ΓΔ: 2603.7 0.19% Τζίρος: 257.65 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:18
Nord Stream 2 αγωγός

ΗΠΑ: Ο Nord Stream 2 δεν θα ενεργοποιηθεί αν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία

«Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», ανέφερε η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, ο αμφιλεγόμενος αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 δεν πρόκειται να ενεργοποιηθεί, δήλωσε σήμερα η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

«Συνεχίζουμε τις συνομιλίες με τους Γερμανούς συμμάχους μας και θέλω να είμαι ξεκάθαρη μαζί σας σήμερα: εάν η Ρωσία εισβάλει στην Ουκρανία, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, ο Nord Stream 2 δεν θα προχωρήσει» είπε η Νούλαντ, που είναι αρμόδια στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ για τις Πολιτικές Υποθέσεις. «Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που έχουν γίνει στο Βερολίνο, ακόμη και σήμερα, ήταν πολύ, πολύ δυνατές. Θα εργαστούμε με τη Γερμανία για να διασφαλίσουμε ότι ο αγωγός δεν θα προχωρήσει», πρόσθεσε, υπενθυμίζοντας ότι δεν έχει δοθεί ακόμη η αναγκαία πιστοποίηση ώστε να καταστεί λειτουργικός.

Η Ουάσινγκτον ελπίζει ότι η Ρωσία θα μελετήσει τι προσφέρουν οι ΗΠΑ και θα επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αφού παρέλαβε τη γραπτή απάντηση που ζητούσε. «Είμαστε ενωμένοι σε ό,τι αφορά την προτίμησή μας στη διπλωματία. Αλλά είμαστε επίσης ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας ότι αν η Μόσχα απορρίψει την προσφορά μας για διάλογο, το κόστος πρέπει να έρθει άμεσα και να είναι σοβαρό», πρόσθεσε.

Αναφερόμενη στην Κίνα, η οποία έχει δημοσίως εκφράσει τη στήριξή της στις «λογικές ανησυχίες» της Μόσχας, είπε ότι το Πεκίνο πρέπει να χρησιμοποιήσει την «επιρροή» του στη Ρωσία για να την αποτρέψει από μια επίθεση στην Ουκρανία.

«Καλούμε το Πεκίνο να χρησιμοποιήσει την επιρροή του στη Μόσχα για να ωθήσει (τους Ρώσους) στη διπλωματία, γιατί αν υπάρξει μια σύγκρουση στην Ουκρανία, αυτό δεν είναι καλό ούτε για την Κίνα», είπε, επισημαίνοντας ότι μια τέτοια σύρραξη θα είχε «σημαντικές συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία» και «τον ενεργειακό τομέα».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μίλησε νωρίτερα τηλεφωνικά με τον Κινέζο ομόλογό του, τον Γουάνγκ Γι.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σημαίες ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

12 γερουσιαστές ΗΠΑ: Προδοσία η αγορά ρωσικού ντίζελ από συμμάχους

Δώδεκα Αμερικανοί γερουσιαστές, ανάμεσά τους και Ρεπουμπλικάνοι, καταγγέλλουν συμφωνία Τραμπ για αγορά ρωσικού ντίζελ, μιλώντας για «προδοσία Ουκρανών» και ζητούν την επαναφορά κυρώσεων κατά της Μόσχας.
Σημαίες Ουκρανίας Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

Reuters: Συμφωνία για ρωσικό ντίζελ ως μοχλός πίεσης για επιστροφή στις συνομιλίες

Απεσταλμένοι του Τραμπ είπαν σε Ουκρανούς αξιωματούχους πως η συμφωνία για ρωσικό ντίζελ αποσκοπεί στην επαναφορά της Ρωσίας σε διαπραγματεύσεις για τον τερματισμό του πολέμου, δείχνοντας διάθεση του Τραμπ για συμφωνίες με τη Μόσχα.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία ανεβάζουν τη βενζίνη στις ΗΠΑ

Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι η αύξηση στη βενζίνη δεν οφείλεται στις ενέργειές του κατά του Ιράν, αλλά στα ουκρανικά χτυπήματα σε ρωσικά διυλιστήρια και σε πολιτικές Δημοκρατικών πολιτειών, προκαλώντας αντιδράσεις ενόψει των εκλογών.
Διαπραγματεύσεις ΗΠΑ Ρωσίας
ΔΙΕΘΝΗ

NYT: Πιθανή συμφωνία ΗΠΑ-Ρωσίας για την Ουκρανία και το πετρέλαιο

Κατά τους New York Times, οι διαπραγματεύσεις Τραμπ-Ρωσίας για τον πόλεμο στην Ουκρανία διευρύνονται με μια πετρελαϊκή συμφωνία δισεκατομμυρίων, η οποία συνδέεται με στελέχη της Μέσης Ανατολής και απαιτεί έγκριση ΗΠΑ και Κρεμλίνου.
Ντόναλντ Τραμπ κοντινό
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ: Η Ουκρανία και η Ρωσία συμφώνησαν να μην στοχεύουν ενέργεια

Ο Τραμπ δήλωσε ότι Ουκρανία και Ρωσία συμφώνησαν να μην στοχεύουν η μία τους ενεργειακούς στόχους της άλλης, επισημαίνοντας πως η αύξηση τιμών στο ντίζελ οφείλεται στον πόλεμο στην Ουκρανία και όχι στο Ιράν.
Ντόναλντ Τραμπ πορτρέτο
ΔΙΕΘΝΗ

Τραμπ προς Ζελένσκι: Σταματήστε τα πλήγματα σε ρωσικά διυλιστήρια

Ο Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι να σταματήσει τις επιθέσεις σε ρωσικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, τονίζοντας πως οι ελλείψεις καυσίμων που προκαλούνται «πλήττουν τον κόσμο», λόγω των ουκρανικών drone σε ρωσικά διυλιστήρια.