ΓΔ: 1709.63 0.46% Τζίρος: 150.29 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:25:02
Φωτο: Shutterstock

Ολοταχώς στις ανανεώσιμες η Helleniq Energy, σχέδιο επενδύσεων 2 δισ.

Η συμφωνία πώλησης του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ και η απόκτηση του 100% της Elpedison δίνουν νέα δυναμική στον όμιλο για την επέκταση στην πράσινη ενέργεια.

Με επενδύσεις που ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ προχωράει η Helleniq Energy στο πλαίσιο του προγράμματος στρατηγικού μετασχηματισμού Vision 2025 που πηγές αναφέρουν ότι θα παραμείνουν αυξημένες για τα επόμενα χρόνια.

Τόσο η χθεσινή συμφωνία που αφορά την πώληση του ποσοστού του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας στο ΤΑΙΠΕΔ όσο και η απόκτηση του 100% της Elpedison δίνουν νέα δυναμική στον όμιλο που επεκτείνεται και στην πράσινη ενέργεια.

Σημειώνεται ότι η Helleniq Energy έχει επενδύσει συνολικά 500 εκατ. ευρώ στις ΑΠΕ, ενώ προγραμματίζει επιπλέον επενδύσεις ύψους 500 εκατ. ευρώ τα επόμενα 2 έτη. Στοχεύει στη λειτουργία έργων ισχύος τουλάχιστον 1 GW μέχρι το 2026 και άνω των 2 GW έως το 2030.

«Πρόκειται για σημαντικές κινήσεις που ενισχύσουν την στρατηγική της Helleniq Energy στην ελληνική αγορά ενέργειας, με εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου στον τομέα ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου. Προσφέρουν νέες προοπτικές ανάπτυξης για τον όμιλο, που καθετοποιεί πλήρως τις δραστηριότητές του και ισχυροποιείται περαιτέρω έναντι του ανταγωνισμού. Γίνεται ένας ολοκληρωμένος πάροχος ενεργειακών προϊόντων και ο μοναδικός με 100% έλεγχο σε όλες του τις θυγατρικές», αναφέρουν πηγές της εταιρείας.

Σημειώνεται ότι το Vision 2025 επικεντρώνεται σε τρεις άξονες: Τη διασφάλιση της ανταγωνιστικότητας των κύριων δραστηριοτήτων, ένα ρεαλιστικό επενδυτικό πλάνο στην πράσινη ενέργεια και τις νέες τεχνολογίες, την αποτελεσματική κατανομή κεφαλαίων.

Η νέα συμφωνία

Χθες ανακοινώθηκε η απεμπλοκή της Helleniq Energy από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, μια μη στρατηγική συμμετοχή, η οποία είναι ευθέως ανταγωνιστική με άλλες δραστηριότητες του ομίλου.

Το τίμημα της συναλλαγής ορίζεται στα 208 εκατ. ευρώ αν και προβλέπεται μηχανισμός αναπροσαρμογής του εντός περιόδου έως 36 μηνών από την ολοκλήρωση της συναλλαγής (με τη δυνατότητα να παραταθεί περαιτέρω), προκειμένου να ληφθούν υπόψη τα ενοποιημένα αποτελέσματα χρήσης 2024 του ομίλου ΔΕΠΑ Εμπορίας, καθώς και τυχόν επίδραση υφιστάμενων νομικών εκκρεμοτήτων επί των οικονομικών στοιχείων της εταιρείας.

Στο deal υπάρχουν προβλέψεις για την έκβαση των εκκρεμών υποθέσεων της ΔΕΠΑ Εμπορίας, και πιο συγκεκριμένα της δικαστικής διένεξης με την ELFE και της εν εξελίξει διεθνούς διαιτησίας με την Gazprom.

Το τίμημα πιστώνεται και αποπληρώνεται τμηματικά με συμψηφισμό μερισμάτων που θα έχει να λαμβάνει το ΤΑΙΠΕΔ από την Helleniq Energy και τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, ως μέτοχος των εταιρειών αυτών, ή με άλλα έσοδα σύμφωνα με την εφαρμοστέα νομοθεσία.

«Σε περίπτωση μελλοντικής αξιοποίησης από το Ελληνικό Δημόσιο της συμμετοχής του στη ΔΕΠΑ Εμπορίας εντός 24 μηνών από την ολοκλήρωση της παρούσας συναλλαγής (με δυνατότητα παράτασης κατά επιπλέον 12 μήνες), το τίμημα θα υπολογίζεται με βάση το τίμημα ανά μετοχή, που θα εισπράξει το ΤΑΙΠΕΔ αναλογικά για το 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ που μεταβιβάζει η Helleniq Energy», σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση.

Με την εξαγορά του 35%, το Δημόσιο αποκτά τον πλήρη έλεγχο της ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Δύο κινήσεις ανοίγουν τον δρόμο για νέο placement στην Helleniq Energy

Διευθετούνται οι εκκρεμότητες με την εξαγορά του μεριδίου των Ιταλών στην Elpedison και τη μεταβίβαση της ΔΕΠΑ στο Δημόσιο. Επιταχύνονται οι εξελίξεις για την επόμενη διάθεση μετοχών της Helleniq Energy.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πιο κοντά η Helleniq Energy από τους Ιταλούς στην απόκτηση της Elpedison

Αναμένεται απάντηση της Edison στην πρώτη προσφορά και ολοκληρώνεται η διαδικασία τις επόμενες εβδομάδες. Η απόκτηση του παρόχου είναι μονόδρομος για τον ελληνικό όμιλο, εκτιμούν αναλυτές.
DEPA Emporias
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Γιατί ναυάγησε η πώληση της ΔΕΠΑ Εμπορίας: Τα νέα σενάρια για την εταιρεία

Οι δικαστικές εκκρεμότητες με την ELFE και η μείωση της κατανάλωσης φυσικού αερίου έβαλαν φρένο στην ιδιωτικοποίηση. Προτεραιότητα τώρα οι επενδύσεις σε ΑΠΕ και στη συμβατική ηλεκτροπαραγωγή.