ΓΔ: 1376.77 -0.31% Τζίρος: 21.91 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 11:49:31 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ

Τρ. Πειραιώς: Αποτελέσματα, νέο business plan και αρχές Μαρτίου το placement

Στις 14/2 μαζί με τα αποτελέσματα του 2023 η διοίκηση θα ανακοινώσει νέο business plan για την τριετία 2024 - 2026. Ακολουθεί το Ενημερωτικό στην Επ. Κεφαλαιαγοράς. Μεγάλο το επενδυτικό ενδιαφέρον για το πακέτο του ΤΧΣ.

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την διάθεση σε επενδυτές του πακέτου του ΤΧΣ στην Τράπεζα Πειραιώς. Την επόμενη εβδομάδα, στις 14 Φεβρουαρίου, θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα της τράπεζας για τη χρήση του 2023 και μαζί το νέο τριετές business plan για την περίοδο 2024 – 2026. Αμέσως μετά θα κατατεθεί το Ενημερωτικό Δελτίο στην Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.

Την προηγούμενη εβδομάδα η Τράπεζα Πειραιώς γνωστοποίησε ότι τα αποτελέσματα του 2023 θα ανακοινωθούν νωρίτερα, την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου, έναντι αρχικού προγραμματισμού για 28 Φεβρουαρίου, επίσπευση που δημιούργησε υποψίες για την επίσπευση και του placement.

Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος της κυβέρνησης είναι η διάθεση των μετοχών να πραγματοποιηθεί την πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου εκμεταλλευόμενη την ιδιαίτερα θετική συγκυρία που επικρατεί διεθνώς για ελληνικές μετοχές και ελληνικά assets γενικότερα, όπως αποτυπώθηκε και στο placement της Εθνικής Τράπεζας, την διάθεση μετοχών του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών αλλά και την γενικότερη πορεία του Χρηματιστηρίου Αθηνών.

Η επίσπευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων δεν αλλάζει ουσιαστικά το χρονοδιάγραμμα της διάθεσης των μετοχών του ΤΧΣ για αρχές Μαρτίου, και σίγουρα δεν θα δούμε το placement τον Φεβρουάριο. Η επίσπευση της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων φαίνεται πως συνδέεται με τις σχετικές διαδικασίες και τις απαιτήσεις των χρηματιστηριακών αρχών προκειμένου η εξέταση του Ενημερωτικού Δελτίου να γίνει με άνεση και να υπάρξει επαρκής χρόνος προς την επενδυτική κοινότητα.

Νέο business plan

Μαζί με τα αποτελέσματα της χρήσης του 2023 ο επικεφαλής της τράπεζας, Χρήατος Μεγάλου, θα παρουσιάσει και το νέο business plan για την τριετία 2024 – 2026. Ο νέος επιχειρησιακός σχεδιασμός της τράπεζας θα είναι πιο φιλόδοξος σε σχέση με το προηγούμενο business plan ενώ η μεγάλη διαφορά του είναι ότι θα πρόκειται για καθαρά αναπτυξιακό καθώς η εξυγίανση του χαρτοφυλακίου δανείων με την μείωση των NPEs έχει κατά βάση ολοκληρωθεί.

Υπενθυμίζεται ότι το προηγούμενο business plan 2022 – 2025 που είχε παρουσιαστεί από τη διοίκηση τον Απρίλιο του 2022 στόχευε στην τριετία σε νέες χορηγήσεις δανείων ύψους 27 δισ. ευρώ, διπλασιασμό της κερδοφορίας με τα επαναλαμβανόμενα προ προβλέψεων κέρδη να φτάνουν τα 1,2 δισ. ευρώ, διανομή μερίσματος για τη χρήση του 2024, περαιτέρω μείωση δαπανών κατά 25%, έμφαση στην τεχνολογία και στρατηγική συνεργασία με τη Natech, μείωση των NPEs στα ευρωπαϊκά επίπεδα (3%) αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της τράπεζας σε αγορές όπως το asset management. Στόχοι που υπερκαλύφθηκαν.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον

Την ίδια ώρα, στις παρουσιάσεις και τις επαφές που πραγματοποιεί η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς με επενδυτές σε Ευρώπη και ΗΠΑ η ανταπόκριση των επενδυτών ξεπερνά και τις πλέον αισιόδοξες εκτιμήσεις.

Τις προηγούμενες εβδομάδες το επιτελείο της τράπεζας είχε δεκάδες συναντήσεις με επενδυτές τόσο στο Λονδίνο, όσο και στη Νέα Υόρκη. Στη Νέα Υόρκη πραγματοποιήθηκαν στο τέλος Ιανουαρίου περίπου 25 συναντήσεις της Τρ. Πειραιώς με επενδυτές στο πλαίσιο του non deal roadshow που πραγματοποίησε η τράπεζα, ενώ επιπλέον 20 συναντήσεις έγιναν στο πλαίσιο του συνεδρίου της JP Morgan. Επιπλέον πραγματοποιήθηκε roadshow της Τρ. Πειραιώς στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή περίπου 30 επενδυτών.

Μεταξύ των επενδυτών περιλαμβάνονται ορισμένοι από τους γνωστότερους και μεγαλύτερους επενδυτικούς οίκους, όπως BlackRock, Morgan Stanley, Fidelity, Capital, Wellington, Bank of America κ.α.

Το ισχυρό επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται στο Χρηματιστήριο Αθηνών όπου παρά την επικείμενη διάθεση ενός τόσο μεγάλου πακέτου μετοχών (έως 27%) η μετοχή κινείται έντονα ανοδικά αποκομίζοντας κέρδη άνω του +10% κατά τις τελευταίες έξι συνεριάσεις.

Σύμφωνα με χρηματιστηριακές πηγές το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι πολύ μεγάλο και αναμένεται μεγάλη συμμετοχή ισχυρών επενδυτικών οίκων αλλά και εγχώριων επενδυτών και το πακέτο του ΤΧΣ θα μπορούσε να απορροφηθεί στο σύνολό του με μεγάλη άνεση.

Ωστόσο, ακόμα δεν έχει «κλειδώσει» το ακριβές ποσοστό του ΤΧΣ που θα διατεθεί στην αγορά κάτι που θα αποφασιστεί σε συνεργασία με τους συμβούλους λίγο πριν την εκκίνηση της διαδικασίας διάθεσης των μετοχών. Η διάθεση του συνόλου της κρατικής συμμετοχής (27%) υποστηρίζεται από ισχυρή οικονομική λογική καθώς η πλήρης αποκρατικοποίηση της τράπεζας θα μεταδώσει ένα ισχυρό μήνυμα για την πλήρη επάνοδο της τράπεζας στην ευρωπαϊκή κανονικότητα. Και για την αγορά η διάθεση του συνόλου των μετοχών θα είχε ιδιαίτερα θετική επίδραση καθώς η αύξηση του free float θα ενισχύσει σημαντικά την συναλλακτική δραστηριότητα της μετοχής.

Υπενθυμίζεται ότι από το Νταβός, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε δηλώσει ότι δεν έχει αποφασιστεί ακόμη εάν το ελληνικό κράτος θα πουλήσει μέρος ή το σύνολο του μεριδίου του στην Τράπεζα Πειραιώς.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Με επιδόσεις ρεκόρ άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για το placement

Με οδηγό την ισχυρή πιστωτική επέκταση, η τράπεζα στοχεύει σε κέρδη 2,9 δισ. στην 3ετία 2024 - 2026 και διανομή μερισμάτων 1,2 δισ. Ιστορικά υψηλές επιδόσεις στο δ' τρίμηνο του 2023. Κατατίθεται το Ενημερωτικό, αρχές Μαρτίου η διάθεση μετοχών του ΤΧΣ.
businessdaily-Peiraiws-Xrimatistirio
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Χρ. Μεγάλου: Πρώτος στόχος να γίνουμε η καλύτερη τράπεζα στην Ελλάδα

Την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο ΧΑ κήρυξε ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς, τονίζοντας ότι μετά το επιτυχημένο placement η τράπεζα βρίσκεται στον σωστό δρόμο για να πρωταγωνιστήσει και στην Ευρώπη.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ποιοι μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι έκαναν ουρά για μετοχές της Τρ. Πειραιώς

Ξεπέρασε κατά πολύ τις προσδοκίες η επιτυχία του placement. Norges, Goldman, Wellington, Pictet, Schroeder’s, Lazard κ.α. μεταξύ των θεσμικών. Προσφορές 13 δισ. από το εξωτερικό, 1 δισ. από Ελλάδα. Στα 4 ευρώ η τιμή διάθεσης, σήμερα η κατανομή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Πού θα «προσγειωθεί» η μετοχή μετά την αύξηση κεφαλαίου

Σήμερα το Ενημερωτικό Δελτίο, αύριο ανοίγει το βιβλίο προσφορών, μέχρι την Παρασκευή οι εγγραφές. Συμμετοχή από Πόλσον, Μυστακίδη, Helikon και ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια. Tι εκτιμούν αναλυτές για τη μετοχή.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τρ. Πειραιώς: Αντίστροφη μέτρηση για τα CoCos - Tι σημαίνει για τη μετοχή

Στις 12 - 13 Νοεμβρίου λαμβάνει ο Εποπτικός Μηχανισμός της ΕΚΤ την απόφαση για την πληρωμή του κουπονιού και το πιθανότερο είναι ότι δεν θα την επιτρέψει, ανοίγοντας το δρόμο για τη μετατροπή σε μετοχές.