ΓΔ: 899.58 0.65% Τζίρος: 66.27 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 17:20:03 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
Φωτο: Shutterstock

Οριστική η έξοδος Κουτσολιούτσου από τη «νέα» Folli Follie

Το αναθεωρημένο σχέδιο εξυγίανσης δίνει στους ομολογιούχους τον πλήρη έλεγχο της νέας εταιρείας λειτουργίας. Παράλληλα, το Μινιόν δεσμεύεται ως ενέχυρο για το νέο δάνειο 13 εκατ. από αμερικανικό fund.

Με μια σημαντική υποχώρηση από την πλευρά των παλαιών μετόχων, δηλαδή κυρίως του Δημήτρη Κουτσολιούτσου, επιχειρεί η Folli Follie να εξασφαλίσει την έγκριση του σχεδίου εξυγίανσής της από τους ομολογιούχους που κατέχουν τίτλους συνολικής αξίας 399,5 εκατ. ευρώ σε ευρώ και ελβετικό φράγκο. Παράλληλα, η εταιρεία δίνει ως ενέχυρο το ακίνητο του Μινιόν, το τελευταίο που έχει μείνει χωρίς βάρη, για να εξασφαλίσει δάνειο 13 εκατ. ευρώ από την Arena.

Ειδικότερα, με το τελικό σχέδιο εξυγίανσης που δημοσιοποιήθηκε σήμερα, ενόψει της ψηφοφορίας των ομολογιούχων την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, προτείνονται δύο βασικές αλλαγές στο προηγούμενο σχέδιο:

  • Η πρώτη και σημαντικότερη είναι ότι οριστικοποιείται πως η νέα εταιρεία λειτουργίας (OpsCo) που θα δημιουργηθεί για να «τρέξει» τα βασικά σήματα του ομίλου της Folli Follie θα ελέγχεται κατά 90% από τους ομολογιούχους που κατέχουν τα ομόλογα σε ευρώ, ύψους 249,5 εκατ. ευρώ, τα ομόλογα σε ελβετικό φράγκο, ύψους 150 εκατ. ευρώ και τις δύο σειρές ομολόγων γερμανικού δικαίου, ύψους 51 εκατ. ευρώ. Στο προηγούμενο σχέδιο προβλεπόταν ότι οι παλιοί μέτοχοι, με πρώτο τον Δ. Κουτσολιούτσο, θα κρατούσαν την πλειοψηφία των μετοχών της OpsCo, δηλαδή το 51%. Όλοι οι ομολογιούχοι είχαν διαμηνύσει ότι αυτός ο όρος δεν μπορούσε να «περπατήσει» και απαιτούσαν τον πλήρη έλεγχο της «νέας» Folli Follie, κάτι που τελικά έγινε δεκτό και πλέον αναμένεται ότι οι ομολογιούχοι θα εγκρίνουν την Τετάρτη το σχέδιο εξυγίανσης.
  • Η δεύτερη αλλαγή είναι ότι ένα σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του ομίλου, το ακίνητο που στέγαζε το Μινιόν, όπως και ένα οικόπεδο στο Κορωπί, τα οποία ήταν τα τελευταία ακίνητα χωρίς βάρη, δεσμεύονται ως εξασφαλίσεις για ένα δάνειο 13 εκατ. ευρώ από το αμερικανικό fund Arena Investors, το οποίο έλαβε η εταιρεία για να μπορέσει να συνεχίσει τη λειτουργία της, καθώς, όπως αναφέρεται στο σχέδιο εξυγίανσης, τα μέτρα για τον κορονοϊό ανοίγουν ένα κενό ρευστότητας που ξεπερνά τα 12 εκατ. ευρώ.

Κατά τα άλλα το σχέδιο διατηρεί την ίδια δομή, δηλαδή προβλέπεται ότι θα δημιουργηθεί μία εταιρεία ελέγχου της περιουσίας (AssetsCo), στην οποία θα περάσουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία του ομίλου και μία εταιρεία λειτουργίας (OpsCo), που θα έχει την εμπορική λειτουργία. Οι μετοχές αυτών των δύο εταιρικών οχημάτων θα ανταλλαγούν από τους ομολογιούχους με τα ομόλογα που κατέχουν. Οι ομολογιούχοι θα χάσουν το μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων τους, αλλά, όπως υποστηρίζει η Folli Follie, θα πάρουν τελικά περισσότερα από όσα θα ελάμβαναν σε περίπτωση εκκαθάρισης της εταιρείας, κάτι που αποτελεί και βασικό όρο για να εγκριθεί από το δικαστήριο το σχέδιο εξυγίανσης με βάση τις διατάξεις του Πτωχευτικού Κώδικα.

Σημειώνεται ότι η Folli Follie, όπως προκύπτει από τα οικονομικά στοιχεία που διαλαμβάνονται στο σχέδιο εξυγίανσης, είναι πλέον μια εταιρεία με ελάχιστα έσοδα (περίπου 25 εκατ. ευρώ στο 9μηνο) και εξακολουθεί να εγγράφει ζημιές, που ανήλθαν σε 12 εκατ. ευρώ στο 9μηνο. Για την επάνοδο σε λειτουργική κερδοφορία, το σχέδιο προβλέπει ότι αυτή θα έλθει το 2022.

Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Folli Follie: Σπίτια Κουτσολιούτσου στο σφυρί, στο Λουξεμβούργο οι νέες εταιρείες

Ρευστοποίηση της περιουσίας των βασικών μετόχων και ίδρυση των δύο εταιρειών του «νέου» ομίλου Folli Follie στο Λουξεμβούργο προβλέπει το σχέδιο εξυγίανσης που θα συζητηθεί στο δικαστήριο στις 3 Φεβρουαρίου.