ΓΔ: 1381.07 1.14% Τζίρος: 93.81 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Κοινές αποστολές στο Διεθνή Διαστημικό Σταθμό από ΗΠΑ και Ρωσία

Η NASA και η Roskosmos συνεργάζονται επί δύο δεκαετίες στον διεθνή διαστημικό σταθμό. Οι πρώτες ολοκληρωμένες πτήσεις στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο.

H NASA και η ρωσική διαστημική υπηρεσία Roskosmos υπέγραψαν μια μακροπρόθεσμη συμφωνία για την ολοκλήρωση των πτήσεων με προορισμό τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό (ISS), που θα επιτρέπει στους Ρώσους κοσμοναύτες να πετούν προς τον διαστημικό σταθμό με αμερικανικά διαστημόπλοια με αντάλλαγμα οι Αμερικανοί να μπορούν να ταξιδεύουν με ρωσικά διαστημόπλοια Soyuz, ανακοίνωσε σήμερα η Roskosmos.

«Η συμφωνία είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας και των Ηνωμένων Πολιτειών και θα προωθήσει την ανάπτυξη της συνεργασίας εντός του πλαισίου του προγράμματος του ISS» αναφέρεται στην ανακοίνωση της Roskosmos, στην οποία προστίθεται ότι η συμφωνία θα διευκολύνει «την εξερεύνηση του διαστήματος για ειρηνικούς σκοπούς».

Η NASA και η Roskosmos, που συνεργάζονται επί δύο δεκαετίες στον διεθνή διαστημικό σταθμό, επιδιώκουν εδώ και χρόνια να ανανεώσουν τις πτήσεις ρουτίνας με πληρώματα ως μέρος μιας μακροχρόνιας συνεργασίας των δύο υπηρεσιών, οι οποίες αυτή τη στιγμή είναι ένας από τους τελευταίους κρίκους συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας καθώς οι εντάσεις λόγω του πολέμου στην Ουκρανία αναζωπυρώνονται.

Οι πρώτες ολοκληρωμένες πτήσεις στο πλαίσιο της νέας συμφωνίας θα πραγματοποιηθούν τον Σεπτέμβριο, ανακοίνωσε η NASA, με τον Αμερικανό αστροναύτη Φρανκ Ρούμπιο να πραγματοποιεί πτήση προς τον διεθνή διαστημικό σταθμό (ISS) από το κοσμοδρόμιο Μπαϊκονούρ του Καζακστάν μαζί με δύο Ρώσους κοσμοναύτες, τον Σεργκέι Προκόπιεφ και τον Ντμίτρι Πετέλιν.

Σε αντάλλαγμα, η κοσμοναύτης Άννα Κίκινα θα συμμετάσχει μαζί με δύο Αμερικανούς αστροναύτες και έναν Ιάπωνα αστροναύτη σε μια πτήση του διαστημοπλοίου SpaceX Crew Dragon με προορισμό τον ISS, το οποίο θα εκτοξευθεί από το διαστημικό κέντρο Κένεντι της NASA στη Φλόριντα.

Οι δύο υπηρεσίες κατά το παρελθόν είχαν μοιραστεί τις θέσεις αστροναυτών στο αμερικανικό διαστημικό λεωφορείο και στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ.

Μετά την απόσυρση του λεωφορείου το 2011, οι ΗΠΑ βασίστηκαν στο ρωσικό διαστημόπλοιο Σογιούζ για την αποστολή Αμερικανών αστροναυτών στον διαστημικό σταθμό μέχρι το 2020, όταν η κάψουλα Crew Dragon της SpaceX αναβίωσε την ικανότητα της NASA για επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις και ξεκίνησε πτήσεις ρουτίνας στον ISS από τη Φλόριντα.

Η Κίκινα, που είναι μηχανικός και η μοναδική γυναίκα στο σώμα των ενεργών κοσμοναυτών της Ρωσίας, θα είναι η πρώτη Ρωσίδα που θα πραγματοποιήσει πτήση με την κάψουλα SpaceX's Crew Dragon. Έχει εκπαιδευθεί για την αποστολή στο αρχηγείο αστροναυτών της NASA στο Χιούστον ενώ η συμφωνία ήταν υπό διαπραγμάτευση.

Η διαστημική υπηρεσία των ΗΠΑ έχει δηλώσει ότι η παρουσία τουλάχιστον ενός Ρώσου και ενός Αμερικανού στο διαστημικό σταθμό είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της λειτουργίας του εργαστηρίου.

«Οι πτήσεις με ολοκληρωμένα πληρώματα διασφαλίζουν ότι υπάρχουν κατάλληλα εκπαιδευμένα μέλη πληρώματος στον σταθμό για την απαραίτητη συντήρηση και τους διαστημικούς περιπάτους» αναφέρεται σε σημερινή ανακοίνωση της NASA.

Λίγο πριν ανακοινωθεί η συμφωνία, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν αντικατέστησε τον επικεφαλής της Roscosmos, Ντμίτρι Ρογκόζιν, με τον Γιούρι Μπορίσοφ, πρώην αναπληρωτή πρωθυπουργό και αναπληρωτή υπουργό άμυνας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA, State Department, Blinken
ΔΙΕΘΝΗ

Μπλίνκεν: Κρίσιμη στιγμή για την Ουκρανία χρειάζεται τη στήριξη της Δύσης

«Είναι απολύτως απαραίτητο να δώσουμε στους Ουκρανούς αυτό που συνεχίζουν να χρειάζονται για να υπερασπιστούν τη χώρα τους, ειδικά όσον αφορά πυρομαχικά και αντιαεροπορική άμυνα», δήλωσε ο Μπλίνκεν.
ΔΙΕΘΝΗ

Βέτο από Ρωσία και Κίνα στην αμερικανική πρόταση για εκεχειρία στη Γάζα

Δεν πέρασε από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το αμερικανικό σχέδιο ψηφίσματος που επιμένει στην «ανάγκη για άμεση και διαρκή κατάπαυση του πυρός» σε σχέση με την απελευθέρωση των ομήρων.
ΔΙΕΘΝΗ

ΗΠΑ: Οι Χούθι έχουν εξαπολύσει τουλάχιστον 50 επιθέσεις εναντίον πλοίων

Οι επιθέσεις των ανταρτών έχουν διαταράξει σε μεγάλο βαθμό το διεθνές θαλάσσιο εμπόριο, καθώς η διέλευση μέσω της Ερυθράς Θάλασσας και της Διώρυγας του Σουέζ είναι μια ζωτική σημασίας αρτηρία.
ΔΙΕΘΝΗ

G7: Προειδοποιούν το Ιράν ότι θα υποστεί κυρώσεις εάν εξοπλίσει τη Ρωσία

«Ανησυχούμε πολύ από τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράν εξέταζε το ενδεχόμενο να μεταφέρει» τέτοια όπλα στη Ρωσία, αναφέρει η ανακοίνωση των επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικά χωρών.