ΓΔ: 879.23 0.27% Τζίρος: 48.21 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Αρχίζει έξοδος ξένων τραπεζών από την Τουρκία

Η ιταλική UniCredit συζητά την πώληση του μεριδίου της στην τέταρτη μεγαλύτερη τουρκική τράπεζα, που ελέγχει από κοινού με το μεγιστάνα Κοτς. Δυσαρέσκεια ξένων τραπεζιτών για την πολιτική Ερντογάν.

Πληθαίνουν οι ενδείξεις ότι οι μεγάλοι ξένοι τραπεζικοί όμιλοι με παρουσία στην αγορά της Τουρκίας ετοιμάζονται για... όχι τόσο ηρωική έξοδο, την ώρα που οι τουρκικές αρχές ασκούν έντονη πίεση στις τράπεζες να βρουν νέα κεφάλαια για να επισπεύσουν τη μείωση των προβληματικών τους δανείων, ώστε να αυξήσουν πάλι τις χορηγήσεις δανείων και να ανακάμψει η πιεσμένη τουρκική οικονομία.

Λίγες ημέρες μετά τη σκληρή επίθεση που δέχθηκαν δύο ξένες τράπεζες, μη κατονομαζόμενες, από άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Sabah, όπου κατηγορήθηκαν ότι υπονομεύουν την προσπάθεια της κυβέρνησης για εξυγίανση των ισολογισμών επειδή δεν θέλουν να εισφέρουν νέα κεφάλαια στις τουρκικές θυγατρικές τους, σήμερα έγινε γνωστό ότι η κορυφαία ιταλική τράπεζα, UniCredit, κάνει αποφασιστικές κινήσεις εξόδου από την Τουρκία.

Η UniCredit ελέγχει κατά το ήμισυ, από κοινού με το μεγιστάνα της τουρκικής βιομηχανίας, Κοτς, την τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Yapi Kredi Bank. Σύμφωνα με το Reuters, η ιταλική τράπεζα βρίσκεται σε συζητήσεις με τον όμιλο Κοτς (Koc Holding) για να του μεταβιβάσει το μερίδιό της, χωρίς προς το παρόν οι δύο πλευρές να έχουν καταλήξει σε συμφωνία.

Πέραν των γνωστών οικονομικών, γεωπολιτικών και πολιτικών κινδύνων της τουρκικής αγοράς, αυτό που έχει θορυβήσει τις ξένες τράπεζες που διατηρούν παρουσία στη χώρα είναι η μεγάλη πίεση που ασκούν οι τοπικές εποπτικές αρχές για να διαγραφούν ως το τέλος του έτους προβληματικά δάνεια 8 δισ. δολ. και να πουληθούν σε funds ή να τιτλοποιηθούν.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση Ερντογάν πιέζει τις τράπεζες να εφαρμόσουν ένα σχέδιο αναδιάρθρωσης του χρέους μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό πάνω από 25 εκατ. λίρες (4,4 εκατ. δολ.), με το επιχείρημα ότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ανακάμψουν οι τουρκικές επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα, που έχουν πληγεί από την ύφεση και την πτώση της λίρας.

Όμως, όπως έγραψε η φιλοκυβερνητική αρθρογράφος της Sabah, Ντιλέκ Γκινγκόρ, μόνο οι υπό κρατικό έλεγχο τράπεζες στήριξαν τα σχέδια των αρχών, ενώ οι ιδιωτικές τράπεζες αντιστέκονται. Μάλιστα, η αρθρογράφος «φωτογράφιζε» δύο ιδιωτικές τράπεζες με ξένους μετόχους που «κάνουν την κατάσταση πιο δύσκολη». Αναλυτές εκτιμούν ότι μία από αυτές της ξένες τράπεζες είναι η ιταλική UniCredit, η οποία επιβεβαιώνεται τώρα ότι αναζητεί το δρόμο της εξόδου από την Τουρκία.

Για τις ξένες τράπεζες, η Τουρκία είναι μια μεγάλη και υποσχόμενη αγορά, όμως, η κατεύθυνση που έχει πάρει, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, η πολιτική της κυβέρνησης Ερντογάν φαίνεται ότι έχει αρχίσει να ανησυχεί τους ξένους τραπεζίτες, που βλέπουν ότι, ενδεχομένως, τα ρίσκα από τη συνέχιση της παρουσίας στην Τουρκία ξεπερνούν τα προσδωκόμενα οφέλη.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Ψάχνουν επειγόντως για νέα κεφάλαια οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας

Η τεράστια αύξηση των δανείων για να αποφύγει την ύφεση η οικονομία και η επερχόμενη καταγραφή μεγάλου ύψους μη εξυπηρετούμενων δανείων φέρνουν σε δυσχερή θέση τις κρατικές τουρκικές τράπεζες.
Trapeza, Trapezes, Bank
ΔΙΕΘΝΗ

Οι ισχυροί του χρήματος δεσμεύονται για επενδύσεις χωρίς ρύπους

Τράπεζες και επενδυτικοί όμιλοι που διαχειρίζονται 130 τρισ. δολ. δεσμεύθηκαν στη Γλασκόβη ότι θα μειώσουν τη χρηματοδότηση ρυπογόνων επενδύσεων και θα στηρίξουν την πορεία προς «μηδενικούς ρύπους» μέχρι το 2050.
ΔΙΕΘΝΗ

Halkbank: Απορρίφθηκε η έφεσή της για τραπεζική απάτη υπέρ του Ιράν

Οι αμερικανικές εισαγγελικές αρχές υποστηρίζουν ότι βοήθησε το Ιράν να μεταφέρει κρυφά 20 δισ. δολάρια και τουλάχιστον το 1 δισ. από αυτά τα χρήματα ξεπλύθηκε μέσω του αμερικανικού χρηματοοικονομικού συστήματος.
ΔΙΕΘΝΗ

Απειλή νέων κυρώσεων ΗΠΑ στην Τουρκία με νομοσχέδιο στη Γερουσία

Ακόμη και βέτο σε δάνειο από το ΔΝΤ προβλέπει νομοσχέδιο που κατέθεσαν τρεις γερουσιαστές του Δημοκρατικού Κόμματος, αντιδρώντας στις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Ερντογάν.
ΔΙΕΘΝΗ

Λιβύη: Σαρώνουν έργα εταιρείες του Ερντογάν, στο παιχνίδι και ελληνικές

Πακέτο έργων δισεκατομμυρίων έκλεισε ο εργολάβος που έχτισε και το παλάτι του Τούρκου προέδρου, ενώ η Mytilineos ανέλαβε ενεργειακή μονάδα στο Τομπρούκ. Η ιστορία της εμπλοκής ελληνικών εταιρειών στη χώρα.