Φωτο: ΔΕΠΑ

Ισχυρό διεθνές ενδιαφέρον για την πώληση της ΔΕΠΑ Υποδομών

Εννέα επενδυτικά σχήματα προσήλθαν στη διαδικασία εκδήλωσης ενδιαφέροντος που ολοκληρώθηκε σήμερα. Θα αξιολογηθούν για να περάσουν στη φάση των δεσμευτικών προσφορών.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για την απόκτηση του 100% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας «ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε.» στο πλαίσιο της από κοινού πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ και την εταιρεία «Ελληνικά Πετρέλαια Α.Ε.» (ΕΛΠΕ).

Ειδικότερα, στη διαδικασία υποβολής Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, η οποία ολοκληρώθηκε σήμερα, ενδιαφέρον εκδήλωσαν τα ακόλουθα εννέα επενδυτικά σχήματα (με αλφαβητική σειρά): 
1. ANTIN INFRASTRUCTURE PARTNERS  SAS
2. CHINA RESOURCES GAS (HONG KONG) INVESTMENT LIMITED 
3. EP INVESTMENT ADVISORS
4. FIRST STATE INVESTMENTS (European Diversified Infrastructure Fund II)
5. ISQUARED CAPITAL ADVISORS (UK) LLP 
6. ITALGAS SpA
7. KKR (KKR Global Infrastructure Investors III L.P.)
8. MAQOUARIE (MEIF 6 DI HOLDINGS)
9. ΚΟΙΝΟΠΡΑΞΙΑ SINO-CEE FUND & SHANGHAI DAZHONG PUBLIC UTILITIES (GROUP) Co., Ltd

Υπενθυμίζεται ότι η ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. θα δημιουργηθεί μετά την μερική διάσπαση του κλάδου των υποδομών της ΔΕΠΑ Α.Ε. Σήμερα το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 65% και η εταιρεία ΕΛΠΕ το υπόλοιπο 35% του μετοχικού κεφαλαίου της ΔΕΠΑ Α.Ε.. Κατόπιν της μερικής διάσπασης, οι δύο μέτοχοι θα κατέχουν τα ανάλογα ποσοστά στη ΔΕΠΑ Υποδομών Α.Ε. (65% το ΤΑΙΠΕΔ και 35% η εταιρεία ΕΛΠΕ) και ενεργούν από κοινού ως πωλητές.

Οι σύμβουλοι αξιοποίησης του Ταμείου, αφού αξιολογήσουν τις υποβληθείσες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, θα υποβάλουν την εισήγησή τους προς το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ σχετικά με τους υποψηφίους που πληρούν τα κριτήρια συμμετοχής για την επόμενη φάση του διαγωνισμού (υποβολή δεσμευτικών προσφορών).

Δέλεαρ για όλους τους ενδιαφερόμενους αποτελεί το 5ετές επενδυτικό πρόγραμμα της ΔΕΠΑ Υποδομών, ύψους 400 εκατ ευρώ και κυρίως η πλειάδα θυγατρικών που αυτή έχει στα δίκτυα διανομής με αρκετά υψηλή απόδοση επί των κεφαλαίων τους. Αυτή ρυθμίζεται από την ΡΑΕ και έχει προσδιοριστεί στο 8%.

Σημειωτέον ότι ο νικητής του διαγωνισμού γίνεται αυτόματα και διαχειριστής της συντριπτικής πλειονότητας των ελληνικών δικτύων διανομής φυσικού αερίου χαμηλής και μέσης πίεσης, αυτών δηλαδή που τροφοδοτούν νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Και αυτό καθώς στην ΔΕΠΑ Υποδομών ανήκουν το 100% της εταιρείας διαχείρισης δικτύων διανομής αερίου Αττικής (ΕΔΑ Αττικής), το 51% του μετοχικού κεφαλαίου στην ΕΔΑ ΘΕΣΣ και το 100% της Δημόσιας Επιχείρησης Δικτύων Διανομής Αερίου (ΔΕΔΑ), αυτής δηλαδή που διαχειρίζεται όλο το υπόλοιπο πανελλαδικό δίκτυο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Παράταση για τις 21 Φεβρουαρίου στις προσφορές για την ΔΕΠΑ Υποδομών

Σε παράταση κατά μια εβδομάδα της διαδικασίας για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για την απόκτηση του 100% της ΔΕΠΑ Υποδομών προχώρησε το ΤΑΙΠΕΔ. Η προθεσμία ολοκληρώνεται την Παρασκευή 21 Φεβρουαρίου.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ξεκινάει διεθνής διαγωνισμός για πώληση του 65% της ΔΕΠΑ

Ο προτιμητέος επενδυτής θα έχει το δικαίωμα να αποκτήσει και το 35% των μετοχών που κατέχουν τα ΕΛΠΕ στη ΔΕΠΑ Εμπορίας, αποκτώντας έτσι το σύνολο (100%) των μετοχών της εταιρείας. Μεγάλο ενδιαφέρον απο έλληνες και ξένους επενδυτές.
ELPE
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε συζητήσεις τα ΕΛΠΕ για την εξαγορά της ΔΕΠΑ

Τα ΕΛΠΕ ελέγχουν ήδη το 35% της ΔΕΠΑ, που διασπάται σε εταιρείες υποδομών και εμπορίας. Το ενδιαφέρον των ΕΛΠΕ αφορά την εταιρεία εμπορίας, με δεδομένη την απόφαση του ομίλου να δραστηριοποιηθεί στον τομέα του φυσικού αερίου.