ΓΔ: 1203.92 0.32% Τζίρος: 0.86 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:34:11 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Πηγή: Shutterstock

Η Ρωσία απειλεί να «τορπιλίσει» τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Καθώς οι συνομιλίες για τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας πρόκειται να ξεκινήσουν και πάλι, η Μόσχα επιμένει για την άρση των δυτικών κυρώσεων και διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Οι συνομιλίες για τη συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Εθνών και που επιτρέπει την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια της Μαύρης Θάλασσας είναι προγραμματισμένες για αύριο, Τετάρτη, με τη συμμετοχών όλων των εμπλεκόμενων πλευρών, δήλωσε σήμερα υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ουκρανίας.

«Οι συνομιλίες είναι προγραμματισμένες για αύριο. Όλες οι πλευρές…ελπίζουμε ότι θα υπάρχουν αποτελέσματα», δήλωσε στο Reuters η πηγή, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία της.

Η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία πέρυσι τον Φεβρουάριο, έχει αφήσει να εννοηθεί ότι δεν θα επιτρέψει η συμφωνία που επιτεύχθηκε πέρυσι τον Ιούλιο να συνεχίσει να εφαρμόζεται πέραν της 18ης Μαΐου καθώς δεν έχει ικανοποιηθεί σειρά αιτημάτων για τη διευκόλυνση των δικών της εξαγωγών σιτηρών και λιπασμάτων.

Δεν διαπιστώνεται ουδεμία πρόοδος ως προς την άρση των εμποδίων στις εξαγωγές σιτηρών και λιπασμάτων της Ρωσίας που εγείρονται λόγω της «στρατηγικής κυρώσεων» της Δύσης, δήλωσε ανώτερος Ρώσος διπλωμάτης στην Ουάσιγκτον, ενώ απομένουν λίγες εβδομάδες ώσπου να εκπνεύσει η ισχύς συμφωνίας που εγγυάται τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία.

Η Πρωτοβουλία για την Ασφαλή Εξαγωγή Σιτηρών και Τροφίμων από Ουκρανικά Λιμάνια, ή Πρωτοβουλία της Μαύρης Θάλασσας για τα Σιτηρά, συμφωνία που επιτεύχθηκε με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο του 2022, κι ανανεώθηκε για δεύτερη φορά τη 19η Μαρτίου.

Επέτρεψε την ασφαλή εξαγωγή ουκρανικών σιτηρών από λιμάνια στη Μαύρη Θάλασσα. Αν δεν αρθούν τα εμπόδια που καταγγέλλει η Ρωσία, θα εκπνεύσει τη 18η Μαΐου. Η Μόσχα επιμένει να προσάπτει στη Δύση πως δεν επιτρέπει την εκπλήρωση του μέρους της συμφωνίας που την αφορά.

«Δεν έχει υπάρξει ακόμη καμιά πρόοδος στην επίλυση των χρηματοπιστωτικών και εφοδιαστικών προβλημάτων για τη διάθεση ρωσικών σιτηρών και λιπασμάτων», ανέφερε ο Αντρέι Λεντένεφ, στέλεχος της πρεσβείας της Ρωσίας στις ΗΠΑ, μέσω της πλατφόρμας Telegram. Επιπλέον, πρόσθεσε, «η εισαγωγή αγροτικού εξοπλισμού στη Ρωσία παραμένει δύσκολη».

Ο κ. Λεντένεφ χαρακτήρισε το αδιέξοδο άμεση συνέπεια της «στρατηγικής των κυρώσεων» των ΗΠΑ και των εταίρων της σε βάρος της Μόσχας, που συμπεριλαμβάνει περιορισμούς στους τομείς της διεκπεραίωσης πληρωμών μέσω τραπεζών, του εφοδιασμού, των ασφαλίσεων κ.λπ..

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές απειλές εκτόξευσαν 13% τις τιμές των σιτηρών σε τρεις ημέρες

Φόβοι για νέο ράλι του πληθωρισμού τροφίμων μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας και την προειδοποίηση πως τα καράβια που πλέουν εκεί θα θεωρούνται στρατιωτικοί στόχοι.
peskov
ΔΙΕΘΝΗ

Νέες πιέσεις της Μόσχας απειλούν τη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά

Η συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας λήγει στις 18 Ιουλίου και το Κρεμλίνο δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για παράτασή της, εκτός αν ικανοποιηθούν τα ρωσικά αιτήματα για άρση μέρους των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί.
ΔΙΕΘΝΗ

Απογοήτευση ΟΗΕ για τον τρόπο εφαρμογής της συμφωνίας για τα σιτηρά

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του ΟΗΕ οι καθυστερήσεις στις επιθεωρήσεις πλοίων έχουν ως αποτέλεσμα να φεύγουν λιγότερες ποσότητες σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια. Οι εξαγωγές τον Μάιο μειώθηκαν κατά 75% σε σύγκριση με τον Οκτώβριο του 2022.