ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
unemployment

ΗΠΑ: Στο υψηλότερο επίπεδο δύο μηνών οι αιτήσεις για λήψη επιδόματος ανεργίας

Οι αιτήσεις αυξήθηκαν στις 219.000 σε μία ένδειξη ότι η αγορά εργασίας των ΗΠΑ δεν είναι τελικώς τόσο ανθεκτική όσο έχουν εκτιμήσει οι αναλυτές αλλά και η Fed.

Ο αριθμός των ατόμων που κατέθεσαν αίτηση για πρώτη φορά για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ αυξήθηκε την περασμένη εβδομάδα, μετά από τρεις μήνες διαρκούς πτώσης, η οποία έχει δημιουργήσει την αίσθηση ότι η αμερικανική αγορά εργασίας βρίσκεται σε πλήρη άνθηση.

Οι αρχικές αιτήσεις ανεργίας αυξήθηκαν κατά 29.000 και έφτασαν τις 219.000, το υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων πέντε εβδομάδων, ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Εργασίας. Οι συνεχιζόμενες αιτήσεις αυξήθηκαν επίσης για πρώτη φορά σε πέντε εβδομάδες, στα 1,361 εκατομμύρια από 1,346 εκατομμύρια. Οι αναλυτές ανέμεναν ότι θα παρέμεναν περίπου αμετάβλητες.

Η αγορά εργασίας υπήρξε σε μεγάλο βαθμό ανθεκτική, αν και εμφανίζονται κάποιες ρωγμές καθώς η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ εντείνει την εκστρατεία σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής της. Η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ έχει αυξήσει το επιτόκιο πολιτικής της από σχεδόν μηδενικό στις αρχές του τρέχοντος έτους στο σημερινό εύρος 3,00% έως 3,25%, και τον περασμένο μήνα έδωσε σήμα ότι θα υπάρξουν και άλλες μεγάλες αυξήσεις φέτος.

Μια ξεχωριστή έκθεση την Πέμπτη από την Challenger, Gray & Christmas έδειξε ότι οι εργοδότες με έδρα τις ΗΠΑ ανακοίνωσαν 29.989 περικοπές θέσεων εργασίας τον Σεπτέμβριο, ένα άλμα 46,4% από τον Αύγουστο. Οι περικοπές θέσεων εργασίας, στις οποίες πρωτοστάτησαν οι λιανοπωλητές, αυξήθηκαν κατά 67,6% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Ωστόσο, οι απολύσεις μέχρι στιγμής φέτος είναι μειωμένες κατά 21% σε σύγκριση με τους πρώτους εννέα μήνες του 2021.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

USA-Congress
ΔΙΕΘΝΗ

Ανθεκτική η αγορά εργασίας των ΗΠΑ, δημιουργία 311.000 θέσεων

Στο 3,6% από 3,4% τον Ιανουάριο αυξήθηκε η ανεργία, με τη δημιουργία των νέων θέσεων εργασίας να ξεπερνά σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών αλλά και να σημειώνει σημαντική πτώση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.
ΔΙΕΘΝΗ

Ξεπέρασαν τις προβλέψεις οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας στις ΗΠΑ

Στις 196.000 ανήλθαν οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την τελευταία εβδομάδα, ενώ η Fed περιμένει σημάδια αποδυνάμωσης της αγοράς εργασίας προκειμένου να σταματήσει τις αυξήσεις επιτοκίων.