ΓΔ: 792.9 0.56% Τζίρος: 69.08 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες θέλει η Πολωνία

Η Πολωνία επιθυμεί οι ευρωπαίοι εταίροι της να συμφωνήσουν σε πανευρωπαϊκή απαγόρευση των ρωσικών εισαγωγών πετρελαίου, άνθρακα και αερίου, αλλά η Γερμανία και κάποιες άλλες χώρες της ΕΕ που στηρίζονται ιδιαίτερα στη ρωσική ενέργεια αντιτίθενται σε αυτό.

Η Πολωνία σχεδιάζει να επιβάλει εμπάργκο σε εισαγωγές ρωσικού άνθρακα έως τον Μάιο και να σταματήσει να χρησιμοποιεί ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός, καθώς η Βαρσοβία κόβει τους οικονομικούς της δεσμούς με τη Μόσχα ύστερα από την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η ΕΕ πράγματι σχεδιάζει να μειώσει σταδιακά την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο και η Γερμανία δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα σταματήσει να αγοράζει ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη του 2022 και θα διακόψει το ρωσικό αέριο το 2024.

Ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι η Βαρσοβία θα επιβάλει το δικό της εμπάργκο στον ρωσικό άνθρακα. «Ελπίζω ότι μέχρι τον Απρίλιο, τον Μάιο το αργότερο, θα έχουμε αποχωρήσει πλήρως από τον ρωσικό άνθρακα», δήλωσε ο Ματέους Μοραβιέτσκι σε δημοσιογράφους στη Μοσίσκα, μια αποθηκευτική μονάδα καυσίμων έξω από τη Βαρσοβία, η οποία ανήκει στη μεγαλύτερη εταιρία διύλισης πετρελαίου της Πολωνίας, την PNK Orlen. «Θα κάνουμε τα πάντα για να σταματήσουμε να χρησιμοποιούμε ρωσικό πετρέλαιο έως τα τέλη αυτού του χρόνου».

Ο Μοραβιέτσκι κάλεσε επίσης την Ευρωπαϊκή Ένωση να εισαγάγει φόρο στις εισαγωγές ρωσικών υδρογονανθράκων. «Καλώ σήμερα την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να θεσπίσει φόρο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες προκειμένου το εμπόριο και οι οικονομικοί κανόνες στην ευρωπαϊκή ενιαία αγορά να λειτουργούν με δίκαιο τρόπο», δήλωσε ο Πολωνός πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι «θα πιέσω ιδιαίτερα για αυτή την ιδέα εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου η κατάσταση να είναι δίκαιη από την άποψη των αρχών του ανταγωνισμού στην αγορά».

Η υπουργός Κλίματος Άννα Μόσκβα δήλωσε ότι η Πολωνία μπορεί να αγοράζει άνθρακα από τη Νότια Αφρική και την Αυστραλία και αυτό δεν θα είναι πιο ακριβό. Περίπου το 60% του πετρελαίου που διυλίζει η Πολωνία προέρχεται από τη Ρωσία. Η PKN Orlen έχει μακροπρόθεσμο συμβόλαιο με τη Rosneft που λήγει στα τέλη αυτού του έτους και μια συμφωνία με την Tatneft που λήγει το 2024. «Επαναδιαπραγματευθήκαμε πολλά συμβόλαια», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της PKN Orlen Ντάνιελ Ομπάϊτεκ. «Είμαστε έτοιμοι για κάθε σενάριο και υπάρχουν προβλέψεις στο συμβόλαιο, το οποίο γενικά μας προσφέρει κάποιες δυνατότητες».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Δεν θέλει την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο η Κίνα

Η Ρωσία θα σταματήσει να δίνει πετρέλαιο σε χώρες που στηρίζουν την επιβολή πλαφόν στις τιμές των προμηθειών από αυτή ενώ έχει μειώσει περαιτέρω τις ροές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, κάτι που θα οδηγήσει πιθανότατα σε μεγαλύτερες αυξήσεις των τιμών του.
ΔΙΕΘΝΗ

Επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο αποφάσισαν οι υπ. Οικονομικών των G7

Οι υπουργοί Οικονομικών των G7 στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι η εφαρμογή του πλαφόν θα ανακοινωθεί μα σαφή και διαφανή τρόπο και θα η αποτελεσματικότητά του θα παρακολουθείται στενά.
ΔΙΕΘΝΗ

Πάνω από 100 εκατ. βαρέλια ημερησίως η κατανάλωση πετρελαίου το 2023

Σύμφωνα με έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπεται ότι το 2022 η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο θα φτάσει τα 99,4 εκατ. βαρέλια ημερησίως. Ωστόσο ο πόλεμος στην Ουκρανία διατηρεί υψηλές τις τιμές λόγω των περιορισμών που υπάρχουν.
ΔΙΕΘΝΗ

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο από θαλάσσης προτείνουν οι Ευρωπαίοι

Με στόχο να καμφθεί η αντίσταση Ορμπάν και να προχωρήσει το έκτο πακέτο κυρώσεων, οι Ευρωπαίοι σχεδιάζουν να επιβάλλουν «μισό» εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και να εξαιρεθούν προς το παρόν οι μεταφορές μέσω αγωγών.