ΓΔ: 1021.16 -2.97% Τζίρος: 91.68 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:00 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Xrimata, Money, Metrita, Cash, Dolario, Dolar
Πηγή: Shutterstock

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του BD την περασμένη εβδομάδα (25/09- 01/10)

Οι επιπτώσεις του καλπασμού του δολαρίου στις αγορές, οι εξελίξεις στην Παγκρήτια και το αίτημα για δόση μαμούθ για το Ταμείο Ανάκαμψης ήταν μεταξύ των θεμάτων που διαβάστηκαν περισσότερο την προηγούμενη εβδομάδα.

Οι αναταράξεις στις αγορές και η μαζική μετακίνηση κεφαλαίων προς το αμερικανικό δολάριο, οι εξελίξεις στην Παγκρήτια Τράπεζα και τη γειτονική μας Ιταλία, οι εκτιμήσεις για δυο νέες «τζάμπο» αυξήσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ, το αίτημα για δόση - μαμούθ από την Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης, η συνέντευξη του Αλέξανδρου Σαρρηγεωργίου στο BD, οι δηλώσεις του Θ. Πελαγίδη και το παζάρι τραπεζών - επιχειρήσεων για τα επιτόκια ήταν τα θέματα που ξεχώρισαν οι αναγνώστες του BD την προηγούμενη εβδομάδα.

Αναλυτικά τα δέκα πιο διαβασμένα θέματα του Business Daily την εβδομάδα 25/09 – 01/10 ήταν:

1. «Βόμβα δολαρίου» στα χρηματιστήρια: Παγκόσμια «βουτιά» κατά 25%, 28/09/2022

Τοξικό περιβάλλον για μετοχές και ομόλογα σε όλο τον κόσμο δημιουργεί η απότομη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων, που προκαλεί τεράστιες μετακινήσεις κεφαλαίων προς το δολάριο. Πτώση παντού, από μετοχές και ομόλογα, μέχρι τα εμπορεύματα. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

2. Παγκρήτια Τράπεζα: 20 εκατ. στην αύξηση από Μπάκο και Καϋμενάκη, 27/09/2022

Σήμερα λήγει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 98,7 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή των εφοπλιστών βοηθά στην επιτυχία της. Οι δύο εφοπλιστές, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσουν και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

3. ΛΑΡΚΟ: Πωλήθηκαν τα τελευταία αποθέματα, «ανάσα» ρευστότητας 7 εκατ. 29/09/2022

Συμφωνία για την πώληση της τελευταίας παραγωγής σιδηρονικελίου που βγήκε από το εργοστάσιο τον περασμένο Ιούλιο. Με τα έσοδα αυτά θα κρατηθεί στη «ζωή» μέχρι να βρεθεί επενδυτής. Στις 15 Οκτωβρίου ανοίγουν οι οικονομικές προσφορές. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

4. Νέα πρωθυπουργός της Ιταλίας η Μελόνι, αγωνία σε Ευρώπη και αγορές, 26/09/2022

Καθαρή επικράτηση της δεξιάς συμμαχίας και στα δύο νομοθετικά σώματα. Ενωτική και προσεκτική η Μελόνι στις πρώτες δηλώσεις της. «Βουτιά» του ευρώ στις αγορές της Ασίας σε ιστορικό χαμηλό, ανέκτησε απώλειες αργότερα. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

5. Δύο αυξήσεις «τζάμπο» στα επιτόκια της ΕΚΤ προβλέπει η Goldman Sachs, 27/09/2022

Παράλληλα τόσο η Goldman Sachs όσο και η BlackRock συστήνουν στους επενδυτές να αποχωρήσουν από τις μετοχές, εκτιμώντας ότι η καλύτερη λύση αυτήν την περίοδο είνια τα μετρητά. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

6. Αίτημα για δόση - μαμούθ 3,56 δισ. από την Ελλάδα στο Ταμείο Ανάκαμψης, 30/09/2022

Έκπληξη από τους γρήγορους ρυθμούς υλοποίησης του προγράμματος καθώς ζητήθηκε πληρωμή 1,8 δισ. από το σκέλος των δανείων που προγραμματιζόταν στα μέσα του 2023. «Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα», τονίζει ο Θ. Σκυλακάκης. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

7. Αλ. Σαρρηγεωργίου στο BD: Γιατί οι ασφάλειες έχουν μεγάλα περιθώρια ανάπτυξης, 27/09/2022

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και διευθύνων σύμβουλος της Eurolife μιλά για τα νέα πεδία ανάπτυξης του κλάδου, τις δυσκολίες που δημιουργεί ο υψηλός πληθωρισμός, τις ιδιωτικές συντάξεις και την ασφάλιση έναντι κινδύνων από φυσικές καταστροφές. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

8. Attica/ΑΝΕΚ: Ο νέος γίγαντας της ακτοπλοΐας και το βάρος δανείων 467 εκατ., 28/09/2022

Το deal που δημιουργεί την πέμπτη μεγαλύτερη εταιρεία του κλάδου στον κόσμο και φέρνει τη διάσωση της ΑΝΕΚ, με «κούρεμα» των δύο τρίτων του χρέους της. Οι προκλήσεις από την υψηλή δανειακή επιβάρυνση και η ανάγκη αύξησης των λειτουργικών κερδών. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

9. Θ. Πελαγίδης στο BD: «Ψαλίδι» -8% από την ΤτΕ στην κατανάλωση ενέργειας, 26/09/2022

Όπως δηλώνει ο υποδιοικητής της ΤτΕ, η κεντρική τράπεζα έχει εκπονήσει φιλόδοξο σχέδιο μείωσης του ανθρακικού της αποτυπώματος. Πώς κινούνται οι εμπορικές τράπεζες, γιατί σχεδιάζουν αύξηση τηλεργασίας. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

 

10. Το μεγάλο «παζάρι» τραπεζών – επιχειρήσεων για τις αυξήσεις επιτοκίων, 28/09/2022

Δεν θα περάσει στο κόστος δανεισμού των επιχειρήσεων το σύνολο των αυξήσεων επιτοκίων της ΕΚΤ. Σε ισχυρή διαπραγματευτική θέση οι εύρωστες επιχειρήσεις αλλά και περιορισμένες δυνατότητες πίεσης στις πιο αδύναμες. Τι γίνεται με τα νοικοκυριά. Διαβάστε το άρθρο εδώ.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Beinoglou-Orphee-Logistics
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του BD την περασμένη εβδομάδα (05/03 - 11/03)

Η εξαγορά της Ορφέας Βεϊνόγλου, το χρηματιστήριο μετά το δυστύχημα στα Τέμπτη και η κατάρρευση της Silicon Valley Bank ήταν μεταξύ των δημοφιλέστερων θεμάτων του Business Daily την προηγούμενη εβδομάδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα (15/01-21/01)

Η τιμολογιακή πολιτική του ΟΤΕ, το νέο Αρχαιολογικό Μουσείο και η αγορά ακινήτων και πώς η εφορία θα «σκανάρει» το 2023 τα περιουσιακά στοιχεία ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών θεμάτων του BD την προηγούμενη εβδομάδα.
ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΧΡΟΝΟΣ

Τα 10 πιο διαβασμένα άρθρα του Business Daily την περασμένη εβδομάδα ( 08/01- 14/01)

Οι «μάχες» στην κινητή τηλεφωνία, τα τεράστια ποσά που επενδύει ο όμιλος HIG στη χώρα μας και η συνέντευξη του Ερρίκου Αρώνες για την αγορά ακινήτων ήταν μεταξύ των πιο δημοφιλών θεμάτων του BD την προηγούμενη εβδομάδα.