ΓΔ: 915.99 0.06% Τζίρος: 44.35 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:04 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Παγκρήτια Τράπεζα: 20 εκατ. στην αύξηση από Μπάκο και Καϋμενάκη

Σήμερα λήγει η αύξηση κεφαλαίου της τράπεζας ύψους 98,7 εκατ. ευρώ και η συμμετοχή των εφοπλιστών βοηθά στην επιτυχία της. Οι δύο εφοπλιστές, εκτός απροόπτου, θα αποκτήσουν και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών.

Με το ποσό των 20 εκατ. ευρώ θα συμμετάσχουν στην αύξηση κεφαλαίου της Παγκρήτιας Τράπεζας οι εφοπλιστές Δημήτρης Μπάκος και Γιάννης Καϋμενάκης, με τον Μιχάλη Σάλλα να αποκτά δύο ισχυρούς συμμάχους στην προσπάθεια εξυγίανσης και μεγέθυνσης της συνεταιριστικής τράπεζας.

Παράλληλα, οι δύο εφοπλιστές βρίσκονται ένα βήμα πριν την απόκτηση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Σερρών), καθώς έχουν κληθεί να ενισχύσουν τα εποπτικά κεφάλαια της τράπεζας και ήδη αυτή την περίοδο η Deloitte «ψάχνει» για λογαριασμό τους το χρηματοδοτικό κενό.

Η αύξηση ιδίων κεφαλαίων της Παγκρήτιας Τράπεζας κατά 98,7 εκατ. ευρώ διενεργείται  μέσω δημόσιας προσφοράς έως 78.966.680 νέων κοινών ονομαστικών μετοχών, με καταβολή μετρητών και δικαίωμα προτίμησης υπέρ των παλαιών μετόχων με αναλογία μία νέα σε κάθε μια παλαιά και τιμή διάθεσης 1,25 ευρώ ανά μετοχή.   

Η περίοδος της εγγραφών, των προεγγραφών και της άσκησης δικαιωμάτων προτίμησης ολοκληρώνεται σήμερα 27 Σεπτεμβρίου, ενώ ακολουθεί ως τις 29 Σεπτεμβρίου η διάθεση τυχόν αδιάθετων μετοχών.

Η σημασία της αύξησης κεφαλαίου της Παγκρήτιας

Μέτοχοι της Παγκρήτιας είναι η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα με 19,95%, η Alpha Ocean με 7,92%, η Εθνική Τράπεζα με 7,17% και το 64,96% ανήκει σε μικρομετόχους. Θεωρείται βέβαιο πως θα υπάρξουν αδιάθετες μετοχές και η συμμετοχή των δύο εφοπλιστών αποτελεί ένα εχέγγυο για την όσο δυνατόν μεγαλύτερη επιτυχία της αύξησης, η οποία σηματοδοτεί το μετασχηματισμό της τράπεζας και ήταν προαπαιτούμενο, προκειμένου να προχωρήσουν οι διαδικασίες απορρόφησης των εργασιών της HSBC στην Ελλάδα καθώς και της συνένωσης με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων.

Η Lyktos του Μιχάλη Σάλλα ως στρατηγικός επενδυτής στην Παγκρήτια έχει επιδοθεί σε μια προσπάθεια προσέλκυσης επενδυτών ώστε να συμμετάσχουν στην αύξηση με στόχο η Παγκρήτια να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εγχώρια και περιφερειακή τραπεζική σκηνή μετά την απορρόφηση της HSBC και της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων. 

Τι συμβαίνει με τη Συνεταιριστική Σερρών

Σε ό,τι αφορά στην Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Σερρών), στη χρήση του 2021, η  τράπεζα δεν κάλυπτε επαρκώς τις απαιτήσεις τήρησης των ελαχίστων ορίων Κεφαλαιακών Αποθεμάτων και του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας.

 Η τράπεζα, που το 2018 είχε απορροφήσει και τη Συνεταιριστική Τράπεζα Πιερίας, έχει υποβάλλει όλα τα απαραίτητα σχέδια, στην Τράπεζα της Ελλάδος, για την κάλυψη των απαιτήσεων τήρησης των ελάχιστων ορίων Κεφαλαιακών Αποθεμάτων και του Δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας. Η Deloitte σύντομα θα ολοκληρώσει τον έλεγχο και θα ενημερώσει τους εφοπλιστές για τα κεφάλαια που θα πρέπει να τοποθετήσουν.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας στη χρήση του 2021 είχε δάνεια περίπου 240 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 185 εκατ. ευρώ. Τα δάνεια σε καθυστέρηση ανήρχοντο σε 83 εκατ. ευρώ και είχαν διενεργηθεί προβλέψεις 38 εκατ. ευρώ. Στο τέλος του 2021 ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας βρισκόταν στο 7,04%.

Μετά τον τηλεοπτικό σταθμό  Action 24 απέκτησαν και το 30% του Attica TV

Οι δύο εφοπλιστές εδώ και δύο χρόνια έχουν κάνει αισθητή την παρουσία τους στο εγχώριο επιχειρείν. Απέκτησαν το 30% της Ελλάκτωρ αλλά μετά την κόντρα τους με τους Ολλανδούς της Reggeborgh ρευστοποίησαν τη συμμετοχή τους, με το αζημίωτο. Είχαν τοποθετήσει 135 εκατ. αλλά «βγήκαν» καταγράφοντας υπεραξίες 55 εκατ. ευρώ.

Από τότε, προχώρησαν σε τρεις εξαγορές: Απέκτησαν το 31,7% της Intrakat μέσω της εταιρείας Winex (40% Δ. Μπάκος, 40%, Γ.Καϋμενάκης και 20% Αλ. Εξάρχου) καταβάλλοντας για το ποσοστό τους 46 εκατ. ευρώ,  εξαγόρασαν το 100% του τηλεοπτικού σταθμού Action 24 από τον Διονύση Παναγιωτάκη και πρόσφατα το 30% του Attica TV. Το υπόλοιπο 70% του σταθμού ανήκει στο Δήμο Ασπροπύργου και δεν μπορεί να μεταβιβαστεί.

Ουσιαστικά μέχρι τώρα έχουν επενδύσει τα κέρδη από την «περιπέτειά» τους με την Ελλάκτωρ  και διατηρούν το αρχικό κεφάλαιο των 135 εκατ. ευρώ, μέρος του οποίου θα χρηματοδοτήσει την εμπλοκή τους στο χρηματοπιστωτικό τομέα.

Παραμένουν επίσης, βασικοί χρηματοδότες της ποδοσφαιρικής ομάδας της πατρίδας τους, του Αστέρα Τρίπολης και ελέγχουν το 66% της εταιρείας προμήθειας ρεύματος και φυσικού αερίου Volton.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Deal της Frigoglass με ομολογιούχους: Ανάσα, αλλά και υψηλές εξασφαλίσεις

Η εταιρεία θα λάβει επιπλέον  χρηματοδότηση έως 55 εκατ. ευρώ και θα μετατεθεί η λήξη του μεγαλύτερου μέρους του ομολόγου των 260 εκατ. ευρώ. Περνά στον έλεγχο των ομολογιούχων η θυγατρική Frigoinvest Holdings B.V.
Intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Μηδενίζει τις ζημιές η Intrakat το 2023, επιστρέφει στα κέρδη το 2024

Για νέα εποχή στον κατασκευαστικό όμιλο έκανε λόγο ο Αλέξανδρος Εξάρχου. Εγκρίθηκε η αύξηση κεφαλαίου κατά 100 εκατ. ευρώ. Θα καλυφθούν ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και θα ενισχυθούν τα κεφάλαια κίνησης ενόψει ΣΔΙΤ και παραχωρήσεων.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση διαπραγματεύσεων για Viva Wallet αλλά όλοι κρατούν μικρό καλάθι

Το τίμημα για τη μελλοντική εξαγορά της πλειοψηφίας των μετοχών από την JP Morgan, «αγκάθι» στην ολοκλήρωση του deal. Η δυστοκία φέρνει σε αμηχανία και τον πρωθυπουργό, ο οποίος στις συναντήσεις με επενδυτές του εξωτερικού ερωτάται για την τύχη της.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Επιστρέφει στα μερίσματα η ΔΕΗ στη χρήση 2023 για πρώτη φορά από το 2014

Την ευχάριστη είδηση για τους μετόχους προανήγγειλε ο πρόεδρος και CEO, Γιώργος Στάσσης. Μεγάλος κερδισμένος το Δημόσιο που ελέγχει το 34%. Κέρδη προ φόρων 100 εκατ. θα είχε η ΔΕΗ στο 9μηνο 2022, αν δεν υπήρχε η έκτακτη εισφορά.
intrakat
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πάνω από το 40% της Ιntrakat θέλει να «μαζέψει» η Winex των εφοπλιστών

Η εταιρεία των Μπάκου, Καϋμενάκη και Εξάρχου θα διαθέσει, εκτός από την κάλυψη του ποσοστού της, τουλάχιστον 15 εκατ. ευρώ επιπλέον για να αγοράσει αδιάθετες μετοχές. Θα ξεπεράσει το 33,33% χωρίς να υποβάλει δημόσια πρόταση.