ΓΔ: 0 0.00% Τζίρος: 0.00 εκ. € Τελ. ενημέρωση: 10:15:01 ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΓΟΡΑΣ
ellaktor_office
Τα κεντρικά γραφεία της Ελλάκτωρ. Πηγή: ellaktor.gr

«Κόκκινη κάρτα» 15 μηνών στην ΑΚΤΩΡ από την Παγκόσμια Τράπεζα

Ποινή αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί ο διεθνής οργανισμός εξαιτίας της εμπλοκής σε έργο στην Κολομβία. «Διευθετήσαμε παραβάσεις της προηγούμενης διοίκησης χωρίς ουσιαστικές απώλειες», τονίζει η ΕΛΛΑΚΤΩΡ.

Πολύ ακριβά πληρώνει τελικά ο όμιλος ΕΛΛΑΚΤΩΡ την εμπλοκή σε έργο στην Κολομβία, καθώς πριν από λίγες ημέρες η Παγκόσμια Τράπεζα επέβαλε αποκλεισμό της ΑΚΤΩΡ για 15 μήνες, από τις 15 Δεκεμβρίου 2020 μέχρι τις 14 Μαρτίου 2022, από όλα τα έργα που χρηματοδοτεί ο διεθνής οργανισμός σε ολόκληρο τον κόσμο. Η υπόθεση αφορά έργο που είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ στην Κολομβία το 2016, με την έρευνα κατά της ελληνικής εταιρείας να ξεκινά το καλοκαίρι του 2017.

Πρόκειται για εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη καθώς ο συγκεκριμένος αποκλεισμός ενδέχεται να συμπαρασύρει και έργα που χρηματοδοτούνται από άλλους διεθνείς ή ευρωπαϊκούς οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ), η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), κ.α., που έχουν υπογράψει συμβάσεις «διασταυρούμενης απαγόρευσης» με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η ΕΤΕπ και η EBRD έχουν σημαντικότατη παρουσία στη χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα μας και, αν λάβουν αντίστοιχη απόφαση με την Παγκόσμια Τράπεζα, τότε η κατάσταση θα είναι πολύ δύσκολη για την ΑΚΤΩΡ. Οι ίδιοι διεθνείς οργανισμοί χρηματοδοτούν και τα περισσότερα από τα έργα στην Ρουμανία που έχει αναλάβει ή διεκδικεί η ΑΚΤΩΡ.

Η εγγραφή της ΑΚΤΩΡ στη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας

Aktor, Pagkosmia Trapeza, World Bank

 

Η σημερινή διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ επιχείρησε, από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε τη διαχείριση του ομίλου, να ανατρέψει την αρνητική απόφαση που τότε βρίσκονταν σε στάδιο τελικής διερεύνησης. Το δυστύχημα ήταν πως η προηγούμενη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ, όπως υποστηρίζει η σημερινή, είχε αποδεχθεί τις κατηγορίες και προωθούσε τη διαδικασία συμβιβασμού με την Παγκόσμια Τράπεζα με ποινή οριζόντιου 18μηνου αποκλεισμού. Η σημερινή διοίκηση έλεγε πριν από λίγους μήνες πως «θα δώσει όρθια τη μάχη» για να πετύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα και να περιορίσει τον αποκλεισμό. Προσέλαβε και ένα από τα πιο γνωστά δικηγορικά γραφεία της Ουάσιγκτον ώστε να πείσει τη διοίκηση της Παγκόσμιας Τράπεζας πως δεν πρέπει να μπει στη «μαύρη λίστα».

Όμως, η αρμόδια επιτροπή της Παγκόσμιας Τράπεζας αποφάσισε να προχωρήσει στον 15μηνο αποκλεισμό της ελληνικής τεχνικής εταιρείας. Ο αποκλεισμός συνδέεται με τη σύμβαση για τη μελέτη και κατασκευή της Φάσης ΙΙ του Κέντρου Επεξεργασίας Λυμάτων Ελ Σαλίτρε στην Μπογκοτά, την πρωτεύουσα της Κολομβίας που είχε αναλάβει η ΑΚΤΩΡ το 2016 ως επικεφαλής της κοινοπραξίας CEPS (Consorcio Expansión PTAR Salitre). Το έργο ήταν ύψους 425 εκατ. ευρώ και είχε προβληθεί αρκετά από την τότε διοίκηση του ομίλου.

«Διευθετούμε ακόμη μία σοβαρή παράβαση της προηγούμενης διοίκησης»

Σχολιάζοντας τις αποφάσεις της Παγκόσμιας Τράπεζας, η διοίκηση του ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ αναφέρει ότι διευθετείται ακόμη μία σοβαρή παράβαση της προηγουμένης διοίκησης, χωρίς ουσιαστικές απώλειες. Και σημειώνει ότι «η απόφαση αυτή θα ήταν σημαντικά χαμηλότερη αν η Παγκόσμια Τράπεζα δεν είχε αποδείξεις συμμετοχής της τότε ανώτατης διοίκησης της ΑΚΤΩΡ σε αυτή την παραβατική συμπεριφορά».

Όπως σημειώνεται, μεταξύ άλλων, από τη διοίκηση της Ελλάκτωρ,

  • «Η ΑΚΤΩΡ αλλά και άλλες εταιρείες του Ομίλου ΕΛΛΑΚΤΩΡ, αντιμετώπισαν -ως συνέπεια παραβατικής συμπεριφοράς της Διοίκησης μέχρι τον Ιούλιο του 2018- σειρά εγκλήσεων, ελέγχων και ερευνών από ρυθμιστικές αρχές (Επιτροπή Ανταγωνισμού), εποπτικά όργανα (OLAF) αλλά και διεθνείς χρηματοδοτικούς οργανισμούς (EBRD, EIB, Παγκόσμια Τράπεζα). Άλλωστε αυτός ήταν ένας από τους βασικούς λόγους της πρωτοβουλίας Change4ELLAKTOR.
  • Μεταξύ αυτών, από τις αρχές του καλοκαιριού του 2017 είχε ξεκινήσει διαδικασία επιβολής ποινής αποκλεισμού από έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα λόγω μη κανονιστικής συμμόρφωσης για τη συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργο Βιολογικού καθαρισμού στη Μπογκοτά της Κολομβίας.  Η σύμβαση του έργου υπογράφηκε τον Σεπτέμβριο του 2016, ενώ τα επίμαχα έγγραφα μεταξύ των εμπλεκομένων είχαν υπογραφεί από το 2013.
  • Μέχρι τον Ιούλιο του 2018, η προηγούμενη διοίκηση της ΑΚΤΩΡ είχε επιδιώξει συμβιβασμό με αποδοχή των κατηγοριών που θα οδηγούσε την εταιρεία σε αποκλεισμό από οποιαδήποτε ανάληψη έργου που χρηματοδοτείται από την Παγκόσμια Τράπεζα, την EIB, την EBRD και IFC για τουλάχιστον 25 μήνες, δηλαδή, δε θα μπορούσε να λαμβάνει μέρος σε διαγωνισμούς. Κατά το διάστημα αυτό, η εταιρία πέτυχε να ενισχύσει σημαντικά το ανεκτέλεστο της υπογράφοντας νέες, σημαντικές συμβάσεις.

Όπως τονίζεται στην ανακοίνωση, «η νέα διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεν απεδέχθη τον συμβιβασμό και προχώρησε σε διαδικασία αμφισβήτησης της κατηγορίας ενώπιον του Sanctions Board της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Παράλληλα, προχώρησε σε:

  • Άμεση απομάκρυνση των διοικητικών στελεχών της προηγούμενης διοίκησης που εμπλέκονταν στο συγκεκριμένο έργο και διενέργεια εσωτερικού ελέγχου εντός του Ομίλου.
  • Πρόσληψη ενός εκ των μεγαλύτερων δικηγορικών γραφείων της Ουάσιγκτον, με εξειδίκευση σε θέματα της Παγκόσμιας Τράπεζας για την εντατικοποίηση της συνεργασίας μαζί της και στόχο τη διευθέτηση του θέματος, διατηρώντας παράλληλα τη δυνατότητα να υπογράφει νέα μεγάλα έργα, όπως τα πρόσφατα έργα άνω του 1,2 δις στη Ρουμανία.
  • Εθελοντική αποχή της ΑΚΤΩΡ από χρηματοδοτούμενα έργα της Παγκόσμιας Τράπεζας για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.
  • Ενίσχυση των δομών Εταιρικής Διακυβέρνησης και της Κανονιστικής Συμμόρφωσης του Ομίλου. Για πρώτη φορά, από το 2000, ο όμιλος καταγράφει αξιοσημείωτες επιδόσεις στον τομέα της Εταιρικής Διακυβέρνησης, όπως πιστοποιείται από την αμερικανική συμβουλευτική εταιρεία Institutional Shareholder Services (ISS), ανεξάρτητο οίκο αξιολόγησης που αποτελεί κορυφαίο σημείο αναφοράς για τους διεθνείς επενδυτές σε θέματα Εταιρικής Διακυβέρνησης. Η επίδοση αυτή οφείλεται, μεταξύ άλλων, στην παρουσία ανεξάρτητων μελών τόσο στο διοικητικό συμβούλιο όσο και στις επιτροπές που το υποστηρίζουν, τη βελτίωση του επιπέδου κανονιστικής συμμόρφωσης, την υιοθέτηση συγκεκριμένης πολιτικής αμοιβών με ορίζοντα τετραετίας κ.α.».

Η διοίκηση της ΕΛΛΑΚΤΩΡ υποστηρίζει ότι με αυτές τις ενέργειες, η σημασία των οποίων αναγνωρίστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα, φθάσαμε σε μια απόφαση που «δεν αναμένεται να έχει σημαντική επίδραση στην δραστηριότητα της ΑΚΤΩΡ, καθώς:

  • αφορά αποκλειστικά σε νέες διαγωνιστικές διαδικασίες για έργα που χρηματοδοτεί η Παγκόσμια Τράπεζα και αφορά κυρίως χώρες όπως η Μάλτα, η Αλβανία ή χώρες της Αφρικής, όπου όμως η ΑΚΤΩΡ δεν έχει πλέον παρουσία και ούτε στοχεύει να αποκτήσει,
  • δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη από την ΑΚΤΩΡ σε Ελλάδα και εξωτερικό,
  • η εταιρία συνεχίζει κανονικά να μετέχει στην κοινοπραξία που εκτελεί το έργο του βιολογικού καθαρισμού στην Κολομβία, συμβατικής αξίας περίπου 400 εκατ. ευρώ.

Η τελική απόφαση επηρεάζει την συμμετοχή της ΑΚΤΩΡ σε έργα χρηματοδοτούμενα από την Παγκόσμια Τράπεζα για τους επόμενους 15 μήνες, αντί της αρχικής ποινής των 25 μηνών. Η Διοίκηση της ΑΚΤΩΡ δεσμεύεται να συνεχίσει να συνεργάζεται στενά με την Παγκόσμια Τράπεζα για την οριστική διευθέτηση του θέματος».

Google news logo Ακολουθήστε το Business Daily στο Google news

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πίσω στα κέρδη η ΑΚΤΩΡ το α' τρίμηνο 2022 μετά τις ζημιές των 470 εκατ.

Αποδίδει καρπούς η προσπάθεια ανάταξης του κατασκευαστικού τομέα της ΕΛΛΑΚΤΩΡ, υποστηρίζει ο πρόεδρος της ΑΚΤΩΡ, Χρ. Παναγιωτόπουλος. Τι λέει για τα νέα έργα, το κτήμα Καμπά και την κόντρα των μετόχων.
Ellaktor-Erga-Ypodomes_Dromos
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Σε κρίσιμη κατάσταση η ΑΚΤΩΡ, αναγκαία η ενίσχυση με νέα κεφάλαια

Ανησυχία επικρατεί στους διοικητικούς κύκλους της ΕΛΛΑΚΤΩΡ για το ενδεχόμενο να μπλοκαριστεί η αύξηση κεφαλαίου από τους εφοπλιστές Μπάκο και Καϋμενάκη, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας χάνει αρκετά εκατ. ευρώ κάθε μήνα.
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Ελλάκτωρ: Αντίστροφη μέτρηση για την «μάχη» Reggeborgh - εφοπλιστών

Την προσεχή Πέμπτη 7 Ιανουαρίου η κρίσιμη έκτακτη Γενική Συνέλευση, πληροφορίες ότι οι εφοπλιστές Γ. Καϋμενάκης και Δημ. Μπάκος, θα ζητήσουν αναβολή. Τα ερωτηματικά για την στάση των δυο «στρατοπέδων».