσωματωθούν πλήρως στα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα. Αυτά τα σχέδια θα πρέπει να περιλαμβάνουν οδικούς χάρτες για τη σταδιακή κατάργηση των ορυκτών καυσίμων στη θέρμανση και την ψύξη, το αργότερο έως το 2040, μαζί με μια πορεία για τη μετατροπή του εθνικού κτιριακού αποθέματος σε κτίρια μηδενικών εκπομπών έως το 2050.

Η σημερινή πρόταση εισάγει ένα «διαβατήριο ανακαίνισης» κτιρίου - ένα εργαλείο που διευκολύνει τους ιδιοκτήτες στον προγραμματισμό τους για μια σταδιακή ανακαίνιση προς το επίπεδο μηδενικών εκπομπών. Η πρόταση ορίζει τα «πρότυπα χαρτοφυλακίου στεγαστικών δανείων» ως μηχανισμό για την παροχή κινήτρων στους δανειστές να βελτιώσουν την ενεργειακή απόδοση των κτιρίων τους. Η Επιτροπή καλεί επίσης τα κράτη μέλη να συμπεριλάβουν τα ζητήματα ανακαίνισης στους δημόσιους και ιδιωτικούς κανόνες χρηματοδότησης και να θεσπίσουν κατάλληλα μέσα, ιδίως για τα νοικοκυριά με χαμηλό εισόδημα.

Δεν θα πρέπει να δοθούν οικονομικά κίνητρα για την εγκατάσταση λεβήτων ορυκτών καυσίμων από το 2027 και δίνεται στα κράτη μέλη η νομική δυνατότητα να απαγορεύσουν τη χρήση ορυκτών καυσίμων στα κτίρια.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

European Commision-Eurostat
ΔΙΕΘΝΗ

Ενδιαφέρον της Κομισιόν για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Αιγύπτου

Όπως υπογράμμισε ο Επίτροπος Όλιβερ Βάρχελι «θεωρούμε ότι το έργο αυτό είναι το πρώτο, αν θέλετε, ένα σχέδιο, για περαιτέρω έργα όπως αυτό με την Αίγυπτο, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή».
ΔΙΕΘΝΗ

Βουλγαρία: Λαμβάνει 197 εκατ. από ΕΕ για ανανέωση του δικτύου ενέργειας

Τα χρήματα θα βοηθήσουν τις χώρες με χαμηλότερα εισοδήματα να εκπληρώσουν τους περιβαλλοντικούς τους στόχους για το 2030. Έως τώρα η ΕΕ έχει δώσει 9,68 δισεκατομμύρια για να στηρίξει χώρες στην ενεργειακή μετάβαση.
European Union-Eyropaiki Enosi-EE
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Επανεξετάζει τα σχέδια προϋπολογισμού για το 2024

Για το 2024, η Επιτροπή συνιστά να αρθούν τα εμπόδια στις ιδιωτικές και δημόσιες επενδύσεις, να υποστηριχθεί ένα ευνοϊκό επιχειρηματικό περιβάλλον και να αναπτυχθούν οι απαραίτητες δεξιότητες για την πράσινη και την ψηφιακή μετάβαση.  
european union-europi-europe-komision
ΔΙΕΘΝΗ

Πρόταση για προσωρινό ανώτατο όριο τιμών θα παρουσιάσει η Κομισιόν

Η Επιτροπή θα υποβάλει λεπτομερή περιγραφή της πρότασης για διορθωτικό μηχανισμό της αγοράς που θα λαμβάνει υπόψη τις προϋποθέσεις και τις διασφαλίσεις που ζητούν τα κράτη μέλη εγκαίρως.