ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
tourkia, simaia
Φωτο: Konstantinos Tsakalidis / SOOC

«Ρωγμή» στις εισαγωγές αργού από Ρωσία, θα γίνονται μέσω Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Η Ρωσία συγκεντρώνει λιγότερα χρήματα από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της, όμως η Τουρκία καθίσταται μια παρακαμπτήρια οδός για τις εξαγωγές ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ, μια «ρωγμή» στις κυρώσεις, προειδοποιεί σήμερα ένα ανεξάρτητο κέντρο ερευνών.

Σύμφωνα με έκθεση του Κέντρου Έρευνας για την Ενέργεια και τον Καθαρό Αέρα (CREA), που έχει την έδρα του στη Φινλανδία, η Ρωσία συγκέντρωσε 21 δισεκ. ευρώ από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων της τον Οκτώβριο, καταγράφοντας πτώση 7% σε σχέση με το Σεπτέμβριο. Τα έσοδα από όλα τα προϊόντα μειώθηκαν, με εξαίρεση το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG).

Τα έσοδα από τις εξαγωγές προς την Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκαν από την πλευρά τους κατά 14% στα 7,.5 δισεκ. ευρώ και βρίσκονται πλέον κάτω από τα επίπεδα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία το Φεβρουάριο.

Η ΕΕ αποφάσισε ένα σταδιακό εμπάργκο στις εισαγωγές της πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, με μερικές εξαιρέσεις. Έχει ήδη βάλει τέλος στις αγορές της άνθρακα, όμως αυτό δεν αφορά προς το παρόν το ρωσικό αέριο, από το οποίο είναι πολύ εξαρτημένη.

Το CREA προειδοποιεί πάντως εναντίον μιας νέας παρακαμπτήριας οδού μέσω της οποίας το ρωσικό πετρέλαιο βρίσκει το δρόμο του προς τις δυτικές χώρες.

«Μια νέα οδός για τη διοχέτευση του ρωσικού πετρελαίου προς την ΕΕ αναδύεται μέσω της Τουρκίας, όπου διυλίζεται αυξημένη ποσότητα ρωσικού αργού», προειδοποιούν οι συντάκτες της έκθεσης, η δουλειά των οποίων πρόκειται να παρουσιαστεί στην COP27.

Πράγματι η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Και οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων από την Τουρκία προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου σε σύγκριση με την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου, αναφέρεται στην έκθεση.

«Καθώς η ΕΕ θα απαγορεύσει στις 5 Δεκεμβρίου τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία, η ρωγμή αυτή θα μπορούσε να γίνει σημαντική», υπογραμμίζει το CREA.

Το κέντρο έρευνας θεωρεί έτσι πως έχει «ουσιαστική σημασία» να εφαρμόσουν η ΕΕ και οι Ηνωμένες Πολιτείες ένα πιο αυστηρό εμπάργκο, αρνούμενες τα πετρελαϊκά προϊόντα που προέρχονται από διυλιστήρια τα οποία δέχονται ρωσικό αργό.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Βυθίστηκαν κατά 40% τα έσοδα της Ρωσίας από πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Βαρύ τίμημα πληρώνει η Μόσχα για την εισβολή στην Ουκρανία, καθώς οι δυτικές κυρώσεις έχουν πλήξει σημαντικά τις ρωσικές εξαγωγές ενέργειας, ενώ παράλληλα το δημοσιονομικό έλλειμμα της χώρας μεγαλώνει.
russia-oil
ΔΙΕΘΝΗ

Πώς διακινείται μέσω... Μεσσηνίας ρωσικό πετρέλαιο στις διεθνείς αγορές

Τουλάχιστον 23 εκατ. βαρέλια ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων έχουν διακινηθεί μεταξύ πλοίων στα ανοικτά του Μεσσηνιακού Κόλπου, σύμφωνα με το Bloomberg. Ανάλογη επιχείρηση είχε στηθεί και στην Ισπανία.
NATO-Stoltenberg
ΔΙΕΘΝΗ

Ο Στόλτενμπεργκ προειδοποιεί για μακρά περίοδο αντιπαράθεσης με τη Ρωσία

Ο ΓΓ του ΝΑΤΟ προειδοποίησε πως ο Πούτιν επιθυμεί μια διαφορετική Ευρώπη όπου αυτός θα μπορεί να ελέγχει τους γείτονές του και επανέλαβε τη δέσμευση της Συμμαχίας στην υποστήριξη της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή.