ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Εμπόδια στη διέλευση πετρελαιοφόρων από τα Στενά βάζει η Τουρκία

Συνωστισμός από πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια στα τουρκικά Στενά μετά την επιβολή πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο καθώς η Άγκυρα ζητά νέες βεβαιώσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων.

Δεκαεννέα πετρελαιοφόρα δεξαμενόπλοια παραμένουν σήμερα αγκυροβολημένα ανοικτά των τουρκικών ακτών, αφότου τέθηκε σε ισχύ το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού αργού πετρελαίου, καθώς η Άγκυρα ζητά νέες βεβαιώσεις για την ασφαλιστική κάλυψη των πλοίων, όπως μεταδίδουν οι Financial Times.

Τα πετρελαιοφόρα έχουν αγκυροβολήσει κοντά στα στενά του Βοσπόρου και των Δαρδανελίων, δύο πορθμών που συνδέουν τα λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας με τις διεθνείς αγορές. H G7, η Αυστραλία και οι «27» της Ευρωπαϊκής Ένωσης επέβαλαν ανώτατο όριο τιμής 60 δολαρίων το βαρέλι για το ρωσικό αργό που μεταφέρεται με πλοία, στο πλαίσιο των αντιποίνων για τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Η Μόσχα προειδοποίησε σήμερα ότι το πλαφόν θα αποσταθεροποιήσει τις αγορές ενέργειας διεθνώς, υπογραμμίζοντας ότι το μέτρο δεν πρόκειται να έχει αντίκτυπο στην «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» -- όπως αποκαλεί την εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων -- στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα των Financial Times, τέσσερα στελέχη της πετρελαϊκής βιομηχανίας ανέφεραν πως οι αρχές της Τουρκίας ζήτησαν νέες βεβαιώσεις πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης για κάθε τάνκερ στα χωρικά ύδατα της χώρας. Το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών της Τουρκίας δεν ανταποκρίθηκε σε αίτημα του πρακτορείου Reuters για σχολιασμό.

Μέρος δέσμης κυρώσεων προκειμένου να τιμωρηθεί η Ρωσία για τη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία, το εμπάργκο τύποις ίσχυε ήδη αμέσως μετά την υιοθέτησή του, όμως επετράπη περίοδος προσαρμογής στα κράτη-μέλη της ΕΕ για να εφαρμόσουν σταδιακά την απαγόρευση. Οι εξαιρέσεις αφορούν την Ουγγαρία, τη Σλοβακία και την Τσεχία, τρία κράτη μέλη με υψηλό βαθμό εξάρτησης από το αργό της Ρωσίας που μεταφέρεται με αγωγούς, τόσο λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, όσο και της αδυναμίας τους να το υποκαταστήσουν άμεσα.

Το όριο τιμής συνδέεται με αποφάσεις της G7 για να μειωθούν τα έσοδα της Ρωσίας από τις εξαγωγές ενέργειας στην παγκόσμια αγορά, ιδίως σε χώρες όπως η Κίνα ή η Ινδία. Δυνάμει του μέτρου , αν το ρωσικό αργό μεταφέρεται ή ασφαλίζεται ή χρηματοδοτείται ή οι μεταφορείς λαμβάνουν τεχνική υποστήριξη και υπηρεσίες από δυτικές εταιρίες, απαγορεύεται να πωλείται πάνω από τα 60 δολάρια το βαρέλι. Το όριο αυτό θα επανεξετάζεται ανά δύο μήνες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με βάση τις τιμές αναφοράς του Διεθνούς Οργανισμού Ενέργειας (ΔΟΕ).

Η Ουκρανία καλούσε το όριο αυτό να κατέβει ακόμη χαμηλότερα, να φθάσει στα 30 δολάρια το βαρέλι. Όμως η Δύση ανησυχούσε για το ενδεχόμενο η Ρωσία να αποσύρει από την αγορά τις ποσότητες που διαθέτει, προκαλώντας ελλείψεις και κατακόρυφη άνοδο των τιμών διεθνώς.

Τον Φεβρουάριο του 2023 εξάλλου τίθεται σε ισχύ ευρωπαϊκό εμπάργκο και όριο τιμής στα διυλισμένα πετρελαϊκά προϊόντα που διαθέτει στην αγορά η Μόσχα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Συμφωνία με Τουρκία για τη διέλευση των δεξαμενόπλοιων από τον Βόσπορο

Η Δύση υποχώρησε στα «τουρκικά παζάρια» που είχαν προκαλέσει συνωστισμό στο Βόσπορο με 26 πετρελαιοφόρα που παρέμεναν εγκλωβισμένα. Ποιοι είναι οι νέοι κανόνες που θα ισχύουν για τις διελεύσεις των πλοίων.
ΔΙΕΘΝΗ

Σε ισχύ από σήμερα το πλαφόν στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου

Πλαφόν στα 60 δολάρια θα επιβληθεί και στο ρωσικό πετρέλαιο που μεταφέρεται με πλοία. Για χαμηλότερο όριο στα 30 δολάρια το βαρέλι ζήτησε η Ουκρανία. Θα επηρεαστούν οι εξαγωγές στην Ασία, που γίνονται σε υψηλότερη τιμή από το πλαφόν.
tourkia, simaia
ΔΙΕΘΝΗ

«Ρωγμή» στις εισαγωγές αργού από Ρωσία, θα γίνονται μέσω Τουρκίας

Η Τουρκία έχει αυξήσει τις εισαγωγές αργού από τη Ρωσία μετά την εισβολή στην Ουκρανία, ενώ οι εξαγωγές πετρελαϊκών προϊόντων προς τα ευρωπαϊκά και τα αμερικανικά λιμάνια αυξήθηκαν κατά 85% στο διάστημα Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.
ΔΙΕΘΝΗ

Διέξοδο μέσω Τουρκίας για το ρωσικό φυσικό αέριο ψάχνει ο Βλ. Πούτιν

Σε κόμβο προμηθειών φυσικού αερίου θα μπορούσε να μετατραπεί η Τουρκία δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος μετά τη συνάντηση που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν. Υπεραμύνθηκε των σχέσεων του με τη Ρωσία ο Τούρκος πρόεδρος.