ΓΔ: 834.83 -0.17% Τζίρος: 63.52 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Michel, Leyen
Φωτο: Shutterstock

Οι κυρώσεις ΕΕ - Λονδίνου στη Ρωσία: υπό πίεση τράπεζες και ολιγάρχες

Αποκλεισμό κράτους και τραπεζών από την ευρωπαϊκή χρηματαγορά επιβάλλει το απόγευμα η ΕΕ. Κυρώσεις σε τράπεζες και ολιγάρχες που συνδέονται με τον Πούτιν ανακοίνωσε ο Μπ. Τζόνσον.

Η επιβολή «μπλόκου» στον δανεισμό της Ρωσίας από την ευρωπαϊκή αγορά είναι μία από τις κυρώσεις που αναμένεται να ανακοινώσει το απόγευμα η Ευρωπαϊκή Ένωση ως απάντηση στις κινήσεις του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας, ενώ ήδη το Λονδίνο ανακοίνωσε κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και τρεις ολιγάρχες που θεωρείται ότι έχουν στενή σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν.

Με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους ότι «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση».

Σήμερα στις 5 μ.μ. συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου, Γ. Μπορέλ και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί το πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με όσα τονίζονται στην κοινή δήλωση των προέδρων, πρόκειται για την πρώτη κίνηση της ΕΕ και θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα, εάν αυτό απαιτηθεί: «η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», αναφέρεται στη δήλωση και σημειώνεται ότι οι δύο πρόεδροι, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.

«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», αναφέρει η δήλωση.

Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πακέτο αφορούν:

  • Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας.
  • Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
  • Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
  • Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Οι αποφάσεις του Λονδίνου

Εν τω μεταξύ, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων σε πέντε ρωσικές τράπεζες, που δεν ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών, έχουν όμως στενές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο. Πρόκειται για τις τράπεζες Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.

Επιπλέον, επιβάλλονται κυρώσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γκενάντι Τιμοσένκο και στους αδελφούς Μπόρις και Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού τη Stroygazmontazh (S.G.M. group), μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου και δικτύων διανομής ρεύματος στη Ρωσία. Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι παιδικός φίλος του Ρώσου προέδρου. Ο Τιμοσένκο ελέγχει τον επενδυτικό όμιλο Volga και είναι 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τρεις ολιγάρχες θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση όσων είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, και έχουμε περαιτέρω κυρώσεις σε ετοιμότητα να επιβληθούν, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Τζόνσον.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Evropaiki Enosi, EU, European Union
ΔΙΕΘΝΗ

Νέα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στέλνουν ΕΕ και Βρετανία

Νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας ύψους 500 εκατ. ευρώ θα προσφέρει η ΕΕ στην Ουκρανία, με την Γερμανία να επιταχύνει τις διαδικασίες για τις παραδόσεις όπλων και την Βρετανία να στέλνει επιπλέον 6.000 αντιαρματικούς πυραύλους.
ΔΙΕΘΝΗ

ΕΕ: Ξεπερνούν τις 10 οι χώρες που έχει διακοπή η ροή ρωσικού φυσικού αερίου

Οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να έχουν καταρτίσει σχέδια για τη διαχείριση και των τριών επιπέδων μιας κρίσης εφοδιασμού με φυσικό αέριο - έγκαιρη προειδοποίηση, συναγερμός και έκτακτη ανάγκη.
Xrysos, Gold
ΔΙΕΘΝΗ

Σκέψεις στην ΕΕ για επιβολή κυρώσεων και στον χρυσό της Ρωσίας

Ο χρυσός είναι ένα περιουσιακό στοιχείο κρίσιμης σημασίας για τη ρωσική Κεντρική Τράπεζα, η οποία, εξαιτίας των δυτικών κυρώσεων, αντιμετωπίζει περιορισμούς στην πρόσβαση σε μερικά περιουσιακά στοιχεία της τα οποία βρίσκονται στο εξωτερικό.
brexit-johnson-europe
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός προειδοποιεί τη Βρετανία να μην θέσει σε ισχύ νέα νομοθεσία

Πασχίζοντας να διασφαλιστεί ότι η Βόρεια Ιρλανδία θα παραμείνει ενταγμένη στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Μπόρις Τζόνσον, δεν διστάζει να έρθει σε αντίθεση με την ΕΕ, στο θέμα των διαπραγματεύσεων για το Brexit.