ΓΔ: 1275.09 0.14% Τζίρος: 322.82 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φώτο: Shutterstock

Κόντρα Κίνας με Ευρωπαϊκή Ένωση με φόντο τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Το Πεκίνο καταγγέλλει την έρευνα της ΕΕ στα κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα ως «ξεκάθαρη πράξη προστατευτισμού». Η έρευνα που θα καθορίσει αν απαιτούνται τιμωρητικοί δασμοί για να προστατευθούν οι παραγωγοί της ΕΕ.

Μια έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για κινεζικά ηλεκτροκίνητα οχήματα, που πιστεύεται ότι επωφελήθηκαν από κρατικές επιδοτήσεις, θα έχει «αρνητικό» αντίκτυπο στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις, προειδοποίησε σήμερα το κινεζικό υπουργείο Εμπορίου.

Η έρευνα, που άρχισε χθες, Τετάρτη, θα καθορίσει αν απαιτούνται τιμωρητικοί δασμοί για να προστατευθούν οι παραγωγοί της ΕΕ απ' αυτό που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν περιέγραψε ως «πλημμύρα» φτηνότερων εισαγωγών κινεζικών ηλεκτροκίνητων οχημάτων.

«Η Κίνα πιστεύει ότι η έρευνα, που προτείνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι στην πραγματικότητα για να προστατεύσει τη δική της βιομηχανία στο όνομα του δίκαιου ανταγωνισμού», αναφέρει σε δήλωσή του το υπουργείο Εμπορίου.

«Είναι ξεκάθαρη πράξη προστατευτισμού, η οποία θα διαταράξει σοβαρά και θα στρεβλώσει την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και την αλυσίδα προσφοράς, της ΕΕ περιλαμβανομένης, και θα έχει αρνητική επίδραση στις οικονομικές και εμπορικές σχέσεις ΕΕ-Κίνας».

Η έρευνα, η οποία άρχισε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όχι έπειτα από κάποια προσφυγή της βιομηχανίας, αναμένεται ότι θα εντείνει περαιτέρω τις σχέσεις με την Κίνα, που είναι ήδη τεταμένες εξαιτίας εμπορικών και επενδυτικών ανισορροπιών.

Το 2022, οι εξαγωγές της Κίνας στην ΕΕ αυξήθηκαν κατά 8,6% στα 562 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με τα δεδομένα των κινεζικών τελωνείων. Όμως οι εισαγωγές από την ΕΕ μειώθηκαν κατά 7,9% στα 285 δισεκατομμύρια δολάρια λόγω της ασθενέστερης ζήτησης στην Κίνα και διεύρυναν πολύ για δεύτερη χρονιά το εμπορικό έλλειμμα της ΕΕ με την Κίνα.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

autokinita-car-IX
ΔΙΕΘΝΗ

Πεδίο νέων συγκρούσεων Ευρώπης με Κίνα η βιομηχανία αυτοκινήτων

Ο κλάδος της αυτοκινητοβιομηχανίας θα αποτελέσει πεδίο εμπορικής διαμάχης μεταξύ της Ευρώπης και της Κίνας, τονίζει η Alpha Bank. Η Κομισιόν άρχισε έρευνα για τα επιδοτούμενα ηλεκτρικά αυτοκίνητα που εισάγονται από την Κίνα.
autokinita, autos, cars
ΔΙΕΘΝΗ

Πολύ χαμηλά τα ποσοστά των οικολογικών αυτοκινήτων στην ΕΕ

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ACEA μόνο το 2,3% του στόλου επιβατικών αυτοκινήτων της ΕΕ είναι σήμερα υβριδικά ηλεκτρικά, ενώ παρά την έντονη αύξηση των πωλήσεων τα εναλλακτικής κίνησης οχήματα αποτελούν μόλις το 6,9%.
ΔΙΕΘΝΗ

Προβληματισμός για την έλλειψη σημείων φόρτισης αυτοκινήτων στην ΕΕ

Όπως αναφέρει έρευνα της McKinsey οι αυτοκινητοβιομηχανίες αισθάνονται ότι οι κυβερνήσεις δεν επενδύουν ανάλογα για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης και τη μετάβαση στη βιώσιμη κινητικότητα.
ΔΙΕΘΝΗ

Πολύ δύσκολη η απεξάρτηση της Δύσης από τις κινεζικές μπαταρίες

Σύμφωνα με έκθεση της Goldman Sachs οι δυτικές αυτοκινητοβιομηχανίες θα πρέπει να επενδύσουν πάνω από 160 δισ. δολάρια για να πετύχουν μια αυτάρκη αλυσίδα εφοδιασμού μπαταριών για ηλεκτρικά αυτοκίνητα.