ΓΔ: 805.79 -0.57% Τζίρος: 55.20 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Biden-von der Laien
Φωτο: ΑΠΕ

Ευρώπη και ΗΠΑ ανακοινώνουν τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας

Στις 20.00 απόψε οι ανακοινώσεις από τον Πρόεδρο Μπάιντεν. Εκτάκτως συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου, Γ. Μπορέλ ώστε αποφασίσουν το πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Ραγδαίες εξελίξεις που φέρνουν κυρώσεις κατά τη Ρωσία έρχονται από ΗΠΑ και Ευρώπη. Η Ευρωπαική Ένωση ανακοινώνει τώρα τις αποφάσεις της για την επιβολή κυρώσεων μετά την απόφαση του Ρώσου Πρόεδρου να υπογράψει την κύρωση των συνθηκών με τις υπό απόσχιση ουκρανικές περιοχές. Αναλυτικές δηλώσεις για τις κυρώσεις που θα επιβάλουν οι ΗΠΑ θα πραγματοποιήσει απόψε στις 20.00 ώρα Ελλάδος ο Τζο Μπάιντεν, σύμφωνα με ανακοίνωση του Λευκού Οίκου. Στη Ρωσία, η Άνω Βουλή έδωσε το «πράσινο φως» στον Πούτιν να αναπτύξει στρατό στο εξωτερικό.

Νωρίτερα, με κοινή δήλωσή τους, οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαιρετίζουν την ενότητα των κρατών-μελών της ΕΕ και την αποφασιστικότητά τους να αντιδράσουν με σθεναρότητα και ταχύτητα στις παράνομες ενέργειες της Ρωσίας.

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο Σαρλ Μισέλ υπογραμμίζουν στη δήλωσή τους ότι «η απόφαση της Ρωσικής Ομοσπονδίας να αναγνωρίσει ως ανεξάρτητες οντότητες και να στείλει ρωσικά στρατεύματα σε ορισμένες περιοχές των περιφερειών Ντόνιετσκ και Λουχάνσκ της Ουκρανίας είναι παράνομη και απαράδεκτη. Παραβιάζει το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και κυριαρχία της Ουκρανίας, τις διεθνείς δεσμεύσεις της ίδιας της Ρωσίας και κλιμακώνει περαιτέρω την κρίση».

Σήμερα στις 5 μ.μ. συνεδριάζουν εκτάκτως οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ υπό την προεδρία του Ύπατου Εκπροσώπου, Γ. Μπορέλ και στη συνέχεια θα ανακοινωθεί το πρώτο πακέτο κυρώσεων.

Σύμφωνα με όσα τονίζονται στην κοινή δήλωση των προέδρων, πρόκειται για την πρώτη κίνηση της ΕΕ και θα ακολουθήσουν πρόσθετα μέτρα, εάν αυτό απαιτηθεί: «η ΕΕ έχει προετοιμαστεί και είναι έτοιμη να λάβει πρόσθετα μέτρα σε μεταγενέστερο στάδιο, εάν χρειαστεί, υπό το φως των περαιτέρω εξελίξεων», αναφέρεται στη δήλωση και σημειώνεται ότι οι δύο πρόεδροι, μαζί με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις επί τόπου και να διαβουλεύονται με άλλους ηγέτες της ΕΕ και διεθνείς ομολόγους.

«Η ΕΕ παραμένει σε πλήρη αλληλεγγύη με την Ουκρανία και ενωμένη για την υποστήριξη της κυριαρχίας και της εδαφικής της ακεραιότητας. Είμαστε δίπλα της και θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε την Ουκρανία και τον λαό της», αναφέρει η δήλωση.

Οι κυρώσεις που περιλαμβάνονται σε αυτό το πακέτο αφορούν:

  • Όσους συμμετείχαν στην παράνομη απόφαση της Ρωσίας.
  • Τις τράπεζες που χρηματοδοτούν ρωσικές στρατιωτικές και άλλες επιχειρήσεις σε αυτές τις περιοχές.
  • Την ικανότητα του ρωσικού κράτους και της κυβέρνησης να έχουν πρόσβαση στις κεφαλαιουχικές και χρηματοπιστωτικές αγορές και υπηρεσίες της ΕΕ, για να περιοριστεί η χρηματοδότηση κλιμακούμενων και επιθετικών πολιτικών.
  • Το εμπόριο από τις δύο αποσχισθείσες περιοχές προς και από την ΕΕ, ώστε να διασφαλιστεί ότι οι υπεύθυνοι αισθάνονται ξεκάθαρα τις οικονομικές συνέπειες των παράνομων και επιθετικών ενεργειών τους.

Οι αποφάσεις του Λονδίνου

Εν τω μεταξύ, από τον Βρετανό πρωθυπουργό, Μπόρις Τζόνσον ανακοινώθηκε η επιβολή κυρώσεων σε πέντε ρωσικές τράπεζες, που δεν ανήκουν στην ομάδα των μεγαλύτερων ρωσικών τραπεζών, έχουν όμως στενές διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο. Πρόκειται για τις τράπεζες Rossiya Bank, IS Bank, General Bank, Promsvyazbank και Black Sea Bank.

Επιπλέον, επιβάλλονται κυρώσεις στον Ρώσο δισεκατομμυριούχο Γκενάντι Τιμοσένκο και στους αδελφούς Μπόρις και Ιγκόρ Ρότενμπεργκ, οι οποίοι ελέγχουν από κοινού τη Stroygazmontazh (S.G.M. group), μεγαλύτερη κατασκευαστική εταιρεία αγωγών φυσικού αερίου και δικτύων διανομής ρεύματος στη Ρωσία. Ο Μπόρις Ρότενμπεργκ είναι παιδικός φίλος του Ρώσου προέδρου. Ο Τιμοσένκο ελέγχει τον επενδυτικό όμιλο Volga και είναι 6ος πλουσιότερος άνθρωπος στη Ρωσία.

Οποιαδήποτε περιουσιακά στοιχεία κατέχουν στο Ηνωμένο Βασίλειο οι τρεις ολιγάρχες θα παγώσουν και θα τους απαγορευτεί η είσοδος στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Αυτή είναι η πρώτη δόση όσων είμαστε διατεθειμένοι να κάνουμε, και έχουμε περαιτέρω κυρώσεις σε ετοιμότητα να επιβληθούν, εάν η κατάσταση κλιμακωθεί ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Τζόνσον.

Δένδιας: Ζητάμε και την προστασία της ελληνικής μειονότητας

Η Ελλάδα είναι υπέρ της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών από θέση αρχής και σύμφωνα με τον χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και τις παγκόσμιες αξίες, δήλωσε αναφορικά με το ουκρανικό ζήτημα ο υπουργός εξωτερικών Νίκος Δένδιας από το Παρίσι, όπου θα εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

«Εμείς ωστόσο έχουμε και ένα ειδικό θέμα, αυτό της προστασίας της ελληνικής μειονότητας» τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών, επισημαίνοντας πως πρόκειται για μια πολυάριθμη μειονότητα 150.000 ανθρώπων. «Πρόκειται λοιπόν και πάλι, όπως και χθες, να θέσω το ζήτημα υπό το φως των νέων εξελίξεων» σημείωσε ο Ν. Δένδιας.

Ο υπουργός Εξωτερικών συναντήθηκε εξάλλου, στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου της ΕΕ με τις χώρες του Ινδικού και του Ειρηνικού, με τον υπουργό Εξωτερικών της Ινδίας. «Οι συναντήσεις μου με τον δόκτορα Τζαϊσανκάρ είναι πάντα ιδιαίτερης σημασίας. Θεωρούμε ότι η Ινδία είναι μία ιδιαιτέρως ανερχόμενη δύναμη η οποία θα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο παγκόσμιο επίπεδο» επισήμανε ο Έλληνας υπουργός, σημειώνοντας επίσης ότι η Ινδία είναι μία χώρα που συμμερίζεται τις βασικές αρχές της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής σε ό,τι αφορά στο Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. «Ενόψει της επίσκεψης μου στην Ινδία, τον Μάρτιο, ήταν ιδιαιτέρως χρήσιμο που συναντηθήκαμε» κατέληξε ο Νίκος Δένδιας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

G7: «Έγκλημα πολέμου» το χτύπημα στο εμπορικό κέντρο της Κρεμεντσούκ

Οι ηγέτες της G7 καταδίκασαν με κοινή ανακοίνωσή τους τη ρωσική επίθεση με πυραύλους στο εμπορικό κέντρο στην Κρεμεντσούκ. Η Γαλλία στέλνει 300 τεθωρακισμένα οχήματα στην Ουκρανία ενώ η Ρωσία προειδοποιεί το ΝΑΤΟ.
ukraine-war
ΔΙΕΘΝΗ

Στο στόχαστρο των ρωσικών βομβαρδισμών το Κίεβο και η περιοχή Λουγκάνσκ

Οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούν να αποκόψουν την πρόσβαση στην πόλη Λισιτσάνσκ, ενώ πυραυλικές επιθέσεις έπληξαν και πάλι το Κίεβο έπειτα από τρεις εβδομάδες. Την απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού χρυσού αποφάσισαν οι ηγέτες της G7.
ΔΙΕΘΝΗ

Ουκρανία: Ο πόλεμος συμπληρώνει 4 μήνες, νέα βοήθεια 450 εκ. δολ. από ΗΠΑ

Τέσσερις μήνες κλείνει σήμερα ο αιματηρός πόλεμος στην Ουκρανία και συνεχίζονται οι επιθέσεις των Ρώσων επικεντρωμένες στο ανατολικό τμήμα της χώρας στην περιφέρεια του Λουγκάνσκ και του Ντονιέσκ.
ΔΙΕΘΝΗ

Σφοδρή επίθεση Πούτιν στις ΗΠΑ: Έχει τελειώσει η κυριαρχία τους

Ο Ρώσος πρόεδρος κατηγόρησε τις ΗΠΑ πως ζουν στο παρελθόν και με αυταπάτες και στρέφει τα βέλη του προς την Ευρώπη αναφέροντας πώς έχει χάσει τη κυριαρχία της ενώ επισημαίνει ότι οι κυρώσεις δεν κατάφεραν να πλήξουν τη ρωσική οικονομία.
mplinken-blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Α. Μπλίνκεν: Η Ρωσία κλέβει το ουκρανικό σιτάρι και εκβιάζει τον πλανήτη

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών κατηγόρησε τον Πούτιν ότι προκαλεί επισιτιστική κρίση με στόχο να αρθούν οι κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία. Έως και 75 εκατ. τόνοι σιτηρών κινδυνεύουν να μείνουν εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία.
russia-embassy
ΔΙΕΘΝΗ

Δεν πρέπει να κλείσει η πρεσβεία στη Μόσχα, δηλώνει ο Αμερικανός πρεσβευτής

Ο Τζον Σ. Σάλιβαν, ο Αμερικανός πρεσβευτής που διορίστηκε από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ, σε συνέντευξη του σε ρωσικά μέσα τόνισε ότι οι δυο χώρες πρέπει να διατηρήσουν τη δυνατότητα να συνομιλούν.