ΓΔ: 1217.75 1.48% Τζίρος: 81.62 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Απειλές από Ρωσία για τερματισμό της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά

Η Μόσχα θέτει επίσης και το ζήτημα πως η απαλλαγή των ρωσικών λιπασμάτων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Ρωσία δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε.

Να τερματίσει τη διεθνή συμφωνία που επιτρέπει την εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών, μετά τη 18η Μαΐου, απείλησε η Μόσχα, τρεισήμισι εβδομάδες προτού η ισχύς της εκπνεύσει, στρέφοντας τα βέλη της προς την κυβέρνηση της Ουκρανίας ότι θέτει σε κίνδυνο την παράταση της συμφωνίας.

Η Μόσχα, που προχώρησε σε στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία πριν από 14 μήνες, κατηγόρησε τις ουκρανικές δυνάμεις πως χρησιμοποίησαν τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα σκάφη επιφανείας για να επιτεθούν στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας τον περασμένο και τον τρέχοντα μήνα. Ο στόλος έχει βάσεις στη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσάρτησε η Ρωσία το 2014, κάτι που η διεθνής κοινότητα δεν αναγνωρίζει.

Το Κίεβο δεν έχει αντιδράσει μέχρι στιγμής. Η κυβέρνηση της Ρωσίας έχει απειλήσει επανειλημμένα να ακυρώσει τη συμφωνία για την εξαγωγή σιτηρών, που παρατάθηκε για 60 ημέρες στα μέσα Μαρτίου. Το Κρεμλίνο στηλιτεύει ιδίως πως η απαλλαγή των ρωσικών λιπασμάτων από τις κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη Μόσχα δεν εφαρμόζεται όπως θα έπρεπε.

Όταν άρχισε ο πόλεμος, η Ρωσία επέβαλε αποκλεισμό στα ουκρανικά λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα για μήνες, αποτρέποντας τις εξαγωγές σιτηρών, γεγονός που ήγειρε ανησυχίες για ξέσπασμα λιμού τόσο στην ίδια την Ουκρανία όσο και σε αναπτυσσόμενες χώρες. Η Ουκρανία και η Ρωσία συγκαταλέγονται στους σημαντικότερους εξαγωγείς σιτηρών στον κόσμο: σε αυτές αναλογούσε σχεδόν το ένα τέταρτο των ποσοτήτων που διατίθενται σε παγκόσμια κλίμακα προτού ξεσπάσει η ένοπλη σύρραξη.

Το καλοκαίρι του 2022, τα Ηνωμένα Έθνη και η Τουρκία μεσολάβησαν και πέτυχαν την άρση του αποκλεισμού των λιμανιών και τη σύναψη συμφωνίας για τις εξαγωγές σιτηρών, που επέτρεψε να εξαχθούν εκατομμύρια τόνοι τροφίμων. Η συμφωνία προβλέπει την εξαγωγή μέσω τριών λιμανιών· η Τουρκία διαδραματίζει μεσολαβητικό ρόλο. Η εφαρμογή της θεωρείται κρίσιμη για την αποτροπή της εκδήλωσης ανθρωπιστικών κρίσεων σε αναπτυσσόμενες χώρες και για να ελέγχονται οι τιμές των τροφίμων παγκοσμίως.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές απειλές εκτόξευσαν 13% τις τιμές των σιτηρών σε τρεις ημέρες

Φόβοι για νέο ράλι του πληθωρισμού τροφίμων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και την προειδοποίηση πως τα καράβια που πλέουν εκεί θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις της Μόσχας απειλούν τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λήγει στις 18 Ιουλίου και το Κρεμλίνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παράτασή της, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα για άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.