ΓΔ: 1217.86 0.73% Τζίρος: 85.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Πούτιν σε Ερντογάν: Η Ουκρανία να αποδεχθεί την απώλεια εδαφών

Ο Ρώσος πρόεδρος είπε στον Τούρκο ομόλογό πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είπε στον Βλαντίμιρ Πούτιν σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχαν πως οι προσπάθειες για την επίτευξη ειρήνης στον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα "όραμα για μια δίκαιη λύση", ανέφερε σήμερα η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος έχουν μιλήσει κατ' επανάληψη αφότου οι ρωσικές δυνάμεις εισέβαλαν στην Ουκρανία τον περασμένο Φεβρουάριο. Η Τουρκία έδρασε ως μεσολαβητής μαζί με τα Ηνωμένα Έθνη για την επίτευξη μιας συμφωνίας που επέτρεψε την εξαγωγή σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε πως οι εκκλήσεις για ειρήνη και διαπραγματεύσεις θα πρέπει να υποστηριχθούν από μια μονομερή κατάπαυση του πυρός και ένα όραμα για μια δίκαιη λύση», αναφέρει η ανακοίνωση στην οποία προστίθεται πως ο Ερντογάν υπενθύμισε στον Πούτιν τα θετικά αποτελέσματα της συμφωνίας για τον διάδρομο σιτηρών.

Η Ουκρανία είναι ένας σημαντικός παραγωγός σιτηρών, αλλά η παραγωγή και οι εξαγωγές έχουν μειωθεί αφότου η Ρωσία εισέβαλε στη χώρα και άρχισε να αποκλείει τα λιμάνια της.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν επίσης τη Συρία, με τον Ερντογάν να λέει στον Πούτιν πως πρέπει να γίνουν απτά βήματα για την εκδίωξη των Κούρδων μαχητών από την περιοχή των συνόρων με τη Συρία, σύμφωνα πάντα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας.

«Ο πρόεδρος Ερντογάν τόνισε ότι απτά βήματα πρέπει τώρα να γίνουν για την εκδίωξη της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG από τις περιοχές των συνόρων με την Τουρκία, ειδικά την Τελ Ρίφατ και τη Μάνμπιτζ», ανέφερε.

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στον Τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν πως η Ρωσία είναι ανοικτή στον διάλογο για την Ουκρανία αλλά το Κίεβο θα πρέπει να δεχθεί την απώλεια εδαφών τα οποία διεκδικεί η Ρωσία.

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν επαναβεβαίωσε πως η Ρωσία είναι ανοικτή σε έναν σοβαρό διάλογο, νοουμένου ότι οι αρχές του Κιέβου θα εκπληρώσουν τις γνωστές και κατ΄επανάληψη διατυπωθείσες απαιτήσεις και να λάβει υπόψη τις νέες εδαφικές πραγματικότητες», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Επίσης, ο Πούτιν «αναγνώρισε τον καταστροφικό ρόλο της Δύσης, που διοχετεύει όπλα στο Κίεβο, παρέχει πληροφορίες και καθοδήγηση», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι πρόεδροι των δύο χωρών συζήτησαν επίσης έναν αριθμό ενεργειακών θεμάτων, περιλαμβανομένης της δημιουργίας ενός κόμβου αερίου στην Τουρκία και της κατασκευής του πυρηνικού σταθμού στο Άκουγιου, δήλωσε το Κρεμλίνο.

Εξάλλου, σύμφωνα πάντα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν είπε για άλλη μια φορά στον Ερντογάν πως πρέπει να αρθούν όλα τα εμπόδια τις ρωσικές εξαγωγές τροφίμων και λιπασμάτων, το οποίο η Ρωσία θεωρεί πως αποτελεί μέρος της συμφωνίας για τα σιτηρά.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Παρατείνεται για δυο ακόμη μήνες η συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Ικανοποίηση στο Κίεβο από την απόφαση για παράταση της συμφωνίας. Ωστόσο επισήμανε ότι δεν πρέπει να επιτραπεί στη Μόσχα να σαμποτάρει τη συμφωνία και να σταματήσει να χρησιμοποιεί τα τρόφιμα «ως όπλο και ως αντικείμενο εκβιασμού».
ΔΙΕΘΝΗ

Άρση των περιορισμών στις εξαγωγές λιπασμάτων θέλουν Ρωσία και Τουρκία

Προϋποθέσεις για να παραταθεί η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας, με τον Λαβροφ να υποστηρίζει ότι οι εξαγωγές ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων επηρεάστηκαν από την έλλειψη πρόσβασης σε ασφάλιση και στο διατραπεζικό σύστημα SWIFT.
ΔΙΕΘΝΗ

Παράταση για 120 ημέρες στη συμφωνία για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών

Η αρχική συμφωνία είχε υπογραφεί τον Ιούλιο και είχε βοηθήσει να αποτραπεί μια παγκόσμια επισιτιστική κρίση επιτρέποντας την εξαγωγή τροφίμων και λιπασμάτων από τα ουκρανικά λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας.
ΔΙΕΘΝΗ

Έξι πλοία με σιτηρά αναχώρησαν το πρωί από τα ουκρανικά λιμάνια

Τα πλοία θα χρησιμοποιήσουν τον ασφαλή ανθρωπιστικό διάδρομο στην Μαύρη Θάλασσα που έχει ήδη επιτρέψει την εξαγωγή 9,7 εκατομμυρίων τόνων δημητριακών κι άλλων γεωργικών προϊόντων από την Ουκρανία.
ΔΙΕΘΝΗ

Συνεχίζονται οι εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας

Η διεθνής συμφωνία, η ισχύς της οποίας εκπνέει στις 19 Νοεμβρίου, είχε στόχο να επιτρέψει την επανάληψη των ουκρανικών εξαγωγών για να αποτραπεί μια σοβαρή κρίση επισιτισμού, κυρίως στην Αφρική.