ΓΔ: 1390.69 -0.71% Τζίρος: 147.16 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Ουρές επενδυτών για τo placement της ΕΤΕ, γιατί προ-τρέχει η μετοχή στο ΧΑ

Υπερκάλυψη 6,2 φορές χθες, πρώτη ημέρα της προσφοράς. Δεδομένη η διάθεση επιπλέον 2%. Αύριο λήγει η προσφορά, Παρασκευή η κατανομή των μετοχών. Μεγάλοι διεθνείς οίκοι και ισχυροί εφοπλιστές - επιχειρηματίες αποκτούν μετοχές.

Ουρές επενδυτών σχηματίστηκαν για το placement της Εθνικής Τράπεζας και είναι χαρακτηριστικό ότι σε διάστημα λίγων ωρών μετά το άνοιγμα του βιβλίου, χθες, η προσφορά υπερκαλύφθηκε πολλές φορές, καθιστώντας βέβαιη την εντυπωσιακή ολοκλήρωση του placement αύριο Πέμπτη.

Είναι χαρακτηριστικό ότι χθες, πρώτη ημέρα της τριήμερης διαδικασίας, η προσφορά υπερκαλύφθηκε κατά 6,2 φορές. Περίπου 25 λεπτά μετά το άνοιγμα του βιβλίου είχαν προσφερθεί 1 δισ. ευρώ, ενώ σε τρεις ώρες είχαν συγκεντρωθεί 5 δισ. ευρώ.

Το ισχυρότατο ενδιαφέρον δημιουργεί βάσιμες προσδοκίες ότι η τελική τιμή διάθεσης του πακέτου του ΤΧΣ θα διαμορφωθεί εγγύτερα του ανώτατου εύρους τιμής που έχει προσδιοριστεί μεταξύ 5 και 5,44 ευρώ.

Επίσης, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η ενεργοποίηση του option του ΤΧΣ για τη διάθεση επιπλέον 2% πέραν του 20%, εκ του οποίου το 17% θα διοχετευθεί σε ξένους θεσμικούς και 3% σε εγχώριους θεσμικούς και ιδιώτες επενδυτές. Το επιπλέον 2% θα μοιραστεί αναλογικά στους επενδυτές (1,7% ξένους – 0,3% εγχώριους επενδυτές).

Η δημόσια προσφορά λήγει αύριο Πέμπτη, ενώ την Παρασκευή θα δημοσιευτούν αναλυτικά τα αποτελέσματα της προσφοράς. Θα ακολουθήσει η κατανομή των μετοχών στους δικαιούχους, ενώ η διαπραγμάτευση των μετοχών που διατίθενται θα ξεκινήσει την Τρίτη 21 Νοεμβρίου

Ισχυρό δέλεαρ για τους επενδυτές είναι η υψηλή κερδοφορία της Εθνικής, καθώς εκτιμά καθαρά κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ ετησίως για την 3ετία 2023 – 2025, και φυσικά οι μεγάλες προοπτικές της εγχώριας οικονομίας.

Το ΤΧΣ αναμένεται να εισπράξει 1,1 δισ. ευρώ από τη διάθεση των μετοχών.

Το βασικότερο, όμως, είναι ότι η μεγάλη ανταπόκριση των επενδυτών μεταδίδει ένα ισχυρό μήνυμα εμπιστοσύνης για τον τραπεζικό τομέα και την ελληνική οικονομία μετά την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώθηκε και στη μεγάλη συμφωνία της Alpha Bank με τη UniCredit, με την ιταλική τράπεζα να αποκτά το 9,6% των μετοχών της Alpha, καθώς εκτός από τις μετοχές του ΤΧΣ απέκτησε και τίτλους μέσω της αγοράς.

Λίγοι και καλοί

Πλήθος επενδυτών έχουν επιδιώξει να αποκτήσουν μετοχές της ΕΤΕ μέσω του placement, ωστόσο, όπως επισημαίνει στο BD πηγή που παρακολουθεί στενά τη διαδικασία, το διεθνές βιβλίο (17%) «θα πάει σε σχετικά μικρό αριθμό επενδυτών αλλά με εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά».

Ουσιαστικά από την προηγούμενη εβδομάδα έχει «κλειδώσει» ατύπως η κατανομή των μετοχών της ΕΤΕ στους ξένους θεσμικούς επενδυτές μετά τις παρουσιάσεις και επαφές που είχαν οι σύμβουλοι του Ταμείου με τα μεγάλα επενδυτικά σπίτια του εξωτερικού. Σημειώνεται ότι ΤΧΣ και κυβέρνηση έχουν ζητήσει την πολύ προσεκτική επιλογή των επενδυτών, θέτοντας αυστηρά ποιοτικά standards και βάσει αυτών θα γίνει η τελική επιλογή των επενδυτών.

Γιατί «τρέχει» η μετοχή στο ΧΑ

Όπως εκτιμούν χρηματιστηριακές πηγές, το χθεσινό άλμα της μετοχής της Εθνικής με +5,80% κλείνοντας στα 5,8 ευρώ οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε αγορές ξένων χαρτοφυλακίων που δεν μπόρεσαν να εξασφαλίσουν τον αριθμό μετοχών της Εθνικής που επιθυμούσαν μέσω του placement και έσπευσαν να αγοράσουν από το ΧΑ.

Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι το μεγάλο ενδιαφέρον που εκδηλώθηκε για τις μετοχές της ΕΤΕ ήταν αυτό που βοήθησε το ευρύ επενδυτικό κοινό να δει με πιο καθαρό μάτι τη μεγάλη συμφωνία της Alpha Bank και τροφοδότησε το ευρύτερο ενδιαφέρον για τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ, με τον δείκτη των τραπεζών να σημειώνει άλμα +5,93%

Μπαίνουν εφοπλιστές, επιχειρηματίες - Τι θα γίνει με τους μικροεπενδυτες

Σύμφωνα με πληροφορίες του BD, εφοπλιστές και μεγάλοι επιχειρηματίες συμμετέχουν στο διεθνές placement μέσω ειδικών οχημάτων και family offices, προκειμένου να εξασφαλίσουν καλύτερη θέση στην κατανομή των μετοχών.

Μεταξύ αυτών που θα αποκτήσουν μετοχές της ΕΤΕ περιλαμβάνονται ορισμένα από τα ισχυρότερα και γνωστότερα ονόματα από τον εφοπλιστικό χώρο αλλά και πολλούς άλλους επιχειρηματικούς κλάδους.

Έντονο είναι το ενδιαφέρον και από εγχώρια θεσμικά χαρτοφυλάκια, τα οποία όμως έχουν περιορισμένη δύναμη πυρός και εκ των πραγμάτων θα αποκτήσουν σχετικά μικρό αριθμό μετοχών.

Μένει να δούμε τι θα γίνει με τους μικρούς ιδιώτες επενδυτές, όπου και εκεί είναι μεγάλο το ενδιαφέρον, ενδιαφέρον που αναμένεται να ενταθεί δεδομένου του discount διάθεσης των μετοχών. Σημειώνεται ότι το ΤΧΣ έχει ζητήσει να δοθεί προτεραιότητα στους υφισταμένους μετόχους σε περίπτωση που υπάρξει υπερκάλυψη της προσφοράς.

Κέρδη άνω του 1 δισ. και μέρισμα 300 εκατ.

Υψηλή κερδοφορία τουλάχιστον ως και το 2025 υπόσχεται η Εθνική Τράπεζα στους επενδυτές. Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, τα βασικά κέρδη μετά από φόρους βρίσκονται σε ισχυρή αναπτυξιακή τροχιά και ο Όμιλος αναμένει ότι θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή θέση της τράπεζας και ενισχύοντας τη δέσμευσή του για ενισχυμένες ανταμοιβές προς τους μετόχους του στο μέλλον.

Στόχος του Ομίλου είναι να επιτύχει βασική λειτουργική κερδοφορία μετά από φόρους άνω του 1 δισ. ευρώ ετησίως για τις χρήσεις 2023 – 2024 και 205, με τα κέρδη ανά μετοχή να ξεπερνούν τα 1,10 ευρώ την ίδια περίοδο και τη βασική απόδοση κεφαλαίου να υπερβαίνει το 15% για το 2023 και το 13% για το 2024 και το 2025

Σε ό,τι αφορά τη μερισματική πολιτική, διευκρινίζεται ότι ο στόχος είναι να διανέμονται μερίσματα που θα αντιστοιχούν στο 30% των κερδών, ενώ ειδικά για τη διανομή που θα γίνει το 2024 (κέρδη του 2023), ο στόχος θα είναι μια διανομή με συντελεστή 20% - 30%.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

alpha bamk
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

«Πυρετός» στις τράπεζες: Κλείνει το deal της Alpha, Τρίτη ξεκινά η Εθνική

Συνεδριάσεις του ΤΧΣ το Σαββατοκύριακο. Δευτέρα πρωί οι ανακοινώσεις για την πρόταση της UniCredit και το placement της Εθνικής. Αύριο το Ενημερωτικό στην Ε.Κ. Τρίτη με Πέμπτη το placement. Ισχυρότατο το ενδιαφέρον, άνω του 20% στην αγορά.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Αποτελέσματα γ’ τριμήνου με το βλέμμα στραμμένο στα placements

Επιταχύνουν οι τράπεζες με ισχυρή αύξηση μεγεθών στο γ' τρίμηνο. Αύριο ανακοινώνουν αποτελέσματα Τρ. Πειραιώς - Alpha και στις 7 Νοεμβρίου ΕΤΕ - Eurobank. «Τρέχουν» οι διαδικασίες για την πρόταση της UniCredit και το placement της Εθνικής.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ισχυρή ώθηση στο placement της Εθνικής από το deal Alpha - UniCredit

Γιατί η ιταλική πρόταση επιδρά εξαιρετικά ευεργετικά για την αποεπένδυση του ΤΧΣ από την τράπεζα. Αντίστροφη μέτρηση για τη διάθεση του πακέτου της ΕΤΕ από το ΤΧΣ, τις επόμενες ημέρες οι τελικές αποφάσεις.
bank, trapeza
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τράπεζες: Ισχυρά αποτελέσματα α' τριμήνου, αλλά τα δύσκολα έρχονται

Τρέχει η πιστωτική επέκταση, ανθεκτική η οικονομία και μετά την κρίση στην Ουκρανία. Ανησυχία για νέα «κόκκινα» δάνεια αν ο πόλεμος παραταθεί και διατηρηθούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Τι αναμένεται να ανακοινώσουν οι τράπεζες.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σεπτέμβριο η αύξηση της Attica Bank και ακολουθεί το placement της ΕΤΕ

Συμφωνία των μετόχων της Attica για τη συμμετοχή τους στην ΑΜΚ που θα φτάσει τα 600 εκατ. Κυβέρνηση και ΤΧΣ μεταθέτουν τη διάθεση των μετοχών του Ταμείου στην Εθνική Τράπεζα για μετά την ολοκλήρωση της αύξησης της Attica. 
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τον Ιούνιο «κληρώνει» για τα μερίσματα, αισιοδοξούν οι τράπεζες

Προβληματισμός για το ενδεχόμενο «κουρέματος» των μερισμάτων. Δεν ανησυχούν οι διοικήσεις και επισημαίνουν τα χαμηλά ποσοστά διανομής. Προβλέπουν γρήγορη μείωση του αναβαλλόμενου φόρου την προσεχή τριετία.